Nasreddin Hoca fıkralarına gülmek yasaklandı

Nasreddin Hoca fıkralarına gülmek yasaklandı

UNESCO’nun insanlığın ortak kültürel mirası olarak tescillediği, “Nasreddin Hoca Fıkra Anlatı Geleneği” adlı yarışma, İsrail’in Filistinli sivillere soykırım yaptığı gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından iptal edildi.

GÜLDÜRÜRKEN düşündüren fıkralarıyla UNESCO'nun, "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası" listesindeki "Nasreddin Hoca Fıkra Anlatı Geleneği", geçen yıl Kasım ayında Fas'ta yapılan UNESCO zirvesinde, tüm üye ülkelerin oy birliğiyle uluslararası kültür varlığı olarak tescillendi.

GÜLME RİSKİ VAR

Sözcü'den Sultan Uçar'ın haberine göre; İlkokul 1. 2. ve 3. sınıf öğrencileri arasında şimdiye kadar uluslararası tescili olmadan yerelde yapılan "Nasreddin Hoca Fıkra Anlatı Geleneği" adlı yarışma Akşehir Belediyesi'nin başvurusu ve MEB'in onayı ile uluslararası tescilli ilk yılında askıya alındı. Nasreddin Hoca fıkralarına, gülünme riskinin değerlendirildiği öğrenildi.

AKP'Lİ BAŞKAN İSTEDİ

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, "Akşehir'de yapılması düşünülen ‘İlkokullar Arası Nasreddin Hoca Fıkra Canlandırma Yarışması' bölge ve Türkiye finalleri, İsrail'in Filistinli sivillere soykırım yapması sebebiyle ülkemizde ‘Milli Yas' ilan edildiği için başka bir tarihe ertelenmesi planlandı” diyerek, yarışmanın ertelenmesi ve tüm ilkokullara duyurulmasını, MEB'den talep etti.

BAKANLIK ERTELEDİ

Bakanlık Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu da 25 Ekim 2023 tarihinde, resmi yazıyla 81 il milli eğitim, ilçeler ve okullara, Nasreddin Hoca Fıkra Canlandırma Yarışması'nın ertelendiğini bildirdi. Bakanlık, ilkokul 1, 2 ve 3. sınıf öğrencilerinin katılımıyla bu yıl 7'ncisi yapılacak Ulusal İlkokullar Arası Fıkra Canlandırma Yarışması'nı erteleme kararını, 30 Ekim 2023'te yayınladı. Yarışma 26 Ekim'de final yapacaktı.

DOSTLAR ALIŞVERİŞTE GÖRSÜN!

7. Nasreddin Hoca Ulusal Fıkra Canlandırma Yarışması'nda canlandırılacak fıkraları MEB ve Akşehir Belediyesi önceden belirlemişti. Bu fıkralar içinde Nasreddin Hoca'nın, "Allah'ın rahmetinden kaçılmaz", "Cennet ile cehennem dolana kadar", "Dostlar alışverişte görsün" gibi 148 fıkrası var.

İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNE 100 BİN TL ÖDÜL VARDI

Nasreddin Hoca Ulusal Fıkra Canlandırma Yarışması, UNESCO tescili olmadan şimdiye kadar 6 kez yapıldı. Türkiye'de tüm ilkokulların 7'ncisi yapılacak yarışmaya katılım için MEB, haziran ayında duyuru yaptı. Okul, il ve ilçe elemeleri bitti. Nasreddin Hoca Anma Günleri'nde 26 Ekim'de finalist öğrenciler ödül alacaktı. Birinciye 30 bin TL, toplamda ise 100 bin TL ödül dağıtılacaktı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler