Uluyazı kayıyor mu?

Uluyazı kayıyor mu?

Karatekin Üniversitesinin kampüs alanı Uluyazı'nın

kaydığı iddiaları gündeme bomba gibi düştü.

Ardı ardına inşaatların yükseldiği Karatekin Üniversitesi Uluyazı kampüsü inşaat alanından meydana gelen gelişmelerle ilgili olarak son günlerde haber merkezimize ilginç ihbarlar gelmeye başladı.

Karatekin Üniversitesinin ana yerleşkesi olarak projelendirilen Uluyazı bölgesinde ardı ardına yükselen binalar ve yapılan çalışmalarla arazinin gözle görülür şekilde şekil değiştirdiği fotoğraf karelerine yansımakta.

Çankırı insanının yakından tanıdığı ve "Çevreci Kadir" olarak bilinen gazeteci Kadir Yavuz'un son iki aydır bölgede yaptığı araştırmalarda elde etmiş olduğu görüntüler, Uluyazı bölgesinde yapılan çalışmaların sonuçlarının hiç de içaçıcı olmadığını gösteriyor.

SON İNŞAAT TEMELİNDEN 1.5 METREDE SU ÇIKTI
Kampüs inşaat alanında ardı ardına yapılan inşaatlarla birlikte geçtiğimiz günlerde yapılan temel atma çalışmaları sırasında yaklaşık 1.5 m'lik bir kazı esnasında debi oranı yüksek bir suyun çıktığı ve çalışmaları büyük oranda aksattığı öğrenildi. Temel kazısı sırasında çıkan suyun drenaj yöntemiyle araziye verildiği öğrenildi.

Uluyazı'da yapılan inşaat çalışmalarında yapılan harfiyat ile birlikte toprağa çok yakın bölgede ortaya çıkan suyun, zemin konusunda tereddütleri giderek artırdığı, Kırkevler bölgesinde ise yatay ve dikey çatlakların kendisini olabildiğince belirgin olarak gösterdiği de Kadir Yavuz'un elde ettiği bilgiler çerçevesinde önümüzde duruyor.

BÖLGE DETAYLI İNCELEMEYE ALINMALI
Konuyla ilgili olarak Jeoloji mühendisi M. Mustafa Coşkun'un eldeki resim ve bilgilere istinaden yaptığı ön inceleme sonucunda Kadir Yavuz'a verdiği bilgide "Belirttiğin adreste ilgili yazını ve resimleri yine belirttiğin konumu bulabildiğim oranda bölge 'Arazi Kullanım Potansiyeli' (MC) ve diğer kaynaklar taraması ile belirtilen bölgede bir heyelan tehlikesi varlığı görünmemekle birlikte, senin de resimler ile tespit ettiğin LOKAL KAYMA-AKMA-DUŞME gibi yer hareketleri olabileceği  değerlendirilmekle birlikte, Saha Çalışması yapılarak varsa yerleşimi etkileyebilecek alanların kesin tespiti emniyetli ve güvenilir bir yapılaşma için jeolojisi ve jeodinamiği etkin bir bölgede can ve mal emniyeti açısından zorunlu olarak değerlendirilmelidir." diyerek konunun daha da detaylı bir şekilde incelenmeye tabi tutulmasına işaret etmekte.

TOPRAK HARFİYATI HEYELANI TETİKLEMİŞ OLABİLİR Mİ?
Uluyazı'da inşaat alanında gerçekleştirilen toprak hafriyatının da bugünlerde kendisini oldukça belirgin olarak gösteren "heyelan"ı tetiklemiş olabileceği de dile getirilmekte. Konuyla ilgili olarak düşüncelerini bizimle paylaşan Yavuz "İnşaatların müteahhitliğini üstlenmiş olan Ak Parti Milletvekilinin yakınları, bölgede her geçen gün kendisini göstermekte olan heyelanın görmezlikten gelinmesinin bir başka nedeni olabilir mi, sorusunu sormadan edemiyorum" derken, yapılan çalışmalarda da yeterli önlemlerin alınmadığına işaret ediyordu.

Konuyla ilgili olarak başta Çankırı Valiliği'nin ilgili birimleri ile Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş'ı bu sayfalardan göreve davet ediyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler