"Skandal talimat: Git odamda soyun" başlıklı haberimize mahkemeden 'jet hızıyla erişim' engeli

"Skandal talimat: Git odamda soyun" başlıklı haberimize mahkemeden 'jet hızıyla erişim' engeli

Sözcü18 sayfalarında yayınladığımız "Müdür Cengiz'den öğrenciye skandal talimat: Git odamda soyun!" başlıklı haberimize mahkemeden 'erişim engeli' kararı çıktı.

SÖZCÜ18 sayfalarında yayınladığımız "Müdür Cengiz'den öğrenciye skandal talimat: Git odamda soyun!" başlıklı haberimize T.C Çankırı Sulh Ceza Hakimliği'nce (Değişik İş No: 2023/2332) 'erişim engeli' kararı çıktı.

Habere konu olan; 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi Müdürü Abdullah Cengiz'in talebi doğrultusunda alınan 'erişim engeli' kararı tam anlamıyla bir 'hukuk' rezaleti. Cengiz'in avukatının mahkemeye sunduğu dilekçede; "... ilgili haberin kişilik haklarına saldırı niteliğinde olması nedeniyle habere erişimin engellenmesini talep edildiği, Müvekkilinin okul müdürü olarak yürütmekte olduğu görevi ile yapılan haberin kendisini olumsuz yönde etkilediği, yapılan haber ile kişilik haklarını ihlal edildiği gibi; mesleki onur ve şerefi de zedelendiği. Söz konusu haberin yayında olması müvekkilin mağduriyetine sebebiyet verdiği bu sebeple mağduriyetinin giderilmesini söz konusu haber içeriğine erişim engellenmesini ve içeriğin yayından çıkarılmasına, erişimin engellenmesine karar verilmesi" talebinde bulunuyor.

VE MAHKEMEDEN JET HIZIYLA ÇIKAN 'SKANDAL' KARAR

Çankırı Sulh Ceza Hakimliği, Abdullah Cengiz'in avukatı aracılığı ile yapmış olduğu talebi 'jet hızıyla' karara bağladı ve "Müdür Cengiz'den öğrenciye skandal talimat: Git odamda soyun!" başlıklı haberimize 'erişim engeli' kararı aldı.

Mahkeme Hakimi'nin kaleme aldığı 'karar' yazısında haberin erişiminin kaldırılmasına gerekçe olarak bakın hangi görüşe yer verdi:

"... haber içeriklerinin talepte bulunan hakkında yapılan haberin rızaya dayanan üstün nitelikte özel bir yarar, kamu yararı veya kanunun verdiği bir yetkinin kullanılması suretiyle yayınlanan bir haber niteliği taşımadığı, haber içeriğinden haberin güncel olmadığı anlaşıldığı, haber içeriklerinin başvuranın kişilik haklarını ihlal edici nitelikte olduğu ve kullanılan dil ve ifadelerin incitici nitelikte olduğu anlaşılmakla;"

MAHKEME KARARI NEDEN 'SKANDAL'?

Çankırı Sulh Ceza Hakimliği'nce verilen karar başlı başına 'hukuk skandalı'dır. Neden mi?

'Erişim engeli' getirilen haberde üstün kamu yararı vardır. Ortada yaşanmış somut bir olay vardır. Kız öğrenci okuldan kaydını aldırmıştır. Yaşanan tüm bu olayları kamuoyunun bilmeye hakkı vardır. Bu hak anayasal bir haktır. Ayrıca eleştiri de anayasal bir haktır. Erişim engeli, halkın haber alma, gazetecinin haber verme ve eleştiri gibi anayasal güvence altına alınan haklarını ihlal etmektedir. Haber bir basın organında ilk defa yer almaktadır. Yani günceldir. Haber dili öz ve biçim açısından dengelidir. Kişilik hakları ve kamu yararının karşı karşıya gelmesi durumunda her daim gözetilmesi gereken 'kamu yararı'dır.

Sayın Yargıç; Keşke talepte bulunan kadar, müdürün makam odasında soyunmaya zorlanan, okuldan kaydını aldırmak durumunda kalan, örgün eğitim hayatı ve geleceği olumsuz etkilenen o masum kız evladımızın da haklarını korusaydınız...

Biz o masum evladımızın açık ve tartışılmaz bir tacize maruz kaldığını düşünüyoruz... Gelecekte başka çocuklar da bu tür bir muameleye maruz kalmasın diye çalışıyoruz ve bu konuyu ulusal ve uluslararası sivil örgütlere de mücadele etmeleri için ulaştıracağız. Hukuki olarak da haklarımızı sonuna kadar kullanacağız...

ihbar-hatti-sozcu-18-resim-01.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
6 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler