Şabanözü Devlet Hastanesi resmen 'Acillik'!

Şabanözü Devlet Hastanesi resmen 'Acillik'!

Çankırı'nın Şabanözü ilçesinde hizmet veren Sami Baran Devlet Hastanesi'nde verilen hizmet S.O.S vermekte. Hastanenin acil servisindeki bazı aletlerin kullanım açısından riskli oldukları iddia ediliyor.

Çankırı Devlet Hastanesi'nde yıllardır bitmeyen sorunları çözememişken bir son dakika bilgisi de, şehrin sanayileşmiş ilçelerinden Şabanözü Sami Baran Devlet Hastanesi'ndeki eksiklikler ve görev ihmallerinden kaynaklanan sorunlar karşımıza çıktı!

Şabanözü ilçesinde bugün itibariyle yaklaşık 4 bine yakın işçi mesai verirken, ilçenin tek hastanesi olan Sami Baran Devlet Hastanesi'nde bırakın olası toplu zehirlenme ya da bir başka sağlık sorununa, an itibariyle hastanenin Acil Servisi'ne gelen bir hastanın mevcut cihazların yetersizliği nedeniyle ex olması için çok sayıda neden mevcut.

Sözcü18 Haber Merkezi'nin Sami Baran Devlet Hastanesi'ndeki mevcut durum ile ilgili olarak günlerdir yaptığı çalışma sonrasında derlediği bilgiler şöyle:

DEFİBRİLATÖR CİHAZI BOZUK!
Hastanenin acil servisinde 'hizmet verdiği düşünülen' (!) Defibrilatör cihazının bataryası bozuk! Cihaz şarj tutmuyor! Elektrikler kesildiğinde ola ki jeneratör devreye girmez ise, yataktaki hasta sizlere ömür!

HASTANEDE ACİL MÜDAHALE ODASI YOK
Mevcut hastanede Acil Müdahale Odası (Resüsitasyon odası) yok! 50 Metrelik koridor 5 m'den pimapenle bölünmüş, perdeyle çevrilmiş ulu orta yerde hastaya müdahale ediliyor! Bunun adına da 'müdahale' değil 'teşhir' denilir! Mahremiyet hak getire! Standartlara göre olması gereken 'Bay Gözlem Odası' ve 'Bayan Gözlem Odası' bugüne kadar olmadığı gibi bugün de yok!

Bunun yerine Acil girişinde iki derme çatma oda tanzim edilmiş! Odalara ikişer yatak atılmış ve sözde 'Gözlem Odası' yapılmış!

Pimapenle bölünen koridorun kalan kısmındaki 5-6 oda ise aile hekimlerine tahsis edilmiş! Mevcut aile hekimleri aynı zamanda ilçedeki önemli sanayi kuruluşlarından ErnaMaş fabrikasının işyeri hekimliğini üstlenmiş durumdalar! Bu hekimleri denetleyecek olan kurum İl Sağlık Müdürlüğü ve personeline ErnaMaş'ın ürettiği küçük ev aletleri fabrika satış fiyatı üzerinden (Mağaza fiyatının 3'te biri) yüzlerce ürünün gönderildiği iddia ediliyor!

OTOKLAV YOK!
Diyeceksiniz ki 'Otoklav ne?' Tıbbi aletleri ve pansuman malzemelerini steril eden makine. Hastanede bir tane mevcut! Lakin fi tarihinden kalma olduğu için sertifikası yok! Anlayacağınız yaptığı işlem güvensiz ve de ge-çer-siz!

RÖNTGEN CİHAZI BAYRAM TATİLİNDE BOZUKTU!
Hastanenin tek röntgen cihazı mevcut! O da geride bıraktığımız bayram tatilinde bozuldu! Hastaneye gelen hastaların röntgen filmini çekmeme adına hastalara farklı senaryolar sunulduğu belirtilmekte! Bu süre içerisinde hastane başhekimi ve müdürünün gelen telefonlara yanıt vermediği de iddialar arasında. 2 Gün süren arıza nedeniyle Çankırı'dan gelen 'gezici röntgen aracı' da bir başka sorun! Gezici röntgen aracının kapısından yaralı bir hastanın geçmesi mümkün değil!

HASTANEDE ÇIKAN YEMEK MENÜSÜ SABİT! ÇORBA + MAKARNA YA DA BARBUNYA!
Şabanözü Sami Baran Devlet Hastanesi'nde sorunlar bitmek bilmiyor! Hastanenin yemek malzemesi İl Sağlık Müdürlüğü tarafından karşılanmakta. İhaleyi alan firma 'zarar' (!) ettiği gerekçesiyle yemek malzemesini sürekli eksik ya da günlük, taş çatlasa 2 günlük getirebiliyor! Menü sabit! Çorba + Makarna ya da barbunya. 

Bunlara ilaveten hastanenin mutfağında fareler cirit atıyor, tavan arasında da kedi besleniyor!

ACİL SERVİS'TE İLAÇ YOK!
Evet... En vahim iddialardan biri: Acil'de ilaç yok! Bir kutu ilaç için personel Orta ilçesine, orada yoksa Kurşunlu'ya... Hatta hatta Çerkeş'e ve Çankırı'ya gönderiliyor! Şabanözü'nde yaşanan bu sorunun Orta'da ya da Çerkeş'te yaşanmaması da ilginç değil mi?

HASTANE LOJMANI KAYMAKAMLIĞA DEVREDİLMİŞ!
Hastane personeli için yapılmış olan 'Hastane Lojmanı' Şabanözü Kaymakamlığı'na devredilmiş. Kaymakamlık da lojmanı 'apart'a dönüştürmüş ve aylığı 550 tl'den memura kiraya vermiş! Mevcut hastanenin yerinin de İçişleri Bakanlığı'na devredildiği ifade edilirken, Orta yolu üzerindeki Jandarma Atış Poligonunun oldu yeri yeni hastane yeri olarak belirlemişler!

'Belirlemişler' diyoruz, bu icraatler de geçmişte parti ve cemaat işbirliği içerisinde gerçekleşmiş! 

4 BİN İŞÇİNİN MESAİ YAPTIĞI ŞABANÖZÜ'NE BU HASTANE YAKIŞMIYOR!
Yukarıdaki saydığımız eksiklikleri haber haline getirirken bizler terledik! Şabanözü ilçesi dediğiniz zaman, yaklaşık 4 bin işçinin mesai verdiği, her an çoklu iş kazasının, toplu gıda zehirlenmelerinin yaşanabileceği bir ilçe. Bildiğiniz pimi çekilmiş canlı bomba! Ve bu ilçede 'hastane' tabelası altında hizmet veren bir kurum! Koca hastanede 6 mevcut sedye ve çalışmayan tıbbi aletlerle, olmayan ilaçlarla 'hizmet' (!) veriliyor görüntüsü insanın canını acıtıyor..

SON TESPİTE ŞAPKA ÇIKARTILIR!
Gelelim Şabanözü Sami Baran Devlet Hastanesi'ndeki son gözlemimize!

Mevcut hastane zamanında 150 yataklı hastaya hizmet verecek şekilde projelendirilmiş ve yapılmış! Bugün sadece mevcut yapının giriş katı kullanılmakta! Haliyle üst katlar boş! Ama değil!

Neden mi?

Üst kattaki odaları her bir personel kendisine 'süit oda' yapmış! Bildiğin Apart! Günün her saatinde bu suit odalardan birileri gözlerini ovuşturarak dışarı yani sizlerin önüne çıkabiliyor!

Anlayacağınız o ki Şabanözü Sami Baran Devlet Hastanesi'nin bugünkü halini, mevcut yönetimi ve idaresi ile, verdiği hizmet ile, ülkede sağlık hizmetinde 'çağ atladık' (!) diye mangalda kül bırakmayan siyasetçilerin ve de bürokratların dikkatine sunduk!

sabanozu-hastane-resim-06.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
46 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler