Ukrayna'da genel seferberlik ilan edildi

Ukrayna'da genel seferberlik ilan edildi

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülke çapında genel seferberlik ilan edilen kararnameyi imzaladı. Peki, işgalde son durum nedir? İşte son gelişmeler...

Ukrayna’nın doğusundaki Donbas Bölgesi’nde yer alan ve Rusya yanlılarının tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan ettiği Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin, Rusya tarafından resmen tanınmasının ardından diplomatik gelişmeler yerini savaşa bıraktı.

Rusya'nın Ukrayna saldırısında 25 Şubat'ta öne çıkan gelişmeler şu şekilde:

01.19: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülke çapında genel seferberlik ilan edilen kararnameyi imzaladı.

00.57: Rusya Soruşturma Komitesi, Ukrayna'dan Rusya topraklarına en az 14 havan mermisinin geldiğinin tespit edildiğini duyurdu.

Sputnik'in aktardığına göre komitenin açıklamasında, "Şu anda Rostov Bölgesi'ne en az 14 havan mermisi düştüğü tespit edildi. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Rostov Bölgesi Sınır İdaresi tarafından kullanılan bir tesis tahrip edildi. Bu bulgulara ilişkin soruşturma başlatıldı" dendi.

Komite, havan mermilerinin Ukrayna'nın kontrolünde bölgeden ateşlendiğinin belirlendiğinin altını çizdi.

00.55: Rusya’nın Ukrayna’da saldırıları devam ederken, ülkenin batısında Polonya sınırında yer alan Lviv kentinde, Rusya’nın muhtemel saldırılarına karşı tüm kentte ışıkların söndürülmesi emri verildi.

Söz konusu emrin "önleyici" bir güvenlik önlemi olduğunu belirten Lviv kentindeki yetkililer, tüm sokak ve bina aydınlatmalarının yerel saatle 23.00'te söndürüleceğini açıkladı. Vatandaşlara emre uymaları konusunda çağrı yapan yetkililer, acil durumlar dışında vatandaşların evlerinden çıkmamalarını istedi. Yetkililer sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamada, “Bu tür eylemlerin güç kaynağı sorunlarıyla ilgili olmadığını lütfen unutmayın” ifadelerini kullanarak, "Güvenliğimiz için önleyici tedbirler alınacaktır” dedi.

00.31: Lviv Gümrük Başkanı Daniil Menshikov, 18-60 yaş arası erkeklerin Ukrayna'dan ayrılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı. Menshikov yaptığı açıklamada, ülkede ilan edilen sıkıyönetim kurallarını hatırlatarak, “Sıkıyönetim nedeniyle 18-60 yaş arası erkeklerin ülkemiz dışına çıkmasına izin verilmeyecektir. Lütfen panik yapmayın ve izinsiz sınırları geçmeyin” dedi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı ve Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında eli silah tutan tüm Ukrayna vatandaşlarına silah dağıtılacağını duyurmuştu.

00.19: Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, Ukrayna ordusunun Batı'dan alınan modern silahları kullandığını söyledi.

Sputnik'in aktardığına göre, açıklama yapan Reznikov, "Partnerlerimizden aldığımız modern silahları aktif şekilde kullanıyoruz, yarın onlar (silahlar) daha fazla olacak" dedi.

00.10: Hindistan Başbakanı Narenda Modi ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "ABD ve NATO'lu müttefiklerinin Ukrayna topraklarını Rusya için kabul edilemez bir şekilde askeri olarak suistimal etmesi nedeniyle özel askeri harekat başlatma kararı alındı" dedi.

00.08: Gün içinde Rus askerleri tarafından ele geçirilen ve Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yakın bir noktada bulunan Gostomel Antonov Askeri Havaalanı’nın Ukrayna ordusu tarafından Rus askerlerinden geri alındığı açıklandı.

00.03: ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya’nın şu ana kadar Ukrayna’ya 160’tan fazla füze fırlattığını ve kuzeyden ülkeye giren Rus güçlerinin Kiev’e daha da yaklaştığını açıkladı.

00.01: Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı devam ediyor. Başkent Kiev'in yanı sıra bir çok kentte art arda patlamalar yaşandı. Rus ayrılıkçılarla Ukrayna güçlerinin Harkov’daki çatışmaları telefon kamerasına yansıdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler