Sözcü18 sordu Başkan Esen cevapladı

Sözcü18 sordu Başkan Esen cevapladı

Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen'e, Sözcü18 okurlarının 'okuyucu yorumları'nda ortaya attıkları 5 ayrı konuyu sorduk. Başkan Esen bu 5 soruyu da cevaplamaktan kaçınmadı. İşte sorularımız ve Başkan Esen'in yanıtları...

Sözcü18 okurlarının, Çankırı Belediyesi ile ilgili olarak bu sayfalarda yayınladığımız haberlerin altına yaptıkları yorumlarla gündeme gelmesini ve Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen'in cevaplamasını istedikleri soruları derledik ve muhatabına ilettik.

Belediye Başkanı Esen de kendisine yönelttiğimiz soruları teker teker cevaplamaktan kaçınmadı. İşte o sorular ve yanıtları:

- Belediye bünyesinde kurduğunuz "Kadın Girişimi Kooperatifi"ne ablanızı 'başkan' yaptınız? Çankırı'da bu görevi üstlenecek isim bulamadınız mı? Yaptığınız bu icraat sizce etik mi?

- Ben bu kooperatifin kurulması için yoğun çaba harcadım. Bununla birlikte birkaç isme de 'başkanlık' teklifinde bulundum. Ancak teklifte bulunduğum isimler görevi kabul etmediler. Ben de ablama 'Kooperatifin başına geçeceksin' diyerek biraz da zorlama ile görevi kabul ettirdim. Kendisinin kooperatiften 1 lira maaşı dahi yok. Çankırılı kadınlarımızın üretimlerini değerlendirme, onların bütçelerine katkı sağlama adına hizmet verilmeye çalışılıyor. Üzerinde yoğun olarak çalıştıkları üretim bugün için peynir. İleride hangi ürünler ortaya çıkar şimdilik birşey diyemiyorum. 'Etik'lik konusuna gelince. Toplum olarak, özellikle 'muhalefet' safında iseniz her türlü eyleme 'siyasi' olarak bakmanız normal. Ancak bu bakış açısının yanına yapılan icraatin kamuya olumlu-olumsuz yansımasına da bakmakta fayda var. Şu an için kooperatifin hizmetlerinde kamuya zararlı bir eylem göremiyorum.

- Çankırı'da geçmiş yıllarda yapılan birçok konut inşaatı, bugün için 'iskan raporu' alamadığından yaklaşık 800 dolayında konut sahibi büyük bir mağduriyet yaşıyor. Vatandaşın yaşadığı bu mağduriyetlerin sonlandırılması için Belediye olarak herhangi bir çalışmanız var mı?

- Sözünü ettiğiniz inşaat ve bu inşaatlarda yeralan işyeri ve konutlarla ilgili önümüzde duran 'mevcut yasalar'la ortadaki problemleri çözüme kavuşturmak mümkün değil. Ben de isterim o yapıların bir an önce içinde bulundukları problemlerden arınarak ekonomiye kazandırılmasını. Lakin yapacak bir şey yok! Hele hele benim kişisel olarak o sorunları çözecek yetkim de yok. Kendim dahil kimseyi riske atamam. Mevcut yasalar çerçevesinde Belediye olarak, Başkan olarak sorunu ortadan kaldırabilecek yetkilere haiz değilim. Bugün için mağduriyet yaşayan hak sahipleri yeni bir 'imar affı' yasasının çıkmasını bekleyecekler. Böylesi bir af çıktığı zaman yaşanan mağduriyetlerin önemli bir bölümünün ortadan kalkabileceğini düşünüyorum.

- Kent Meydanı projenizde son durum nedir? Mülkiyetinize geçen binalarda yıkım çalışması ne zaman başlayacak?

- Kent Meydanı ile ilgili projemiz tüm hızıyla devam ediyor. Mülkiyeti Belediyemiz uhdesine geçen binalarda 'kiracı' konumundaki şahıs ve kamu kurumları kendilerine yer bakıyorlar. Kiracılar tahliye işlemlerini tamamladıklarında Belediye olarak hazırladığımız 'meydan projemiz' neyi gerektiriyorsa onu yapacağız. Tahliyeler konusunda gecikme olduğunu düşünenler de olabilir. Ben bu konuda kiracı konumunda bulunanların art niyet içerisinde bulunduklarını 'şimdilik' düşünmek istemiyorum. Çankırı'ya yakışan bir meydanı hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız.

- Çankırı Belediyesi'ne ait 'itfaiye' biriminde yaşandığı iddia edilen olaylar hakkında neler söyleyeceksiniz?

- Çankırı Belediyesi'nin önemli birimlerinden birisidir İtfaiye grubumuz. Son olarak Üniversitemizin ilgili bölümünden mezun 4 kadın personel aldık. Kişisel düşüncem tüm personelin 'üniversiteli' olması yönünde. Merkez İlçe Başkanımızın oğlu da burada işe başladı. Kendisi hakkında yapılan yorumlara katılmam mümkün değil. Belediye olarak engelli personel de çalıştırma zorunluluğumuz var. Sayfalarınızda yeralan ve 'dedikodu' mahiyetindeki tartışmalara benden 'Belediye Başkanı' olarak girmemi beklemeyiniz. 

- Ve gündemdeki en can alıcı soru: Başkanlık makamına alınan yeni Mercedes Vito araç. Fısıltı gazetelerinde farklı farklı iddialar konuşulmakta. Sizin ağzınızdan gerçeği öğrensek?

- Anlatayım... Halen kullanmakta olduğum makam aracı son zamanlarda iyiden iyiye kullanılamaz hale geldi. 3 kez yolda kaldık. Çalışanlarımızla ilgili olarak toplu-iş sözleşmesi için masaya oturduğumuz Hak-İş'e bağlı Hizmet-İş Sendikası'na 2016-17 yıllarından kalma yaklaşık 498 bin lira Belediye olarak borcumuz varmış! Göreve geldiğim günden bu yana benden bu parayı ödememi istiyorlardı. Ben de her defasında 'ben bu parayı ödemem' diyordum. Birileri araya girdi ve iş 'yarısını alalım' noktasına geldi. Ben 'bunu da ödemem' dedim ve akabinde 'Ödersem tek şartla öderim' dedim. Nedir diye sordular, 'Makama bir araç alırsanız bu borcu öderim' noktasına geldik. Yasal olarak bunu gerçekleştirmelerinin imkansız olduğunu söylediler. Sonra da 'siz ödeyin biz sonrasında size aracı alalım' dediler. Öyle de yaptık. 8 kişilik Mercedes-Vito böyle alındı. İçi de yapılı değil. İki kişilik bir koltuk var. Böyle olmasına rağmen ben de makam aracı olarak kullanıyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
32 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler