Nükleer iflas

Nükleer iflas

Fukuşima'da durum kontrolden çıktı, radyasyon seviyesi ölümcül boyutlarda, hükümet çaresiz...

Deprem ve tsunamiden zarar gören Japonya'nın kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 nükleer santralinin girişinde, radyasyon seviyesi sabaha karşı aniden arttı. Japon Nükleer Güvenlik Ajansının bir yetkilisi yaptığı açıklamada, santralin giriş kapısında radyasyon seviyesinin önce 6,4 mSv yükseldiğini daha sonra da 2,9 mSv düştüğünü belirtti. Radyasyon seviyesi ölçümünde, 10 mSv insan için ölümcül dozu ifade ediyor. Kyodo haber ajansı ise bu sabah tesisteki radyasyon seviyesinin bir noktada 10 mSv düzeyine ulaştığını duyurdu.

Hükümet sözcüsü Yukio Edano ise Fukuşima santralinde radyasyon seviyesinin her saat başı çok değiştiğini ve sağlığa zararlı oranlara vardığını ifade etti. Radyasyon seviyesindeki artış nedeniyle acil durum görevlilerinin çekilmesi talimatını vererek, ısı artışı olan reaktörlerdeki soğutma çalışmalarını geçici olarak askıya aldı.

Hükümet sözcüsü Yukio Edano, sıcaklık artışını önlemek için reaktörlere deniz suyu boşaltan görevlilerin çekilmesinden başka seçenekleri bulunmadığını söyledi. Açıklamadan sonra radyasyon seviyesinde düşüş olduğu bildirildi.

Japonya savunma güçlerinin, santralin 3 numaralı reaktöründeki yakıt çubuklarını soğutmak için reaktöre helikopterden su dökmeye hazırlandığı kaydedilirken,  Japon NHK Televizyonu, bir helikopterin Fukuşima'nın su boşaltmak amacıyla üç numaralı reaktörünün üzerinden birkaç kez uçtuğunu, ancak helikopterin tesis üzerinde radyasyon nedeniyle çok fazla kalamadığını duyurdu. Kanal helikopterin tesis üzerine deniz suyu boşaltırken görüntülerini aktardı.

HAVADAN SU DÖKME BAŞARISIZ OLDU
Deprem ve tsunami felaketinin ardından arızalanan Fukuşima nükleer santrali reaktörünün soğutma işlemi için gönderilen Japonya ordusuna ait helikopterin reaktöre su dökmeyi başaramadığı bildirildi.

Kyodo haber ajansı, Savunma Bakanına dayanarak verdiği haberde, helikopterin bu görevi yerine getirememesinin nedeninin muhtemelen yüksek radyasyon seviyesi olduğunu duyurdu.

JAPON İMPARATORU TELEVİZYONDA
Japan İmparatoru Akihito, ülkesinin karşı karşıya olduğu krizle ilgili olarak 'derin endişe' duyduğunu ve halkı için dua ettiğini söyledi.

Akihito, deprem ve tsunamide hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerini sundu.

Japonya'nın 77 yaşındaki İmparatoru Akihito, televizyonda yayınlanan konuşmasında, Japon halkından umutlarını yitirmemelerini isteyerek, depremden sonra ortaya çıkan nükleer santral krizinden derin endişe duyduğunu söyledi.

Akihito, yabancı hükümetler dahil olmak üzere felaketten sonra yürütülen yardım çalışmalarına katılanlara teşekkür ederek, yardım çabalarının bütün gücüyle sürdürülmesi çağrısında bulundu.

İmparator, "Kurbanların sayısını bilmiyoruz, ancak her bir kişinin kurtarılabilmesi için dua ediyorum" dedi.

kaynak: haberturk.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler