Tarım alanlarına sanayi olmaz

"Tarım alanlarına sanayi olmaz"

TZOB Yönetim Kurulu üyesi ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli önemli bir konuya dikkat çekti.

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda  Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli "Son günlerde tarım arazilerimiz sanayiye yem edilmek isteniyor. Bizler sanayiye karşı değiliz. Kurulacak fabrikalar tarım arazileri değil, Organize sanayilerdir" dedi.

TÜRKAV Çankırı Şubesi'nin düzenlediği 'sohbet toplantılarına' konuk olan Gamzeli "Bilindiği üzere ilimiz tarım arazilerimizin %82,2'si kıraç araziler olup, % 17,8’inde sulu tarım yapılmakta. Tarım arazilerimizin büyük bir bölümü kıraç arazilerimizden oluşması sebebiyle tarımsal gelirimiz sulanabilir bölgelere nazaran çok düşük olmaktadır. İlimizde tarım sektörünün gelişmesine katkı sağlayacak olan baraj ve sulama tesisleri tamamlandığında Çankırı çiftçisinin de diğer bölgelerde olduğu gibi yılda iki ürün alması gerçekleşecek" dedi.
 
BÖLGEDE ÇİFTÇİNİN BELASI DOMUZ VE TARLA FARESİ
 
Başkan Gamzeli sözlerini "Biz çiftçiler inanın zor şartlarda üretim yapmaktayız. Gün geliyor yoğun tarla fareleri ile mücadele ediyoruz, O bitmeden domuz mücadelemiz başlıyor. Yaklaşık 3 yıldır bölgemizde domuz sayısında artma oldu. Ekili arazilerimize zarar vermektedir, bazı köylerimizde çiftçilerimiz ürün bile alamaz hale geldiler." diyerek yaşadıkları sıkıntının kaynağına işaret etti.
 
KALİTELİ TOHUM KULLANILMALI
 
TZOB Yönetim Kurulu üyesi Nejat Gamzeli bölgede sertifikalı tohum kullanımının artması yönünde çiftçilerin bilgilendirildiğine işaret ederek "Tohumluğun, verim ve üretim artışındaki payının ortalama yüzde 25 civarında olduğunu, bu oranın bazı durumlarda yüzde 40’lara kadar çıkabildiğini hatırlatmak istiyorum. Ancak fiyatlar dünya fiyatlarının üzerinde seyrediyor. Bu durum da maliyetleri artırıyor. Sonuç olarak çiftçimizin kaliteli üretim yapmasını engellemekte. Tohumluk fiyatlarının düşük tutulması gerekmektedir" dedi.
 
SANAYİ TESİSLERİ OSB'LER İÇERİSİNDE YER ALMALIDIR
 
Başkan Gamzeli konuşmasının son bölümünde Çankırı'ya yatırım amaçlı gelen sanayicilere tarım alanlarının tahsis edilmesinin yanlış olduğuna dikkat çekti. Gamzeli "Bizler sanayiye karşı değiliz. Kurulacak fabrikalar tarım arazileri değil, Organize sanayilerdir. Tarım arazilerine kurulmak istenen fabrikaların OSB’lere kurulmasını istiyoruz. Fabrikanın çevreye ve tarım arazilerime çok büyük zararları bulunmaktadır. Atıkları başlı başına sorun, kimyasal atığı nereye atıyor. Akarsulara bırakılıyor. Biz bu akarsularla arazilerimizi suluyoruz, Bu akarsulardan hayvanlarımız su içiyor diyemiyorum çünkü suyun içerisinde kirlilikten canlılar yaşayamıyor, dere içerisindeki çalılar kuruyor, çay kenarında sulu tarım yapılan araziler artık sulanamıyor çünkü tamamen çayda sanayi atıkları oluştu, suyun rengi değişti koyu gri yoğun bir su oluyor. Bu sudan artık çiftçi faydalanamıyor. Bu yüzden biz Ziraat Odası olarak, tarım arazilerimiz üzerine,  fabrikalar kurulmasını istemiyoruz." dedi.
 
Programın sonunda TÜRKAV Çankırı Şube Başkanı İsa Bölükbaşı katılımlarından dolayı katılımcılara teşekkür ederek TZOB Yönetim Kurulu Üyesi, Çankırı Ziraat Odası Başkanı,  Nejat Gamzeli'ye günün anısına 'teşekkür belgesi' takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler