New York’ta iki polise infaz

New York’ta iki polise infaz

ABD’nin New York kentinde iki polis araçlarının içinde otururken bir siyahi Amerikalı tarafından başlarından vurularak öldürüldü.

Brooklyn semtinde meydana gelen olaydan sonra polisler silahlı saldırganı metro istasyonunda kıstırınca, saldırgan bu defa silahı şakağına doğrultup intihar etti.

Katilin geçmişte polis yönelik benzeri intikam saldırıları düzenleyen “Siyah Gerilla Çetesi” üyesi olduğu iddia edildi.

Ismaaiyl Brinsley (28) isimli saldırgan daha önce polis tarafından öldürülen ve büyük protestolara sebep olan Michael Brown ve Eric Garner’in intikamını almak için Baltimore’dan New York’a hareket ederek Brooklyn semtinde görev yapan polis memurları Meksika asıllı Rafael Ramos ve Çin asıllı Wenjian Liu’yu öldürdü.

Eylemi gerçekleştirmeden önce ise ne yapacağını ınstagram hesabından açıkça duyurduğu belirtildi.

New York Polis şefi Bill Bratton, polislerin cenazesinin kaldırıldığı hastanede basına yaptığı açıklamada, saldırgan Brinsley’nin 3 saat mesafedeki Baltimore şehrinde kız arkadaşını öldürdükten sonra New York’un Broooklyn semtine gittiğini ve saldırıdan hemen önce Instagram hesabında “Bugün 2 domuza kanatlar takacağım. Onlar içimizden birini alır… Gelin onlardan iki tanesini alalım” ve “Buraya düştüğüm son notum olabilir” ifadelerini kullandığı öğrenildi.

Brinsley’nin Instagram hesabında Garner ve Brown’un isimlerinin yanısıra #ShootThePolice (#Polisi vurun) şeklinde hashtag’ler kullandığı ve saldırı sırasında kullandığı silahında fotoğrafını da paylaştığı görülüyor.

BALTIMORE POLİSİ DAKİKALAR ÖNCE NEW YORK’A HABER VERMİŞ
Brinsley’in oldukça kabarık olan sabıka sicilini de yayınlayan polis, Baltimore polisinin kendisinin sabah işlediği cinayetten arandığını duyuran fotoğraflı afişini New York Polis Departmanı’na geçtiğini, ancak aynı saatlerde tatbikat için görevde bulunan Ramos ve Liu’nun kendilerine ateş edildiğini bile fark etmeden can verdikleri kaydedildi.

SALDIRGAN İNTİHAR ETTİ
Olay yerindeki görgü tanıkları, Brinsley’nin polislerin park halinde bulundukları araca kaldırım tarafından yaklaşarak yan camdan üzerlerine kurşun yağdırdığı, daha sonra ise koşarak metro istasyonuna yöneldiğini belirttiler. Yine polisin verdiği bilgiye göre ise; peşine takılan diğer polisler tarafından istasyonda sıkıştırılan Brinsley, buradaki diğer yolcuların bakışları arasında son kurşunu kendi şakağına sıkarak intihar etti.

Meslektaşlarına yönelik kanlı infazı öğrenen yüzlerce polis olay yerine akın ederken, saldırının intikam için yapıldığının ortaya çıkması ABD’de derin endişelere yol açtı.

POLİSLER BELEDİYE BAŞKANINA SIRTINI DÖNDÜ
New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, siyahi genç Eric Garner’ın polis tarafından gözaltına alınırken boğazının sıkılması sonucu nefes alamayarak can vermesi üzerine polis departmanını eleştirmiş ve ciddi reformlar yapılması çağrısında bulunmuştu.

İki hafta önce gerçekleşen olayda bazı polis dernekleri kendisini eleştirerek, “Bizi arkamızdan vuruyorsun, seni cenazelerimizde görmek istemiyoruz” çağrısında bulunmuşlardı.

Yaşanan saldırı sonrasında polislerin ailelerine taziye dilemek için hastaneye giden Blasio’ya koridorda bekleyen polisler sırtlarını dönerek tepki gösterdiler. New York’ta en son polis cinayeti 2011 yılında gerçekleşmişti.

MAHKEMELERİN POLİSLERİ TEMİZE ÇIKARMASI ORTAMI GERMİŞTİ
ABD’de Ferguson kentinde 18 yaşındaki siyahi genç Michael Brown’ı öldüren polis memuru Darren Wilson’ın yargılanmasına gerek olmadığına hükmedilmesinden sonra ülke çapında başlayan protestolardan sonra bu defa New York kentinde hayatını kaybeden Eric Garner’la ilgili soruşturma da da mahkemenin suçlu gösterilen polisin yargılanmasına gerek olmadığına karar vermesi ile tepkiler büyümüş, polis ve özellikle siyahi Amerikalılar arasında gerginlik iyice yükselmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler