Son dakika... Çankırı'nın önemli değeri İlahiyatçı Prof. Hasan Onat vefat etti

Son dakika... Çankırı'nın önemli değeri İlahiyatçı Prof. Hasan Onat vefat etti

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Mezhepleri Tarihi Ana Bilim Dalı eski Başkanı Prof Dr. Hasan Onat (63), bir süredir tedavi gördüğü hastanede Kovid-19’dan vefat etti.

Prof. Dr. Hasan Onat, koronavirüs nedeniyle bir süre önce Ankara Sanatoryum Hastanesi'nde tedaviye alınmıştı. Evli ve 2 çocuk babası olan Onat, gece yarısı hastanede hayatını kaybetti. AÜ İlahiyat Fakültesi’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Fakültemiz İslam Mezhepleri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Onat’ın, birkaç gün önce yakalandığı koronavirüs sebebiyle tedavi görmekte olduğu Ankara Sanatoryum Hastanesi'nde geçirdiği kalp krizi sonucu vefat ettiğini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Cenazesi Çankırı Eldivan ilçesinde toprağa verilecektir. Merhuma Allah'tan rahmet, kederli ailesine, yakınlarına ve tüm İlahiyât camiamıza başsağlığı dileriz. Allah'tan geldik, sonunda O'na döneceğiz" denildi.

'YAKINLARINA BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUM'
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından Onat'ın vefatıyla ilgili paylaşımda bulunarak, "Ankara Üniversitesi öğretim üyesi muhterem Hasan Onat hocanın vefatını büyük bir teessürle öğrendim. Kendisine Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Mevla mekanını cennet eylesin. Geride bıraktığı güzellikler yaşamaya devam edecek" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise, "Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Çorum İlahiyat Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Hasan Onat hocamızın vefatını büyük bir teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. Kendisine Allah'tan rahmet; kederli ailesi ve yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum" mesajını paylaştı.

CENAZESİ ELDİVAN'DA TOPRAĞA VERİLECEK
Merhum Prof. Dr. Hasan Onat'ın cenazesi yarın Çankırı’nın Eldivan ilçesinde toprağa verilecek. Bir süre de kalemiyle Sözcü18 yazı ailesi içerisinde yer alan değerli hocamız Prof. Dr. Hasan Onat'a Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve sevenlerine taziyelerimizi sunuyoruz.

HASAN ONAT KİMDİR?
Hasan Onat, 1957 yılında Çankırı'nın Eldivan ilçesinde dünyaya geldi. İlkokul eğitimini Eldivan'da tamamlayan Onat, ortaokul ve liseyi Yozgat'da okudu. 1974 Yılında Yozgat Lisesi'nden mezun olan Onat, 1979'da Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi'nden mezun oldu. Daha sonra aynı fakültede İslam Mezhepleri Tarihi Kürsüsü'ne asistan olarak girdi.

1 Kasım 1981 - 1 Mart 1982 tarihleri arasında kısa dönem askerlik görevini tamamladı. "Emeviler Devri Şii Hareketleri" isimli teziyle, 1986'da "Doktor" ünvanını aldı. 1987’de yardımcı doçent, 1989 tarihinde "Doçent" , 5 Ağustos 1995'oe de Profesör oldu.

1993 Yılında, Londra ve Manchester'de, sahası ile ilgili araştırmalar yaptı. 1994 Yılında Roma Gregoriana Üniversitesi Misiology Fakültesi'nde, misafir öğretim üyesi olarak dersler ve seminerler verdi.

17 Ağustos 1999 - 16 Ağustos 2002 tarihleri arasında, Gazi Üniversitesi Çorum İlahiyat Fakültesi Dekanlığı yaptı.

Son olarak Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’inde İslâm Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı başkanlığını yürütmekte ve İslâm Mezhepleri Tarihi ve Günümüz İslâm Dünyâsında Dinî Akımlar derslerini okutmaktaydı.

Evli ve iki çocuk babası olan Hasan Onat, İngilizce, Arapça ve Farsça bilmektedir.

YAYINLARI

Onat, H., Emeviler Devri Şii Hareketleri ve Günümüz Şiiliği, Ankara 1993.
Onat, H., Türkiye’de Din Anlayışında Değişim Süreci, Ankara 2003
Onat, H., Yirminci Asırda Şiilik ve İran İslam Devrimi, Ankara 1996.
Onat, H., Shi’ism in The Twentıeth Century and The Islamic Reolution of Iran, Ankara 1996
Onat, H.- Akbulut, A., Kelam Ders Kitabı, Ankara 1994
Onat, H. -Aydınlı, O.-Söylemez, M., Temel Dini Bilgiler, Ankara 2002.
Onat, H. -Aydınlı, O.-Demir, H., Kelam, Ankara 2003.
Onat, H., (Bölüm Yazarı) İslam Bilimlerinde Yöntem, Editör, Halis Albayrak, ANKUZEM 2006
Onat, H., (Bölüm Yazarı) Siyasi, Tarihi, Dini ve Kültürel Boyutlarıyla İslam ve Şiddet, ed. Mümtaz’er Türköne, İstanbul 2007, 113-119
Onat, H. (Bölüm Yazarı), Güvenli Okullar, ed. Adem Solak, HEGEM, İst. 2007

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
7 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler