Osman Kavala'ya tahliye çıkmadı

Osman Kavala'ya tahliye çıkmadı

Gezi Direnişi eylemlerine ilişkin aralarında iş adamı Osman Kavala, gazeteci Can Dündar, Ayşe Mücella Yapıcı ve oyuncu Mehmet Ali Alabora'nın da bulunduğu 1'i tutuklu 6'sı firari 16 sanıklı davanın 5'inci duruşması görüldü. Osman Kavala'ya tahliye çıkmadı

Gezi Direnişi eylemlerine ilişkin aralarında iş adamı Osman Kavala, gazeteci Can Dündar, Ayşe Mücella Yapıcı ve oyuncu Mehmet Ali Alabora'nın da bulunduğu 1'i tutuklu 6'sı firari 16 sanığın "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan yargılandığı davanın 5. duruşması görüldü.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Osman Kavala hakkında verilen AİHM kararının henüz kesinleşmemiş olması ve Kavala'nın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyetini gerekçe göstererek tahliye talebini reddetti. Mahkeme, savcının esas hakkındaki mütalaasını açıklaması için duruşmayı 18 Şubat 2020'de görülmek üzere erteledi.

NELER YAŞANDI
İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları karşısındaki duruşma salonlarında görülen davaya tutuklu Osman Kavala getirilirken, 8 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı. İsveç, Hollanda, İtalya başkonsolosluklarından görevliler, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekilleri Garo Paylan da duruşmayı takip ediyor. Duruşmada sanık avukatlarının beyanları alındı.

​AHİM KARARI HENÜZ KESİNLEŞMEDİ
Mahkeme Başkanı, Osman Kavala hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği tahliye kararı için Adalet Bakanlığı'ndan gelen yazıyı okudu. Bakanlıktan gelen yazıda AİHM kararının henüz kesinleşmediği belirtildi.  

HEYET DEĞİŞİKLİĞİ TALEP EDİLDİ
Bir önceki celsede tanık olarak dinlenmesine karar verilen ve Gezi Parkı olaylarıyla ilgili bilgisi olduğu iddia edilen tanık Murat Papuç'un, can güvenliği olmadığı gerekçesiyle duruşmada tanık olarak dinlenmesine celse arasında itiraz ettiği öğrenildi. Heyet de Papuç'un ifadesinin celse arasında alındığını belirtti. Bunun üzerine Osman Kavala'nın avukatı Köksal Bayraktar, Papuç'un sanıklar ve avukatlar önünde savunma yapması gerektiğini, heyetin usulsüzlük yaptığını öne sürerek heyetin reddini ve değişikliğini talep etti. Aralarında İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu'nun da olduğu birçok sanık avukatı, heyet değişikliğini talep etti. 

"YİNE BÖYLE YAPACAĞIZ"
Tutuksuz sanık Can Atalay ise söz alarak "Redde ilişkin ara karar vermeniz yetmez, dosyadan el çekmeniz gerekir. Biz buradayız, biz yaptığımız hiçbir şeyi gizlemedik. Tüm ahlaki siyasi bakiyesini onurla taşımaya hazırız. Biz buradayız, Gezi'de oradaydık. Olabildiğimiz kadar öznesiyiz ama aynı zamanda nesnesiyiz de çünkü çok değiştik, çok şey öğrendik. Yine bir deprem toplanma alanına karşı böyle yapacağız. Bunu da söylüyoruz" diye konuştu.

TALEP REDDEDİLDİ AVUKATLAR AYRILDI
Mahkeme avukatların reddi hakim talebini davayı uzatacağı gerekçesiyle reddetti. Kavala'nın avukatı Köksal Bayraktar ise talebin reddedildiğini ve taraflı yargılama yapıldığını öne sürerek savunmadan çekildiklerini söyledi. Bayraktar diğer sanık avukatlarıyla birlikte salondan ayrıldı. Seyirciler de mahkemenin kararını protesto etmek için alkışlayınca, heyet seyircilerin dışarı çıkarılmasına karar verdi. 

Gezi Parkı direnişiyle ilgili dava hakkında bilgilendirme amacıyla açılan “#GeziyiSavunuyoruz" adlı hesaptan da, avukatların salonu terk ettiği aktarılırken, “Mahkeme başkanı alkışlayan izleyicilerin de dışarı alınmasına karar verdi. Duruşma avukatlar ve izleyiciler olmadan yapılıyor. Heyet duruşmaya ara verdi. İzleyiciler alkışlayarak salonu terk ediyorlar” diye belirtildi.

"TUTUKLULUĞUMUN SON VERİLMESİNİ İSTİYORUM"
Mahkeme, Osman Kavala'ya Murat Papuç'un ifadelerini okuyup okumadığı sordu. Osman Kavala, "Okumadım ama avukatım bir kısmını anlattı. Müdafilerim olmadığı için şuanda duruşma salonunda beyanda bulunmak istemiyorum. Ayrıca tanık dinlenmesi yasaya uygun olmadığı için beyanda bulunmayacağım. Tanığın yasaya uygun dinlenmesi halinde tanığa soru sormak istiyorum. Tutukluluğuma son verilmesini istiyorum" şeklinde cevap verdi.

SEZGİN TANRIKULU SALONDAN ÇIKARILMAK İSTENİNCE...
Mahkeme başkanının tanık Murat Papuç'un ifadesini okuduğu sırada CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun duruma itiraz ettiği belirtildi. Tanrıkulu'nun, "Avukat olmadan sanık dinlenemez. Duruşmaya devam edemezsiniz" diyerek itiraz ederken, mahkeme başkanının, Tanrıkulu'nu salondan çıkarmaya çalıştığı aktarıldı.

"#GeziyiSavunuyoruz" hesabından, "Mahkeme başkanı Tanrıkulu'nu salondan çıkartmaya çalışınca CHP MV Sera Kadıgil ve HDP MV Garo Paylan da itiraz etti. Kadıgil 'Tanıkları alacak Çağlayan'da dinleyeceksiniz.Meslektaşlarımızı çıkaracaksınız.Sonra buna karar mı diyeceksiniz? Müsamereye çevirdiniz' diye tepki gösterdi" denirken, bunun üzerine heyetin salonu yine terk ettiği ifade edildi.

SAVUNMA YAPMAYI REDDETTİLER
Söz verilen 8 tutuksuz sanık ise avukatları olmadığı gerekçesiyle savunma yapmayacaklarını söyledi. Mahkeme Başkanı, sanık avukatlarının mazeretsiz duruşmadan ayrıldığı için kanun gereği duruşmaya devam edildiğini okudu. 

SAVCI MÜTALAA İÇİN SÜRE İSTEDİ
Duruşma savcısı da dosyanın gelmiş olduğu aşamayı belirterek esas hakkındaki mütalaasını açıklaması için süre verilmesini talep etti. 

TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLDİ
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, firari sanıklar hakkında yakalama emrinin infaz edilmesinin beklenmesine karar verdi. Mahkeme tutuksuz sanıkların adli kontrol tedbirlerinin  kaldırılması talebini reddetti. Mahkeme ayrıca Gezi Olayları sırasında yaralandığı iddiasıyla davaya katılma talebinde bulunan 6 polis memurunun talebini reddetti. Mahkeme Osman Kavala hakkında verilen AİHM kararının henüz kesinleşmemiş olması ve Kavala'nın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyetini gerekçe göstererek tahliye talebini reddetti. Mahkeme, savcının esas hakkındaki mütalaasını açıklaması için duruşmayı 18 Şubat 2020'de görülmek üzere erteledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler