Tiyatrodan bir yıldız daha kaydı! Jale Birsel hayatını kaybetti / Jale Birsel kimdir?

Tiyatrodan bir yıldız daha kaydı! Jale Birsel hayatını kaybetti / Jale Birsel kimdir?

Türk tiyatrosunun duayen isimlerinden üst üste kötü haberler geldi. Yıldız Kenter’in vefatının hemen sonrasında bu kez Jale Türkan Birsel’in vefat haberi tiyatro dünyasını yasa boğdu.

Usta oyuncu Yıldız Kenter’in vefat haberinden sonra bir acı haber de İzmir’den geldi. 92 yaşındaki Jale Türkan Birsel (Ayata), geçtiğimiz ay yakalandığı zatürreden kurtulamayarak hayata veda etti. Jale Türkan Birsel’in İzmir Çiğli’de bir bakımaevinde yaşama gözlerini yumduğu kaydedildi.

YILDIZ KENTER İLE AYNI SINIFTAYDI
Dün akşam yaşamını yitiren Yıldız Kenter ile konservatuarda aynı sınıfta olan Jale Birsel’in 38 yıl evli kaldığı eşi Salah Birsel de 1999 yılında hayatını kaybetmişti.

JALE TÜRKAN BİRSEL (AYATA) KİMDİR:
17 Şubat 1927 İzmir doğumlu olan sanatçının babası Sayıştay denetçilerindendi. Ablası Şerife Feriha Şahenk Türkiye'nin ilk kadın emniyet müdürdür.

Lise ikinci sınıfta, Devlet Konservatuvarı'na girdi ve daha öğrenciyken birçok oyunda rol aldı. 1949 yılında Tiyatro Yüksek Bölümü'nü bitirdi ve Devlet Tiyatrosu sanatçısı oldu. İlk rolü Carlo Goldoni'nin 'Yalancı' piyesindeki 'Beatrice' (1950) oldu. Bir sonraki sezon Küçük Tiyatro'daki 'Kıskançlar' komedisinde başrollerden birini aldı. Ardından gelen rollerden sonra Devlet Tiyatrosu'nun her büyük oyununda aranan elamandı. Ayrıca Altındağ Tiyatrosu, Oda Tiyatrosu, Bulvar Tiyatrosu ve İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun oyunlarında rol aldı.

Özel olarak şan dersleri almış olan Jale Birsel, müziğe klasik müzikle başladı. 1950'li yılların sonu, 60'ların başında Verdi ve Puccini'den aryalar söyledi. 1960'lı yılların sonuna doğru pop müzikle ilgilendi ve 45'lik plaklar çıkardı.
1972 Yılından sonra televizyonda 'Bizim Sokak'da 'Masalcı Teyzeler'den biriydi. Anlattığı masallarla çocukların hayal güçlerini artırıyordu.

Devlet Tiyatrosu sanatçılarından Ümran Uzman ile yaptığı ilk evliliğinden Drahşan Uzman adında bir kızı vardır. İkinci evliliğini de şair ve yazar Salah Birsel'le yaptı.

"Ne yapar acaba şimdi oralarda / Buralarda" Evliliklerinin 38. yılında kaybettiği eşi Salah Birsel'e seslenişi; "Seninle salâh buldum, seninle salâha kavuştum" (Gezindim Boş Odalarda, Sevim Dabağ, Türkiye İş Bankası Yayınları, 2011)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler