Skandal olayda Çankırılı Yasin Bölükbaşı'nın da ismi geçiyor

Skandal olayda Çankırılı Yasin Bölükbaşı'nın da ismi geçiyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu'yla ilgili iddiaları ilk kez TBMM gündemine taşıyan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, yeni iddialarda bulunurken olaya Çankırılı ve AK Parti Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Bölükbaşı da karıştı...

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kuzeni Mehmet Soylu, yönetim kurulu üyeliği yaptığı RD Global/Invamed firmasının hastanelere milyonlarca TL'lik malzeme sattığının ortaya çıkması üzerine geçtiğimiz ay şirketten istifa etmişti.

Soylu ile ilgili iddiaları ilk kez TBMM gündemine taşıyan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, firma ile ilgili yeni skandalları TBMM gündemine taşıdı. İddiasını SGK kayıtlarıyla belgelendirerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM'ye yazılı soru önergesi sunan Emir, şu ifadeleri kullandı:

ÜTS'DE BAŞKA SUT'TA BAŞKA

– RD Global/İnvamed firması, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kodu tanımına uygun olmayan ürünler veriyor ve bu yolla haksız kazanç elde ediyor. Bu ürünlerden biri de KV1381 SUT kodu ile eşleşmesi yapılan vasküler kateter giriş kiti. ÜTS üzerinden baktığımızda piyasa değeri yaklaşık 15 TL olan bir ürünün yer aldığını görüyoruz.

– Oysa, aynı kodun Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki (SUT) karşılığında kalp-damar cerrahisinde vasküler bozuklukların tedavisinde kullanılan valvülotom kataterin yer aldığını görüyoruz. Bu ürün için firmaya ödenen miktar ise adet başına bin TL. Yani SGK kayıtlarına göre firma SGK'ya 15 TL'lik ürün veriyor, karşılığında bin TL alıyor. Bu eşleştirme 3 Nisan'dan bu yana bu şekilde. Firmanın bugüne kadar bu şekilde çok sayıda şüpheli işlere imza attığı iddia ediliyor.

BİR AYDA 100'ÜN ÜZERİNDE ŞİKÂYET

Firma ile ilgili son bir buçuk yılda SGK’ya farklı firmalar tarafından 50’nin üzerinde dilekçe yazıldığını ve bunların hiçbirine yanıt verilmediğini, benzer şekilde TİTCK’ya da son bir ayda 100’ün üzerinde şikâyet dilekçesi gittiğini, şikayetler üzerine ise firmanın uyarılarak usulsüz kayıtların birlikte düzeltildiğini ancak cezai işlem uygulanmadığını da biliyoruz.

IŞINLI TEDAVİ SAHTE BELGELİ ÇIKTI, KAYDI SİLİNDİ

Aynı firmanın bu yılın Mart ayında COVID-19 tedavisine yönelik yeni bir ışın tedavisi geliştirdiği iddiasıyla hastalara üzerinde denemelere başladığını hatırlatan Emir, şöyle devam etti:

– Firmanın sahibi Raşit Dinç, TurkishBeam Seçici- Sensitiv UVC ve Lazer Tedavisi ile COVID-19 hastalarını tedavi edeceklerini ve denemelere başladıklarını ifade etmişti. Ancak yine SGK kayıtlarından elde ettiğimiz bilgi ve belgelere göre bu ürünün kaydında da usulsüzlük yapıldığını görüyoruz.

– SGK kayıtlarında GMDN kodu 58076 olan ürünün aslında intravasküler ultraviyole kan iridyatörü olduğu ve branş kodunun ise 17 Mayıs 2018 tarihinde ÜTS kaydı yapılan ve varis tedavisinde zaten kullanılmakta olan bir lazer terapi sistemi olduğu açıkça görülüyor. Oysa, 3 Nisan 2021 tarihinde yapılan SUT kodu eşleşmesinde sahte kullanma kılavuzu kullanılarak CE belgesi dahi olmaksızın ürünün kapsamı genişletilmiş ve alan tanımı dışına çıkılmış. Bir firmanın şikayeti üzerine bu durumun ortaya çıkması üzerine 29 Haziran 2021 tarihinde ürünün ÜTS kaydı silindi.

DİSTRİBÜTÖR DE ÇANKIRILI YASİN BÖLÜKBAŞI ÇIKTI

Firmanın AKP ile ilişkilerinin Mehmet Soylu ile sınırlı kalmadığını da ifade eden CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, bir başka ilişkiye daha dikkat çekti. RD Global/İnvamed firmasının ilaçla ilgili distribütörlüğünü DFL Pharma&Medical'in yaptığını vurgulayan Emir, şöyle konuştu:

"Bu firmaya baktığımızda da yine bir AKP'li görüyoruz. Firmanın CEO'su AKP Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Bölükbaşı. Firmanın Hindistan'da üretilen ve Hint menşeli olduğu için aslında Türkiye’de tercih edilmeyen ürünleri, İran’da paketlettirdiği ve bu ilaçların İran menşeli ilaçlarmış gibi Türkiye’ye getirilmesini sağladığı iddia ediliyor. Tüm bu usulsüzlüklere SGK'da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında hangi yetkililer göz yumuyor? Bu iddiaların ivedilikle araştırılması gerekiyor."

yasin-bolukbasi-ceo-cankiri-resim-07.jpeg

YASİN BÖLÜKBAŞI'NA TELEFONLA ULAŞMAK İSTEDİK ANCAK...

Öte yandan CHP Ankara milletvekili Murat Emir'in Meclis'de soru önergesi olarak dile getirdiği iddialarla ilgili olarak AKP Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Bölükbaşı'na ulaşmak istedik ancak bunu başaramadık. Konuyla ilgili olarak Yasin Bölükbaşı'nın cevap hakkını da bu sayfalardan sizlere ulaştırmanın gayretinde olacağımızın bilinmesini isteriz.

SON DAKİKA GELİŞMESİ
CHP'Lİ MURAT EMİR'E O FİRMADAN YANIT 

CHP Ankara milletvekili Murat Emir, Mehmet Soylu'nun firmasının 15 TL’lik bir ürünü SGK’ya 1000 TL’ye sattığını iddia etmişti.

İnvamed – RD Global şirketinden iddialarla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Bu iddiasının sözde delili olarak, Türkiye’deki tüm tıbbi cihazların kayıtlı olduğu Ürün Takip Sistemi (ÜTS)  ve Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ürün sorgu ekranlarını sanki bir ihale belgesiymiş gibi paylaştığı anlaşılmıştır. Tüm sağlık camiası tarafından bilindiği gibi, hastane ve hekimler ürünlerin kullanım yerini, amacını ve kaydını sorgulamak amacıyla bu ekranları kullanmaktadır. Bu ekranlar bir ihale belgesi değil; tıbbi ürünlerin kayıtlarını gösteren bilgi bankalarıdır. Murat Emir tarafından hiçbir somut veriye dayanmayarak ve tümüyle asılsız bir şekilde ileri sürülen, hayali olarak ürünümüze biçilen 15 TL’lik aşağılayıcı bedel ve bu ürünün 1000 TL’ye SGK’ya satıldığı ve haksız olarak milyonlarca TL kazanıldığı iddiası, hastalara şifa olmak için çıkılan Ar-Ge ve üretim yolculuğunu basit ve sığ bir tavırla aşağılamaya yöneliktir” denildi.

“Sayın Murat Emir, sizi bahse konu olan ürünün varsa faturalarını incelemek üzere üretim tesisimize davet ediyoruz” denilen açıklamada çağrıda da bulunuldu ve “İddia ettiğiniz gibi herhangi bir haksız kazanç var ise, SGK’ya ya da farklı kurum kuruluş ya da bir şirkete iddialarına konu olan ürün fatura edildi ise, bu bedelin 10 katını SMA, MS ve ALS’li hastalarımıza bağış yapmayı taahhüt ediyoruz. Fakat böyle bir durum yok ise, kamuoyunda yarattığınız algı bedeli kadar tutarı siz SMA, MS ve ALS’li hastalarımıza bağış yapar mısınız?  Invamed – RD Global tüm dünyadaki hastalara şifa olmak için vardır. Bu polemiklerden kazanılan paranın dahi SMA, MS ve ALS’li hastaların tedavisi için kullanılmasını istemektedir” ifadeleri yer aldı.

YASİN BÖLÜKBAŞI'NDAN YANIT GELDİ

AK Parti Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Bölükbaşı, CHP Ankara milletvekili Murat Emir'in iddiaları üzerine Sözcü18'e açıklamada bulundu. Bölükbaşı, "CHP milletvekilinin hedefinde yerli ilaç sektörü var. Kendisi çok uluslu ABD şirketlerinin tetikçiliğini yapıyor" dedi. Bölükbaşı'nın iddialarla ilgili görüşleri şöyle:

"Sözü edilen firmanın 285 bayisi var firmanın 1 tanesi de biziz. Bize bakan tarafı ile distribütörü biz değiliz. Habere konu o ürünün teknik detaylarını bilmiyoruz. İlaçla ilgili Avrupa standartlarında ilaç ithalatı yapabilir. Milletvekili ürünün Hindistan'da yapıldığını, iran'da da ambalajlandığını ifade ediyor. Bugün için Dünyanın en etken ilaç maddesini Hindistan üretiyor. Sayın milletvekili kendi cephesinden ortaya bir bohça yapıyor ve bu bohça ile birlikte AKP'liler rant peşinde diyerek kafa karıştırmaya çalışıyor. Muhatap firma iddialarla ilgili basın açıklaması yaptı. Bununla birlikte muhatap firma Avrupa'nın en büyük medikal firması. CHP milletvekili iki Türk gencinin kurduğu firmayı hedefe koyarak çok uluslu sermayeye hizmet ediyor. Son olarak söyleyebileceklerim, ilgili haberde sözü edilen sahte belgelerin gerçek ya da sahte olup olmadıklarını SGK avukatları harekete geçerek olayın gerçek yüzünü ortaya koymalarıdır."
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
10 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler