Türk Kızılayı'na yapılan milyon dolarlık bağış Ensar'a akmış!

Türk Kızılayı'na yapılan milyon dolarlık bağış Ensar'a akmış!

Türk Kızılayı daha önce de kendi bütçesinden çeşitli vakıflara para aktardığı iddiasıyla gündeme gelmişti... gazzetta9.com'da yer alan Celal Eren Çelik imzalı haber gündeme bomba gibi düştü. İşte o haber...

Türk Kızılayı'nın bu kez Başkentgaz tarafından hesaplarına aktarılan bağış paralarının Ensar Vakfı'na aktarılması noktasında kendisine Başkentgaz tarafından muvafakat verildiği ve Başkentgaz'ın bu doğrultuda 29.12.2017 tarihli ve altında dönemin Başkentgaz Genel Müdür Vekili Asım Yüksel ve Başkentgaz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun imzası ile gönderilen belge ile Türk Kızılay'a tam 8 milyon dolar bağışladığı ortaya çıktı.

Tabii iş sadece bağış olarak kalsa gayet normal ama Başkentgaz tarafından Türk Kızılayı'na gönderilen belgede Başkentgaz'ın Türk Kızılayı'nın hesaplarına 27 Aralık 2017 tarihinde 8 milyon Dolar aktardığı belirtilirken yatırılan 8 milyon Dolar'ın sadece 75 bin Dolar'ının Türk Kızılayı faaliyetlerinde kullanılmasına, geriye kalan 7 milyon 825 bin Dolar'ın ise Türk Kızılayı ile Ensar Vakfı arasında yapılacak protokol kapsamında yurt inşaatında kullanılmasına muvafakat edildiği belirtildi.

Belgede "...Bu amaçla belirtilen tutarın (7 milyon 825 bin dolar) Ensar Vakfı hesaplarına aktarılması ve yurt inşaatı sürecine ilişkin olarak derneğinizin hukuki, mali ve idari hiç bir sorumluluğunun olmayacağını kabul ve taahhüt ederiz" ifadelerine yer verildi...

Böylece Türk Kızılayı üzerinden Başkentgaz'ın Ensar Vakfı'na mali destek sağlamış olduğu da ortaya çıktı.

Şimdi merak edilen ise Başkentgaz'ın neden Ensar Vakfı'na bağışı doğrudan değil Türk Kızılayı üzerinden yaptığı oluyor. Ama aslında bu sorunun cevabı çok basit

KIZILAY "VERGİ" CENNETİ
Son yapılan düzenleme ile birlikte Türk Kızılayı'na yapılan tüm bağışlar "tamamen" vergiden düşülebiliyor.

Yani AKP'ye yakınlığı ile bilinen Torunlar GYO'nun satın aldığı Başkentgaz 8 milyon Dolar'ı önce Türk Kızılayı'na yatırarak vergiden düşüyor. Arkasından ise paranın Türk Kızılayı'nın hesabında 75 bin doları kalacak şekilde 7 milyon 825 bin Dolar tutarındaki kısmının Türk Kızılayı hesabından asıl amaçlanan yere yani Ensar Vakfı'na aktarılması için muvafakat vermiş oluyor.

Böylece hem Başkentgaz'ın sahibi Torunlar GYO 8 milyon Dolar vergiden düşüyor, hem de Ensar Vakfı'na mali kaynak aktarımı sağlanmış oluyor.

Öte yandan paranın ilk olarak aktarıldığı Türk Kızılayı'nın tüzüğündeki tanımlanan görev ve sorumluluk alanlarında "Cami, yurt yaptırmak" gibi bir görev tanımlaması bulunmuyor.

Bu nedenle belgeden Ensar Vakfı ile Türk Kızılayı arasında yapıldığı anlaşılan "Yurt yaptırma" protokolü Türk Kızılayı'nın görev ve sorumluluk alanı dışında kalıyor...

İşte anlaşmanın ıslak imzalı belgesi:

kizilay-belge-resim-012.jpg

Meraklısına: Haberde yer alan 'Kızılay' ibaresi, Sözcü18.com Haber Merkezi tarafından 'Türk Kızılayı' olarak değiştirilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler