TSK 35. madde değiştirildi

TSK 35. madde değiştirildi

TSK iç hizmet kanununun 35. maddesi değiştirildi.

Askeri darbelere yasal dayanak olarak görülen TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin değiştirilmesini öngören önerge Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.
 
Madde; "Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumaktır" ifadesi, "Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; yurtdışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, TBMM kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır" şeklinde değiştirildi. 
 
Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerine devam edildi. 
 
TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinde değişiklik öngören maddeye MHP karşı çıktı. 
 
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin, darbelere mesnet olarak öne sürüldüğünü anımsatarak, "Darbelerin meşruiyeti yoktur. 'İç Hizmet Kanunu'ndaki değişiklikle darbeleri önleyeceğiz' diyenler, aslında darbelerin meşruiyetini savunanlardır" dedi. 
 
Çağdaş ülkelerde tehditlerin bütün olduğunu belirten Vural, "Tehditler iç, dış diye ayrılmaz. Tehdit varsa dışarıdaki tehditlerin önemli bir kısmı, içerideki tehdit araçlarını kullanmaktadır. TSK'nın milli güvenlik konseptini ikiye bölerek, sadece dış tehditlere indirgemek çağdaş gelişmeleri algılayamayan bir anlayıştır" diye konuştu. 
 
Düzenlemeyle TSK'ya uluslararası barışı sağlama görevi verildiğini de anlatan Vural, "Kimden alacak bu görevi? Parlamento veriyor zaten. TSK başkalarının, küresel güçlerin jandarması değildir. Tehdidi bölmek, PKK'nın istekleri doğrultusunda TSK'nın iç tehditler karşısında elini kolunu bağlamak, görevinden elini çektirmektir" dedi.
 
"Kirli ve kanlı sığınağın adı"
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise düzenlemeye destek vererek, "Meclis bugün psikolojik eşiği aşma noktasına gelmiştir" ifadesini kullandı. 
 
Düzenlemenin Türkiye demokrasisi açısından sevinilecek bir durum olduğunu dile getiren Tanrıkulu, "Keşke bu değişiklik daha önce yapılsaydı. Umarım bundan sora Türkiye darbeleri konuşmaz, demokrasisini geliştirir" değerlendirmesinde bulundu.
 
TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesini, "kirli ve kanlı sığınağın adı" olarak niteleyen Tanrıkulu, "Meclis bunu temizleyerek tarihi bir görevi ifa etmiş olacaktır" diye konuştu. Tanrıkulu, maddeyi değiştirmenin yeterli olmadığını, "bütünsel temizlik" yapılmasının önemli olduğunu savunarak, darbeci zihniyetin ve bu zihniyete yakın anlayışın da toplumun algılarından çıkarılması gerektiğini söyledi. 
 
BDP Mardin Milletvekili Erol Dora da 35. maddenin, darbelerin yasal zemini olduğunu belirtti. Askeri darbelerin insan haklarını, demokrasiyi yok saydığını, seçilmiş siyasilerin temsil yetkilerini sekteye uğrattığını ve toplumda büyük yıkımlara yol açtığını anlatan Dora, "Düzenleme önemli. Darbe girişimlerini yok etmek, 35. maddeyi revize etmekle olacak durum değil. Darbe algısı yok edilmeli" yorumunda bulundu. 
 
Konuşmalarından ardından maddedeki değişiklik oylanarak kabul edildi. Oylamada bazı CHP milletvekillerinin de "kabul" oyu verdiği görüldü. 
 
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, tasarının 21 maddelik ilk bölümünün tamamlanmasının ardından birleşime ara verdi. Yakut, aranın ardından komisyon ve hükümetin yerini almaması üzerine birleşimi bugün saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.
 
Tasarının, askerliğin tanımının değiştirildiği maddesi tartışmaya neden oldu
 
MHP Grup Başkanvekili Şandır, "PKK talep ettiği için mi bunları yapıyorsunuz, bu yaptığınız müzakerelerin bir mutabakat maddesi midir? Bu düzenleme vicdani reddi getirir" diyerek, askerliğin yeni tanımına karşı çıktı.
 
AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, İçhizmet Kanunu'nun değiştirilen 35. maddesinde "silahlı kuvvetlerin vazifesi Türk vatanını savunmaktır" ibaresini koruduklarını söyleyerek, askerliğin tanımının dünyanın her yerinde aynı yapıldığını kaydetti.
 
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İç Hizmet Kanunu'nda değişiklik yapan tasarının, askerliğin tanımının yeniden yapıldığı maddesi tartışmaya neden oldu.
 
TBMM Genel Kurulu'nda, TSK İç Hizmet Kanunu'nda da değişiklik içeren Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülüyor.
 
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, tasarının, askerliğin tanımının yapıldığı 17. maddesine itiraz etti.
 
Tanımdan "Türk vatanını" ifadesinin çıkarılmasına itiraz eden Vural, askerliğin vatan hizmeti olduğunu söyledi.
 
AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, vatan hizmetini sadece askerlikle sınırlandırmamak gerektiğini, askerliğin vatan hizmetlerinden birisi olduğunu belirtti.
 
Tekrar söz alan Vural, "Maddeden Türk vatanını neden çıkartıyorsunuz, neden dışlıyorsunuz?" diye konuştu.
 
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, İç Hizmet Kanunu'nun değiştirilen 35. maddesinde "silahlı kuvvetlerinin vazifesi Türk vatanını savunmaktır" ibaresini koruduklarını söyleyerek, askerliğin tanımının dünyanın her yerinde aynı yapıldığını kaydetti.
 
"Askerin hükümetin emrinde olması gerekiyor"
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, askerin her hal ve şartta hükümetin emrinde olması gerektiğine işaret ederek, "Biz askerimizi kışlada severiz, sokakta sevmeyiz" dedi.
 
Maddede yapılan askerlik tanımının çok yuvarlık bir tanım olduğunu, bunun kaldırılmasının daha uygun olacağını ifade eden Altay, maddede yapılan askerlik tanımının, sözlük tanımı olduğunu söyledi.
 
MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, "Bu, vicdani redde giden bir konu olacaktır" diye konuştu.
 
BDP, madde üzerinde zorunlu askerliğin kaldırılmasını öngören önerge verdi.
 
Önerge üzerinde konuşan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, zorunlu askerliğin kaldırılması gerektiğini düşündüklerini belirterek, "Vicdani ret hakkı, ileri demokrasilerde olan bireysel haktır" değerlendirmesinde bulundu.
 
Türkiye'nin altına imza attığı uluslararası sözleşmelerde ve AİHM'in bugüne kadar verdiği kararlarda, bu durumun çok açık ve net olduğunu ifade eden Baluken, "Türk vatanını korumak ifadesi konulmak isteniyor. O zaman bunu diğer mesleklerde de koyalım" dedi.
 
Baluken, askeri harcamaların yüzde 20 oranında artarak 9 milyar TL'ye ulaştığını anlatarak, "Çünkü aynı zihniyet devam ediyor, karakollar, kalekollar yapılıyor" ifadesini kullandı. Baluken, ordu içerisinde artık birtakım yüzleşmelerin olması gerektiğini söyledi.
 
Konuşmaların ardından oylanan önerge kabul edilmedi.
 
"Askerliği marangozluk ve doktorluk öğrenmek gibi hale getiriyorsunuz"
MHP de askerliğin tanımının mevcut halinde olduğu gibi, "Askerlik: Türk vatanını, istiklal ve cumhuriyetini korumak için harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir" şeklinde olması için önerge verdi.
 
Önerge üzerinde konuşan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görevinin anayasada vatan hizmeti olarak tanımlandığını ancak tasarıda, "harp sanatını öğrenmek" olarak belirtildiğini kaydetti. Bu tanımı kabul edemeyeceklerini dile getiren Şandır, şöyle konuştu:
 
"Adam 'ben harp yapma sanatını yapmak istemiyorum' derse ne olacak? Bu işi 'ben marangoz olmak istemiyorum' noktasına getiriyorsunuz, bu da vicdani reddi getirir. Nereden talimat geldiyse anlayamadık. Askerliği marangozluk ve doktorluk öğrenmek gibi hale getiriyorsunuz. Askerlik vatan görevi olmaktan çıkıyor, taşeron işçilik gibi bir hale geliyor. Türk vatanı tanımının neresinden rahatsız oluyorsunuz. PKK talep ettiği için mi bunları yapıyorsunuz, bu yaptığınız müzakerelerin bir mutabakat maddesi midir? Tarih sizi bu konuda mahkum edecektir, sizi vicdanınıza bırakıyorum" dedi.
 
MHP'nin önergesi kabul edilmezken, MHP'nin talebi üzerine, yapılan açık oylamada madde kabul edildi.
 
VE TEPKİLER
Parlamentodaki milletvekillerinin Twitter üzerinden yasa değişikliği ile ilgili ilk tepkileri:
 
Yusuf Başer
Milliyetçilik vatan millet Sakarya demek değil ülkesine hizmet, ülkesinin demokratik standardını yükseltmek, darbeci anlayışı sonlandırmaktır.
 
Yılmaz Tunç
35. maddede "Türk vatanını savunmak" ibaresi var  zaten. 2. Md. askerlik tanımı ile ilgili bu genel bir tanım, MHP konuyu çarpıtıyor.
 
Av. İdris ŞAHİN
Demokrasimiz önündeki engeller bir bir kaldırılıyor. iç hizmet kanununun 35. maddesi TBMM'de Ak Parti milletvekillerinin oyları ile değiştirildi.
 
Pervin BULDAN
Genel kuruldayız. TSK'nın iç hizmetlerinin 35. maddesi değiştirildi. Darbeler tarihe karıştı. Hayırlı olsun.
 
Hasip KAPLAN
TSK 35 nci mad. nin kaldırılmasını 2008'de teklif ettik, 2010 AKP red etti, tekrar 24. dönemde yeniden verdik, 2013 geçte olsa kaldırılması olumlu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler