Üç ay vizesiz Almanya!

Üç ay vizesiz Almanya!

Almanya'da bir Türk'ün açtığı davada mahkemenin verdiği karar emsal nitelikte...

Almanya'dan Türkiye'ye iyi haber var. Hanover mahkemesi, Türk vatandaşlarının AB ülkelerinde, 3 ay boyunca vizesiz bulunması yönündeki kararı uyguladı. Bir Türk vatandaşının vizesiz olduğu için sınır dışı edilmesini engelledi. Karar emsal niteliğinde.

"Türkler AB üyesi ülkeye 3 aya kadar vizesiz girebilir, bu suç sayılmaz." Karar bu yönde ve artık uygulamada. Bir Türkün Almanya'dan sınırdışı edilmesine mahkeme engel oldu.

Dava, Almanya'nın Hanover kentinde görüldü.

Adı açıklanmayan 26 yaşındaki Türk vatandaşı, Almanya'ya vizesiz olarak girme suçundan 28 Kasım 2010'da tutuklandı, sınır dışı edilmek isteniyordu.

Ama, Hannover Sulh Mahkemesi, Türk vatandaşını serbest bıraktı. Emsal teşkil edecek kararda, Avrupa Adalet Divanı'nın daha önce almış olduğu "Soysal kararını" onayladı.

Bu karar, turist olarak Almanya'ya gelen Türk vatandaşlarının vize almadan 3 ay boyunca ülkede kalabileceği yönünde.

Hanover mahkemesi ayrıca, söz konusu Türk vatandaşının hizmet alım ve sunumu konusunda ayrım yapılamayacağı yönündeki savunmasını da doğru buldu.

Türk vatandaşının mahkeme masraflarının da Alman hükümeti tarafından karşılanmasına karar verdi.

Türk yetkililer karardan memnun, "Almanya'daki politikacılar kararı artık her yerde uygulamaya konulmasını sağlamalı" diyor.

Avrupa Adalet Divanı, 19 Şubat 2009 tarihli kararında, Türklerin AB üyesi ülkelere 3 ay boyunca vizesiz seyahat etmesinin önünü açmıştı.

Kararda, Türklerden istenilen vize ve vize için ödenen paraların hukuka aykırı olduğu belirtilmişti.

AB ile müzakereleri sürdüren Ankara, uzun zamandır birliğe türk vatandaşlarının vizesiz dolaşım hakkı verilmesi konusunda çağrıda bulunuyor.

Son olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin tüm şartları yerine getirdiğini söylemiş, "vizesiz dolaşım hakkı verilmemesi durumunda kimse Türkiye'den geri kabul anlaşmasını imzalamasını beklemesin" demişti.(CNN Türk)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler