SUMITOMO'dan son dakika açıklaması

SUMITOMO'dan son dakika açıklaması

Sumitomo Rubber AKO Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetimi, lastik fabrikasında iş durdurma eylemine giden işçilerle ilgili yazılı bir açıklamada bulundu.

12 Aralık tarihinde yapılan işten çıkarmaların tamamen aylık performans değerlemeleri neticesinde olduğunu öne süren metinde; " işten çıkarmalar sendikal faaliyetlerle ilişkili değildir" denildi.

Hayatın olağan akışında ve objektif performans kriterleri doğrultusunda her ay belli oranda işten çıkartılmalar yaşandığını vurgulayan Sumitomo yönetimi; "İşçiler işten çıkarmaların sendikal faaliyetler nedeniyle yapıldığı asılsız iddiasıyla sloganlar atarak, işgali ve iş durdurma eylemini sürdürmüş, yöneticilerle konu hakkında müzakereden uzak durmuştur. Yeni vardiyalar için işbaşı yapan ve yanlış bilgilendirilen işçiler kışkırtılarak, haksız işgal eylemi 13 Aralık 2017 Çarşamba sabahına kadar sürdürülmüştür" ifadelerini kullandı.  

Sumitomo Rubber AKO Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'den yapılan yazılı açıklama şöyle:

"Bazı basın organları ve internet haber sitelerine yansıdığı üzere, bazı işçilerimiz tarafından Çankırı Yakınkent Organize Sanayi Bölgesinde yer alan Sumitomo Rubber AKO Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (SAT) fabrikamızda 12 Aralık Salı günü iş durdurma eylemi gerçekleştirilmiştir.

Kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesinin önüne geçmek ve olası kötü niyetli eylemlerin amacına ulaşmaması için olaylar hakkında detaylı bilgi verme zorunluluğu doğmuştur.

Buna göre olaylar şu şekilde vuku bulmuştur:

- 12 Aralık tarihinde, hayatın olağan akışında ve objektif performans kriterleri doğrultusunda, 10 işçiye iş akdinin feshi konusunda bildirim yapılmıştır. Üçü ile anlaşma yoluyla iş akdi feshedilmiş, diğerleri kabul etmemiş, işi engelleme ve işgal yoluna gitmiştir.

- Vardiya yöneticileri gerekli uyarılarda bulunup işlerine devam etmelerini, konunun yöneticilerle müzakere edilebileceğini bildirmiştir.

- İşçiler işten çıkarmaların sendikal faaliyetler nedeniyle yapıldığı asılsız iddiasıyla sloganlar atarak, işgali ve iş durdurma eylemini sürdürmüş, yöneticilerle konu hakkında müzakereden uzak durmuştur.

- Yeni vardiyalar için işbaşı yapan ve yanlış bilgilendirilen işçiler kışkırtılarak, haksız işgal eylemi 13 Aralık 2017 Çarşamba sabahına kadar sürdürülmüştür. 

- Bu süre zarfında yurtdışında olan SAT CEO’su Norifumi Fujimoto fabrikaya gelmiş ve işçilerle toplantı yaparak eylemin durdurulmasını, gerekli yasal hakların kendilerine tanındığını ve herhangi bir disiplin yaptırımın söz konusu olmayacağını bildirmiştir.

- Sayın Fujimoto’nun konuşması neticesi bir kısım işçi eylemi sonlandırıp işbaşı yapmıştır.

- Olayları kışkırtmaya çalışan bir grup ise sloganlar ve zorlamalarla hem Fujimoto’nun konuşmasını engellemeye hem de sözlü sataşmalara başvurmuştur.

- Müzakere koşulları engellenen yönetim haksız ve kötü niyetli eylemler içinde bulunan, işletmeye zarar vermeye çalışanlarla iş akdinin feshedileceği bildirimini yapmıştır.

Bu minvalde Sumitomo Rubber AKO Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak kamuoyuna bildirmek isteriz ki;

Yönetimimiz, olayların nedeni olarak gösterilmeye çalışıldığı şekilde hiçbir sendikal faaliyete müdahil olmamıştır, olmayacaktır. İşletmemiz hiçbir zaman ve hiçbir koşulda çalışanlara tanınan sosyal hakları çiğnememiş ve yükümlülüğü bulunan hiçbir hususu aksatmamıştır. Tüm işçilerin hakları defaten ödenmiştir. İş akdi fesihlerinde de haklarının fazlası ödenerek anlaşmalı fesih yolu öncelikli olarak önerilmiştir.

Aşağıda yer alan tabloda da net olarak görülebileceği üzere, 12 Aralık tarihinde yapılan işten çıkarmalar tamamen aylık performans değerlemeleri neticesidir. İşten çıkarmalar sendikal faaliyetlerle ilişkili değildir.

sumitomo-cizelge-resim-12.jpg

Uluslararası alanda birçok yatırımı bulunan grubumuz Sumitomo Rubber Industries (SRI) Japon kültüründe yeri olan insana ve çalışana saygıyı önemsemektedir. Jeo-stratejik konumu nedeniyle Türkiye ve Çankırı’mıza yapmış olduğu bu dev yatırımda da diğer tüm şirketlerimizde olduğu gibi, çalışan ve işçi haklarına saygılı ve duyarlı tutumunu koruyacak, insani değerleri yüceltmeyi sürdürecektir.

Bu olayın karşılıklı saygı çerçevesinde, yürütülen hukuki süreçleri de gözeterek sonlandırılması taraftarı olduğumuzu, konu hakkında üzerimize düşen her tür sorumluluğu şimdiye dek olduğu gibi yerine getireceğimizi kamuoyuna saygıyla bildiririz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
11 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler