Turkcelle şok rekabet cezası

Turkcell'e şok rekabet cezası

Rekabet Kurulu, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.'ye rekor düzeyde ceza kesti.

Rekabet Kurulu, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş’ye 91 milyon 942 bin 343,31 lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Rekabet Kurulu, Turkcell’in distribütörlerine ve bayilerine yönelik uygulamalarının Rekabet Kanununu ihlal edip etmediğinin belirlenmesi amacıyla başlattığı soruşturmanın nihai sonucunu açıkladı.

Rekabet Kurumu Başkan Yardımcısı Erkan Yardımcı, kurumda yapılan toplantıda yaptığı açıklamada, Turkcell hakkında ortaya konulan, alt bayilerin fiili olarak münhasırlığa zorlanması iddialarına yönelik olarak nihai satış noktaları ile akdedilen taahhütnamelerin, bu bayilerdeki dekorasyon, tabela ve satışa yönelik tek tip uygulamalar ve alt bayi kanalına alternatif bir organizasyonun eklenmesine engel olunmasına yönelik uygulamalar nedeniyle hakim durumun kötüye kullanıldığına karar verildiğini söyledi.

Yardımcı, bu nedenle Rekabet Kanununun ve mevzuatın ilgili hükümleri uyarınca Turkcell’e 2010 mali yılı sonunda oluşan ve kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirlerinin takdiren yüzde 1,125’i oranında olmak üzere 91 milyon 942 bin 343,31 lira idari para cezası verilmesinin kararlaştırıldığını belirtti.

Rekabet Kurulu, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş’nin satış noktalarında rakip tabela asılmaması, mağaza dekorasyonunun tek operatörü yansıtması ve bazı rakip operatör ürün ve hizmetlerinin sağlanmaması gibi uygulamalara son verilmesine, bu hususların Turkcell tarafından dağıtım kanalına etkin bir şekilde duyurulmasına karar verdi.

Rekabet Kurulu, Turkcell’in distribütörlerine ve bayilerine yönelik uygulamalarının Rekabet Kanununu ihlal edip etmediğinin belirlenmesi amacıyla başlattığı soruşturmanın nihai sonucunu açıkladı.

Rekabet Kurumu Başkan Yardımcısı Erkan Yardımcı tarafından açıklanan kurul kararına göre, Turkcell’in GSM hizmetleri pazarında hakim durumda bulunduğuna karar verildi.

Turkcell’in yeniden satış fiyatını belirlemesi iddiasına yönelik olarak ise Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un, "Rekabeti sınırlayıcı anlaşma, uyumlu eylem ve kararlar" başlıklı 4’üncü maddesinin ihlal edilmediği kararlaştırıldı.

Rekabetin tesisini teminen, nihai satış noktaları ile akdedilen taahhütnamelerin ve bu bayilerdeki dekorasyon, tabela ve satışa yönelik tek tip uygulamaların Rekabet Kanunu kapsamında bireysel muafiyet şartlarını sağlayamayan dikey anlaşmalar statüsünde olduklarına; söz konusu taahhütnamelerden bu hükümlerin derhal çıkarılmasına; sözlü ve fiili baskılarla nihai satış noktalarında rakip tabela asılmaması, mağaza dekorasyonunun tek operatörü yansıtması ve bazı rakip operatör ürün ve hizmetlerinin sağlanmaması gibi uygulamalara son verilmesine; bu hususların Turkcell tarafından dağıtım kanalına etkin bir şekilde duyurulmasına da oyçokluğuyla karar verildi. Karara, Danıştay yolunun açık olduğu belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler