Tam 25 yıl sonra! İBB’de tarihi devir teslim töreni

Tam 25 yıl sonra! İBB’de tarihi devir teslim töreni

31 Mart Mahalli İdareler seçiminde İstanbul’u kazanan CHP’li Ekrem İmamoğlu seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından mazbatasını aldı. İmamoğlu daha sonra devir teslim töreni için Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediye binasına geldi.

İstanbul'un yeni büyükşehir belediye başkanı Ekrem İmamoğlu, yoğun bir izdiham içinde 17 gün sonra görev yeri olan Saraçhane'deki İBB binasına geldi. İBB binası önünde toplanan yüzlerce kişi İmamoğlu'nu İzmir Marşı'nı söyleyerek ve “Mustafa Kemal'in askerleriyiz” sloganları ile bekledi.

Sevgi gösterileri ile karşılanan İmamoğlu'nun İBB binasına girişi sırasında izdiham yaşandı. Yoğun izdiham nedeniyle başkanlık binasına güçlükle giren İmamoğlu'na yoğunluk nedeniyle resmi bir karşılama töreni yapılamadı. Başkanlık binasındaki kokteyl salonunda kısa bir konuşma yapan İmamoğlu daha sonra devir teslim töreni için makam odasına çıktı.

imamoglu-mevlut-uysal-gorevi-devraldi-resim-04.jpg

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, mührü Mevlüt Uysal’dan devraldı...

İmamoğlu burada da makam odasına tek başına girdi kapıda bir karşılama protokolü olmadı. 18.15 gibi makam odasına giren İmamoğlu ve Uysal arasında gerçekleşen devir teslim törenine basın mensupları alınmadı. Tören CHP’li milletvekillerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Uysal içeride yaklaşık 5 dakika kaldı ve 18.20 gibi yaklaşık 1.5 yıl görev yaptığı makam odasında ayrılarak otopark çıkışından binayı terk etti.

HAFTA SONU SARAÇHANE'YE
Devir teslim töreni öncesinde başkanlık binasındaki kokteyl salonunda CHP'lilere hitap eden İmamoğlu, “Biz vatandaşlarımızla, halkımızla, inşallah bu hafta sonu cumartesi ya da pazar günü bütün İstanbul halkını davet ederek, süreci anlatacağımız bir buluşmayı da sizlerle paylaşacağız. Bu paylaşımımız en geç yarın olacak” dedi. İmamoğlu, şöyle devam etti:

“Bugün mazbatamızı İstanbul İl Seçim Kurulu’ndan teslim aldık. Çok onur duyuyorum, mutluyum, öncelikle şunu ifade edeyim. Ben bu mazbatayı 16 milyon insanımız adına devraldım. Hiç kimsenin birbirinden farkı olmaksızın, hiç kimsenin birbirinden üstünlüğü olmaksızın tüm hemşehrilerim adına devralmanın onurunu ve gururunu yaşıyorum. Asla vazgeçmediğimiz değerlerimiz var. Asla vazgeçmedik. Haktan, hukuktan ve adaletten asla vazgeçmedik. Asla vazgeçmedik. Toplumun demokrasiye olan inancından ve buna dönük mücadelesinden asla vazgeçmedik. Çok net ifade ediyorum. Bu şehirde yaşayan insanların sevgisiyle, saygısıyla oluşturduğu birlik ve beraberlik duygusundan asla vazgeçmedik.”

“SORUMLULUĞUMUZUN BİLİNCİNDEYİZ”
İmamoğlu, kimsenin hakkını yemediklerini ve asla bu şehirde yaşayan 16 milyonun da hakkını yedirtmeyeceklerini vurguladı. İmamoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

“Günün sonunda İl Seçim Kurulunun birleştirme tutanağıyla beraber mazbatamızı aldık. Sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Bu kentin ihtiyaçlarını biliyoruz. Bu şehirde yaşayan herkesin taleplerini biliyoruz ve hizmet etmeye hemen hızlıca başlayacağız. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin tüm alanları, şeffaf bir şekilde halkına, insanına bugün itibarıyla açılmıştır, açılacaktır. Bu şehrin yönetimini yürüten bu güzel kentin belediyesinin koridorları, makamları ve bu belediyede çalışan herkes bir kişiye, bir gruba ya da bir partiye ve diğerlerine hizmete değil 16 milyon insana hizmet etmeye bugün itibariyle başlamıştır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.”

“BİZİM KAFAMIZ NET”
“Elbette ki şehrimizde yaşayanlarımızın huzuru ve mutluluğu için bir an önce bu süreçlerle ilgili net ifadelerini ilgili kurullardan elbette ki bekliyoruz. Bizim kafamız net. Bizim zihnimiz, bizim vicdanımız çok net. 16 milyon hemşehrimizin de aynı şekilde çok net. Bunu biliyoruz. Dolayısıyla bu sürecin de netleşmesiyle 17 gündür devam eden ve bugün sona eren belirsizliğin daha sonraki günlerde tartışma noktalarının da bertaraf edilmesi adına elbette ilgili kurulları en hassas ve en hızlı bir şekilde süreci tamamlamalarını da diliyorum.”

“HERKESTEN ALLAH RAZI OLSUN”
“Şehre dünden bugüne emeği geçenlere, İstanbul’a iyi şeyler yapan ve şehri koruyan herkesi minnet ve şükran duygularıyla anıyorum. Herkesten Allah razı olsun. Sıra bundan sonra bizde. Kentin binlerce yıllık tarihine, maneviyatına, bu şehrin doğasına, insanına saygıyı bu kenti özeni ana prensip edinerek yol haritamıza tüm evrensel doğrularla devam edeceğiz.”

BELEDİYE ÖNÜNDEN AÇIKLAMA YAPTI
Görevi resmen devralan İmamoğlu, belediye binası önündeki otobüs üzerinden halka hitap etti.

İşte İmamoğlu’nun konuşmasından satır başları;

Hangi etnik kökenden olursa olsun, hangi ırk, mezhepten olursa olsun hiçbir fark gözetmeyeceğiz. Bu güzel şehre bu güzel insanlara barış, saygı getiriyoruz.

Türkü, Kürdü, Lazı, her kesimi selamlıyorum. Bu şehrin Müslümanlarını, Sünnilerini, Alevilerini, Hatırlayanlarını, herkesi selamlıyorum.

Haktan, hukuktan, adaletten asla vazgeçmedik. Bu şehrin adalet duygusundan asla vazgeçmedik, geçmeyeceğiz. Bu ülkenin kurucu değerlerinden asla vazgeçmedik. Cumhuriyetten, inancımızdan, Mustafa Kemal Atatürk’ten vazgeçmedik.

Ben Allahıma şükrediyorum, çünkü bana dünyanın en güzel şehrini ve bu şehrin insanlarını yönetme şansı verdi. Bu benim boynumun borcudur. Ben kendimi bu şehrin, çocuklarına, insanlarına adayacağım. Buradan hepinize söz veriyorum.

Sokaklarda meydanlarda hep anlattık; birbirimize hep gülümseyeceğiz. Artık kıyıda köşede kalan yok. Artık kaymak tabakası, varoşu yok. Bu şehrin nimetlerini ganimet yapmak yok, paylaşmak var.

Görevim süresince kimsenin hakkını yemedim bundan sonra da yedirmeyeceğim.

Ben de sizden bir söz istiyorum. Ben bir gün olabilir, hata yapabilirim, eksiğim olabilir. Tabir-i caizse ayağım takılıp yere düşebilirim. Benim elimden tutup ayağa kaldırmaya var mısınız?

İşte ben sizin yol arkadaşınız olmaya geldim. Bu süreçte bu 17 günde, özellikle sürecin sağduyulu bir şekilde teminat altında olması için çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum. Özellikle, o çuvalların başında bekleyen demokrasi nöbetçilerine teşekkür ediyorum. Bu sürece katkı sunan ve hiçbir şekilde başından ayrılmayan genel başkan yardımcılarına, grup başkan vekillerine, milletvekillerine teşekkür ediyorum.

Beni buraya getiren sizlerle tanıştıran partime, Genel Başkanım Kemal Kılıçdaroğlu’na teşekkür ediyorum. Aynı şekilde bana destek olan ittifakımız olan İYİ Parti’ye ve Meral Akşener’e teşekkür ediyorum. Yine iki il başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Kısa bu şehre tüm yaşayanlarına çok teşekkür ediyorum.

Size dünyanın en demokrat belediye başkanlığı, şeffaflık sözünü veriyorum. Bugünden sonra çok çalışacağımız günler başlayacak.

O GENCİ YANINA ÇAĞIRDI
Konuşması esnasında kendisine oy sayım sürecinde yumruğunu sıkarak, “Ekrem ağabey her şey çok güzel olacak” diyen bir genci çağıran İmamoğlu, “Bu gençlerin inançları dağları deler. Bu gençler bizim geleceğimiz, ümitlerimiz” dedi.

İmamoğlu son olarak, Allah’a dua ederek, “Beni; bayrağıma, milletime ve Atatürk’e mahcup etme. Görevimizi yerine oturtalım, süreci netleştirelim ondan sonra bir kez daha hep birlikte Anıtkabir’e gideceğiz” dedi.

AYRINTILAR GELİYOR…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler