Portekiz’de büyük facia! Çok sayıda ölü var

Portekiz’de büyük facia! Çok sayıda ölü var

Portekiz'de Başkent Lizbon'un 200 km güneydoğusundaki dağlık alanda meydana gelen yangında ölü sayısı 57'ye çıktı. Pedrogao Grande bölgesindeki yangını söndürmek için bin 700 itfaiye görevlisi seferber oldu

Portekiz’de 60 farklı ormanlık alanda yangın çıktı. Köylere sıçrayan yangın en az 57  kişinin ölümüne neden oldu. Ölü sayısı giderek artıyor. Yangınlarla yaklaşık 1700 itfaiyeci mücadele ediyor. İspanya da bölgeye iki tane itfaiye uçağı gönderdi. Başbakan Costa; “Son zamanların en büyük insanlık trajedisiyle karşı karşıyayız” dedi.

İçişleri Bakanı Jorge Gomes tarafından yapılan açıklamaya göre üç kişi dumandan boğularak öldü. Gomes özellikle ülkenin merkez bölgesindeki Pedrógão Grande belediyesinde çıkan yangından sonra olay yerinden kaçmaya çalışan dört araba içindeki 18 kişi Figueiró dos Vinhos’u Vinhos Castanheira de Pera’ya bağlayan yol üzerinde alevlere arabalarının içinde yakalandılar. En çok can kaybı ana merkez Pedrógão Grande’de sakinlerinin bölgeyi araçlarıyla terk etmeye çalışıyorken yaşandı. Yaklaşık 59 yaralı içinde sekiz yaşındaki bir kız çocuğu da bulunuyor. Altı tane itfaiyecinin de ağır yaralı olduğu bildirildi. Yangın söndürme çabaları hâlâ devam ettiği için ölü ve yaralı sayıları hakkında net bilgi verilemiyor.İtfaiyeciler çok sayıda yerleşim bölgesine hâlâ ulaşamadı. Yangının ulaştığı civar köyler tahliye edildi, ancak yangın bazı evlere zarar verdi. Başbakan António Costa, önceliğin devam eden yangınla mücadele ve ölenlerin ailelerine destek olduğunu söyleyerek “Son zamanların en büyük insanlık trajedisiyle karşı karşıyayız” dedi. Costa, bu tip olayların önlenmesi için sıkı tedbirler alınması gerektiğini de vurguladı.

Hükümet yetkilileri, söndürme çalışmaları devam ettiğini ama sıcak hava ve rüzgarın söndürme işini zorlaştırdığını duyurdu. Portekiz’de son sıcak hava dalgalarında hava sıcaklığı 40 dereceye kadar Yangının çıkış nedeni henüz belirlenemedi. António Costa sebebin fırtınalar olabileceğini ifade etti.

AB YARDIM ETME KARARI ALDI
Diğer yandan İspanya ve Fransa'nın Portekiz'e yangın söndürme uçağı gönderdiği aktarıldı. Avrupa Birliği (AB) İnsani Yardım ve Kriz Yönetimi Komiseri Christos Stylianides, yaptığı yazılı açıklamada, AB'nin Portekiz'deki orman yangınıyla ilgili olarak sivil savunma çabalarını aktifleştirdiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler