SON DAKİKA... Sumitomo'da jandarma ve polis fabrikayı kuşatmış durumda!

SON DAKİKA... Sumitomo'da jandarma ve polis fabrikayı kuşatmış durumda!

Çankırı'da faaliyet gösteren Sumitomo lastik fabrikasında sendikalarını değiştiren yaklaşık 900 işçi, AKP'li siyasetçilerin kendilerine ve ailelerine baskı yaparak üyesi oldukları Lastik-İş'ten istifa etmeleri yönünde baskıda bulunduklarını iddia ediyor.

Çankırı'da faaliyet gösteren Japon yatırımı Sumitomo'da çalışan yaklaşık 900 işçinin sendika değiştirmesi büyük olay haline geldi.

Sözcü18 Haber Merkezi'nin elde ettiği ilk bilgilere göre jandarma birlikleri son üç gündür fabrikayı kuşatmış durumda. Şu saatlerde Çankırı Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı özel bir ekibin de fabrika sahasında bulunduğu öğrenildi.

Fabrika yönetiminin sendika değiştiren işçilerden bazılarının iş akitlerini de fesettiği yönünde bilgiler gelmekte.

NİŞANLI İŞÇİNİN BAŞINA GELENLER!
Sumitomo'da çalışan yaklaşık 900 işçinin Lastik-İş Sendikası'na geçiş yapması ile birlikte iktidar partisi AK Parti'nin başta Çankırı milletvekilleri Hüseyin Filiz ve M. Emin Akbaşoğlu'nun danışmanları ile, partinin il yönetim kurulu üyeleri ve partili bazı muhtarların çalışanların ailelerini arayarak "Sendikadan istifa etmelerini, aksi takdirde iş akitlerinin sonlandırılacağı" şeklinde telkinlerde bulunması bazı çalışanların geri adım atmasına neden oldu.

sumitomo-grev-cankiri-resim-1222-001.jpg

NİŞANLI İŞÇİNİN KAYINPEDERİ ARANMIŞ VE...
Sözcü18 Haber merkezine ulaşan bir başka örnek ise hayli ilginç!

Fabrikada çalışan ve yeni nişanlanan işçinin çiçeği burnunda kayınpederi parti il yönetiminde bulunan bir isim tarafından aranıyor. Bu aramadan sonra çiçeği burnunda kayınpeder yeni damat adayını kenara çekiyor ve "Sendikadan istifa etmezsen sana kız yok" (!) şeklinde cümleler kurunca, ismine ulaşamadığımız işçi de çaresizlik içerisinde yeni üye olduğu Lastik-İş Sendikası'ndan istifa ediyor.

İŞÇİLERİN SLOGANI
Sumitomo fabrikasında çalışanlara işten atılma tehditleri fabrikada slogan haline geldi. Çalışan işçiler; "Nişanlımı arama ekmeğimle oynama" dedikten sonra "Anamı - babamı karıştırma, bizi Tayyibimizden soğutma" şeklinde sloganlar atıyor.

SUMİTOMO'DA İŞÇİ ŞALTERİ İNDİRDİ - TIKLA

FABRİKADA SICAK SAATLER
Sözcü18.com Haber Merkezi'nin saat 00.10 dolaylarında fabrika önünde eylem yapan işçilerden aldığı bilgiye göre üç gündür fabrika önünde önlem alan jandarmanın gerekli techizatla donatılarak fabrikaya giriş yaptığı ve içeride grev yapan işçilere müdahale ettiği öğrenildi.

FABRİKADA ÜRETİM DURMA NOKTASINA GELDİ
İsmini açıklamayan bir işçi ile yaptığımız görüşmede Sumitomo lastik fabrikasında yaşanılanlar şu şekilde gelişmiş:

"Fabrika açıldığından bu yana yaklaşık 3 yıldır insanlar zorla Petrol-İş'e üye yapıldı. Lastik-İş buranın yetki belgesini almasına karşın itiraz edildi. Bundan 3-4 ay önce örgütlenme çalışmalarına başladık ve 900 çalışan arkadaşımızla birlikte Lastik-İş'e geçtik. Ne olduysa bu geçiş sonrası oldu ve fabrikada tehdit edilmeye başlandık. Sonrasında işin içine siyaset de girdi. Muhtarından milletvekili danışmanına kadar isimler ailelerimizi aradılar. Bütün bu baskılara rağmen arkadaşlarımız büyük bir direnç göstererek dik durmasını bildik. Bugün sabahtan bu yana yaklaşık 250-300 kişi dışardayız. Çalışan 2 vardiya içeride grevde. Dışarıda çalışmayan 2 vardiya da eylemde.

Geride bıraktığımız cumartesi günü işçi arkadaşlarla biraraya geldik ve durum değerlendirmesi yaptık. Sendika başkanımız bir konuşma yaptı. Cumartesi gününden bu yana jandarmayı getirdiler.
Bugün sabah saatlerinnde 8 arkadaşımızın iş akti feshedildi. Bu fesihten sonra bizler de işi bırakma eylemine geçtik."

Sözcü18 Genel Yayın Yönetmeni Vedat Beki'nin "Benzer işkolundaki ücretlerle Sumitomo'daki sizlerin ücretlerini kıyaslayabilir miyiz?" şeklindeki soruya çalışan işçi arkadaşımız; "Kocaeli'nde Briston ve Goodyear'da 5-6 bin lira çıplak ücret alan operatör, burada 2 bin lira alabiliyor. Orada bir işçinin maaşına burada 3 kişi çalışıyor. Gerisini siz hesaplayın" dedi. 

SUMİTOMO'DA 900 İŞÇİ SENDİKA DEĞİŞTİRDİ - TIKLA

GELİŞMELERDEN FOTOĞRAFLAR BİRAZDAN...

sumitomo-resim-02-001.jpg

Fabrikada çalışmayı sonlandıran işçiler yemekhanede toplanmış durumdalar.

sumitomo-resim-01-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
10 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler