Ruslar'ın hava saldırısında 21 sivil ölürken 112 de yaralı var

Ruslar'ın hava saldırısında 21 sivil ölürken 112 de yaralı var

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 7. gününde devam ediyor. Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya'nın Herson'a girdiğini duyurdu. Zelenski ve Biden, Rusya'nın saldırılarına ilişkin son durumu görüştü.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonunda 6. günü geride bıraktı.

Belarus'taki Ukrayna-Rusya görüşmesinin ardından heyetler istişare için ülkelerine döndü; görüşmelerde 2. turun bugün (2 Mart) yapılacağı öğrenildi. Ukrayna kentlerindeki çatışmalı ortam ise sürüyor.

Sabah saatlerinde Ukrayna'nın Kiev'den sonraki en büyük kenti olan Harkov'da yönetim binası füzeyle vuruldu.

Saldırıda 10 kişinin öldüğü belirtildi. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın güvenlik ve istihbarat altyapısının vurulacağını, bu noktalara yakın yaşayan Kievlilerin 'evlerini yeri terk etmeleri gerektiğini' duyurdu. Avrupa Parlamentosu'nda konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Avrupa'nın değerleri için canlarını feda ettiklerini" savunarak, "Ukrayna, AB'nin parçası olmak istiyor" dedi.

Rusya'nın Ukrayna saldırısında 2 Mart’ta öne çıkan gelişmeler şu şekilde:

09.29: Bölge valisi Oleg Synegubov yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın doğusundaki Kharkiv kentinde son 24 saat içinde düzenlenen bombalı saldırıda en az 21 kişinin öldüğünü ve 112 kişinin yaralandığını söyledi. Yetkililer, Rus füze saldırılarının yerleşim alanları ve bölgesel yönetim binası da dahil olmak üzere Ukrayna'nın ikinci büyük şehrinin merkezini vurduğunu söylediler.

08.34: Ukrayna’daki Herson kentinin belediye başkanı İgor Kolikhayev, Rus askerlerinin şehre girdiğini ve tren istasyonunu kontrol altına aldığını söyledi.

07.50 : Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir kararname ile vatandaşlarının 10 bin dolardan daha fazla nakit dövizle ülke dışına çıkmasını yasakladı. Yasak bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

07.31: Ukrayna ordusu Harkov’a hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı.

06.45 : Japonya'nın Kiev Büyükelçiliğinin faaliyetlerinin, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle geçici olarak durdurulacağı bildirildi.

 

 

 

06.27:  İtalyan petrol şirketi Eni, Rusya’dan Türkiye’ye gaz taşıyan Mavi Akım boru hattından çekilmek istediğini açıkladı.

05.18: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya ile savaşta ateşkes için Çin'e ara buluculuk yapması çağrısında bulundu.

05.10: ABD Başkanı Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri saldırısı nedeniyle ABD'nin hava sahasını tüm Rus uçaklarına kapattıklarını duyurdu.

Biden yaptığı açıklamada "Putin diplomasi çabalarını reddetti. Batı ve NATO'nun yanıt vermeyeceğini ve bizi ülke içinde bölebileceğini düşündü. Putin yanıldı. Biz hazırlıklıydık" ifadelerini kullandı.

01.02: Ukrayna'nın başkenti Kiev ve çevresinde patlama sesleri duyuluyor.

00.29: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "2 bin 604 kardeşimiz daha yola çıktı. Böylece tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 8 bin 50 oldu" dedi.

00.10: Almanya, Rusya-Ukrayna savaşının ardından Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni uygulayan Türkiye'ye teşekkür etti.

23.32: Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin Ateşkes Ortak Kontrol ve Koordinasyon Merkezi Temsilciliği: Ukrayna ordusunun açtığı ateş sonucu DHC’de bir kişi hayatını kaybetti, bir kişi daha yaralandı.

23.10: Ukrayna Milli Güvenlik Konseyi, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’yi öldürmek için gönderilen Çeçen asıllı Rus askerlerinin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. 

Ukrayna: Zelenskiy’i öldürmeye gönderilen Çeçen grup yok edildi

23.07: Uluslararası Adalet Divanı, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle Ukrayna'nın Rusya'ya açtığı davanın ilk duruşmalarının 7-8 Mart'ta yapılacağını açıkladı.

23.04: Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'da savaştan zarar gören siviller için çok kısa zamanda 1,5 milyar dolar bağış sözü alındığını duyurdu.

23.02: Dünya Motor Sporları Konseyi FIA, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını kınadı. FIA, Rus ve Belaruslu sürücülerin özel şartlarla tarafsız statüde yarışabileceğini duyurdu.

22.35: BBC, Rus müşterilerine yönelik tüm içerik ile ilgili lisans verme işlemlerini durdurdu. İngiliz yayın kuruluşu BBC, Rus müşterilerine yönelik tüm içeriğinin lisanslarının iptal edildiğini duyurdu.

22.19: Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Batı tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlara katılmayacaklarını, Moskova’yla iyi ilişkileri sürdürme niyetinde olduklarını açıkladı.

22.03: Zelenskiy: Müzakereler için en azından tam ateşkese ilişkin imalar gerekli

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, CNN televizyonuna verdiği demeçte Rusya ile müzakereler için ‘en azından tam ateşkese ilişkin imalar’ gerekli olduğunu söyledi.

Zelenskiy, “Öncelikle tam bir ateşkes olacağına dair en azından bazı imalarda bulunmak gerekiyor. Uçaklar uçarken, bombardımanlar sürerken müzakere masasına oturulmaz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler