Sandy ABDyi fena vurdu!

Sandy ABD'yi fena vurdu!

Şiddetli kasırgaya dönüşen Sandy dolayısıyla ölenlerin sayısı 13'a ulaştı.

ABD'nin doğu yakasını vuran Sandy fırtınası yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 13'e yükseldi.

Saatte 130 kilometreye varan hızla New Jersey eyaleti kıyılarına vuran ve giderek iç kesimlere ilerleyen fırtına, can almaya devam ediyor.
 
Amerikan medyasına göre, fırtınada yaşamını yitirenlerin sayısı 13'e çıktı.
 
Sandy fırtınasında elektrik kesintileri vakaları giderek artıyor. ABD'nin doğu kıyılarında yaşayanlardan 5.7 milyon kişinin elektriksiz kaldığı ifade ediliyor.
 
NEW YORK
 
Elektrik kesintisi nedeniyle New York Üniversitesi Hastanesi'nin hastalarını tahliye ettiği öğrenildi.
 
Manhattan adasının çevre yolları ile New York'a bağlanan tünelleri su altında kalırken, adanın Özgürlük Anıtı'na bakan güneybatı bölümünde bir metreyi aşan su baskınları gözlendi. Wall Street çevresinde, askeri birliklerin yardımı ile kum torbalarından setler kuruldu.
 
Hoboken Belediye Başkanı Dawn Zimmer de yaklaşık 50 bin kişinin tahliye edilmeye çalışıldığı bilgisini paylaştı.
 
New York'un Atlantik Okyanusu'na en yakın caddesi üzerinde bulunan birçok Türk işyeri de Sandy kasırgasından olumsuz etkilendi. Önce elektrik kesintisinin yaşandığı bölgede su seviyesinin yükselmesi ile birçok işyeri sular altında kaldı. Emmons caddesi üzerindeki Türk kebap ve balık restoranları da su baskınından kurtulamadı.
 
TAHLİYELER SÜRÜYOR
 
Sandy kasırgasının doğu kıyılarını vurmaya devam ettiği ABD'de birçok eyalette tahliyeler de sürüyor.
 
Sandy kasırgası, ABD kıtasına çıkmadan önce ''post-tropikal'' şiddetli fırtınaya dönüşmesine rağmen, New Jersey eyaletine saatte 80 kilometreyi aşkın hızla giriş yaptı. Sandy'nin bu haliyle bile, tropik kasırga özelliğini yitirmesine karşın hala kasırga düzeyinde etkili rüzgara sahip olduğu belirtiliyor.
 
Sandy fırtınası ''New York, Washington, Baltimore ve Philedelphia'' gibi büyük nüfus yoğunluğuna sahip şehirler dahil ülkenin doğu kıyılarını etkilemeye devam ediyor.
 
Sandy'nın kuzey ve batıdan gelen soğuk hava dalgalarıyla birleşecek olmasının yıkıcı etkilerini artıracağı belirtiliyor.
 
ÖLÜ SAYISI 13'A ULAŞTI
 
Sandy fırtınası devam ederken, New Jersey, New York, West Virgini, Pennsylvania ve Connecticut eyaletlerinden ölüm raporları da gelmeye başladı.
 
Fırtına yüzünden ölenlerin sayısı şu ana kadar 13'a ulaştı. Bunlardan 5'i New York eyaletinde yaşandı.
 
North Carolina eyaletinde ABD Sahil Güvenlik ekipleri, 1962 yapımı bir Marlon Brando filmi olan ''Mutiny on the Bounty'' için inşa edilen ve aynı zamanda ''Karayip Korsanları'' gibi filmlerde de kullanılan ''HMS Bounty'' adlı gemiyi terk etmek zorunda kalan 15 personeli kurtardı ancak kaptanının hala kayıp olduğu belirtiliyor.
 
ZARAR 10-20 MİLYAR DOLAR
 
Sandy fırtınasının ülkeye 10-20 milyar dolar zarara yol açacağı tahmin ediliyor.
 
Böylelikle Sandy'nin, Amerikan tarihindeki bedeli en fazla doğal felaketlerden biri olabileceği ifade ediliyor.
 
Fırtınanın ekonomiye maliyetinin 20 milyar dolara ulaşması halinde, geçen yıl Irene kasırgasının verdiği 16 milyar dolarlık büyük zararı geçmiş olacak.
 
Bin 200 kişinin ölümüne neden olan Katrina kasırgası ABD ekonomisini 108 milyar dolar zarara uğratmıştı.
 
3 MİLYONU AŞKIN KİŞİ ELEKTRİKSİZ
 
Doğu kıyılarında 3 milyonu aşkın kişi elektriksiz kaldı.
 
New York'un ışıklarıyla ünlü meşhur Manhattan bölgesinin büyük kısmı da güvenlik amacıyla karanlığa gömüldü. Ancak, Empire State binasında da elektrik bulunuyor.
 
HER YER BUGÜN DE KAPALI
 
Bunun yanında, doğu kıyılarında zemin katlarda yaşayan 1 milyondan fazla insanın evlerinden tahliyesi isteniyor.
 
Öte yandan, eyaletlerden fırtına nedeniyle su baskınları haberleri de gelmeye başladı.
 
Sandy etkilenen bölgelerde bugün de okullar, federal kurumlar kapalı kalmaya devam edecek ve uçak, tren, otobüs ve metro seferleri yapılamayacak. Yetkililer, Amerikalılara evlerinde kalmaları yönündeki uyarılarını da tekrarlıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler