Tiencin'deki felakette ölü sayısı 112'ye yükseldi

Tiencin'deki felakette ölü sayısı 112'ye yükseldi

Çin'de perşembe günü yaşanan felaketin boyutları yeni ortaya çıktı.

Çin'in liman kenti Tiencin’deki sanayi bölgesinde Perşembe günü sabaha karşı meydana gelen patlamada ölü sayısı 112'ye yükselirken, Pekin askeri bölgesi Genelkurmay Başkanı Shi Luze, iki büyük patlamayla yerle bir olan depolarda 'yüksek derecede zehirli' yüzlerce ton siyanür bulunduğunu açıkladı.

Associated Press'in haberine göre; Çinli yetkililer, bugün yapılan basın toplantısında, 85 itfaiyecinin aralarında bulunduğu 95 kişinin hâlâ kayıp olduğunu açıkladı. 

Sevkıyat için bekletilen 'tehlikeli madde'lerin bulunduğu konteynerlerin tutulduğu depoda başladığı tahmin edilen patlamanın nedeni açıklığa kavuşmuş değil.  

 

AFP'nin haberine göre; General Shi Luze, basın toplantısında, patlamanın yaşandığı iki lokasyonda siyanür bulunduğunu söylerken, miktara ilişkin "İlk tahminlere göre yaklaşık birkaç yüz ton" açıklamasında bulundu. Çin medyasında, facianın meydana geldiği alanda, 700 ton sodyum siyanür bulunduğu yönünde haberler yer almıştı.

30855230.jpg

SODYUM SİYANÜR TEHLİKESİ 
Kristal gibi ve tanecikli olan sodyum siyanür, solunduğunda ya da sindirildiğinde vücudun oksijen kullanma kabiliyetini akamete uğratarak hızlı bir şekilde ölüme götüren kimyasal bir madde. Özellikle kimya sanayiinde ve altın-gümüş çıkarmak için madencilik sektöründe kullanılan sodyum siyanür, suda çözünebilir, havadan suya geçebilir ve tozu kolaylıkla solunabilir. Çözündüğünde ya da yandığında yüksek derecede zehirli hidrojen siyanür açığa çıkarır.

Çin resmi haber ajansı, patlamanın merkezinden sadece 50 metre mesafede 62 saat sonra bir adama canlı ulaşıldığını duyurdu. Haberde, mucize eseri hayatta kalan adamın bulunduğunda kendinde olduğu ve konuşabildiği, ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldığı belirtildi. 

 

Çinli yetkililer, olayın yaşandığı bölgenin 3 kilometre yarıçapındaki yerleşimlerin kimyasal kirlilik şüphesi nedeniyle boşaltılmasına karar vermişti. Yakın bölgede oturan vatandaşlara da evde kalmaları, kimyasal gaza karşı kapı ve pencerelerini kapalı tutmaları uyarısı yapıldı.

Kimyasal ve nükleer madde uzmanlarından oluşan 217 kişilik askeri ekip patlamanın yaşandığı bölgeye gönderilmişti.  

Yetkililer, patlamada yaralanan 722 kişinin tedavisinin hastanede sürdüğü, 58'nin ise durumunun kritik olduğunu açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler