Suriye’de Türk askeri konvoyuna saldırı: Üç sivil hayatını kaybetti

Suriye’de Türk askeri konvoyuna saldırı: Üç sivil hayatını kaybetti

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye'ye giren Türk Silahlı Kuvvetleri konvoyuna saldırı düzenlendiğini ve üç sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı, 9 No’lu gözlem noktasının güvenliğinin sağlanması için sabah 05.30’da Rusya’ya bilgi verilerek bölgeye bir kuvvet gönderildiğini açıkladı.

Konvoya 08.55’te bir hava saldırısının düzenlendiği belirtilirken, saldırıda konvoy bölgesinde bulunan üç sivilin öldüğü, 12 sivilin ise yaralandığı açıklandı.

Bakanlık açıklamasında Rusya’ya yönelik şu ifadeler yer aldı:

“İdlib bölgesinde Rusya Federasyonu ile yapılan mevcut mutabakat ve anlaşmalara aykırı olarak Rejim tarafından gerçekleştirilen ve sivil/masum insanlara büyük zararlar vererek giderek insanlık dramına dönüşen operasyonlar, Rusya Federasyonu makamlarına yapılan tüm uyarılara rağmen devam etmektedir.”

Miili Savunma Bakanlığı, “Mevcut anlaşmalara ve Rusya ile aramızdaki işbirliği ve diyaloğa aykırı bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz” ifadesini de kullandı.

SABAH SAATLERİNDE SANA DUYURDU
Suriye resmi ajansı SANA, sabah saatlerinde Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasını duyurmuş ve Türk askeri konvoyunun İdlib’in Han Şeyhun bölgesine doğru ilerlediğini öne sürmüştü.

Bu gelişmenin hemen ardından İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye ordusunun Türk konvoyu yakınlarına havadan saldırı düzenlediğini duyurmuştu.

Suriye Dışişleri açıklamasında Türkiye’ye yönelik sert ifadeler yer almıştı. Bakanlık “Bu saldırgan tutum Suriye ordusunun, terörist kalıntılarını avlama kararlılığını etkilemeyecektir” denilmişti.

KONUYLA İLGİLİ SOSYAL MEDYADAN YANSIMALAR
Bakanlığın açıklaması sonrası Twitter'dan tepkiler ve yaşanan olayla ilgili ayrıntılar da dökülmeye başladı. 
ali ornek @ornekali adlı kullanıcı konuyla ilgili olarak paylaştığı üç tweetinde; "Bakanlık ayrı ihatçılar ayrı konuşuyor. Ölenler sivil değil, Müslüman Kardeşlerin silahlı kanadı olan Feyleki Şam militanları. Zaten askeri konvoyun yanında sivilin işi ne? Madem bu kadar meşru müdahil olmanız, bu gerçeği neden saklıyorsunuz ki?" dedikten sonra şunları ifade etti:

"Türkiye Astana'da söz vermiş olsa da M5 karayolunu (Şam-Halep otobanı) açmak konusunda adım atmadı. Şimdi Suriye ordusunun bu yol üzerinde bulunan kasabaları alarak yolu açma girişimi "Astana'nın ihlali" olarak nitelendiriyor.

Dahası, TSK konvoyu El Kaide bağlantılı HTŞ kontrolündeki Han Şeyhun ile Suriye ordusunun arasına girmeye çalışıyor. Cihatçı kaynaklara göre TSK kentin kuzeyinde kontrol noktası kurmaya başladı. Ancak MSB açıklamasında TSK konvoyu rutin ikmal görevdeymiş gibi sunuluyor."

ecvsvsqxoaar-wx.jpg
Suriyeli kaynaklara göre Suriye SU22'leri tarafından vurulan Faylak al Sham'a ait pickup'ın Türk askeri konvoyu içindeki fotoğrafı. (Kaynak: Twitter, @metin4020)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler