Üniversitede kara rüşvet operasyonu

Üniversitede 'kara rüşvet' operasyonu

Adana polisi, Çukurova Üniversitesinde yakıt ihalesine fesat karıştıran çeteyi çökertti.

Edinilen bilgiye göre, Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürlüğü Mali Şube Büro Amirliği, yaklaşık 6 ay önce savcılığa gelen Çukurova Üniversitesi'nde 5 yıldır yakıt ihalesini alan firmanın düşük fiyata ihaleyi kazandığı, ihaleyi aldıktan sonra kalitesiz yakıt getirdiği ve üniversite görevlilerine rüşvet verdiği ihbarı üzerine harekete geçti. Polis, ihbar üzerine firma sahiplerini ve üniversite görevlilerini hem fiziki hem de teknik takip yoluyla incelemeye başladı.

Yapılan takip sonucunda, firmanın ihaleyi verilen fiyattan daha düşük fiyata aldığı, ihaleyi aldıktan sonra ise 4 numaralı yakıt yerine daha ucuz ve kalitesiz olan 6 numaralı yakıt kullandığı belirlendi. Bunun üzerine polis incelemeyi daha da derinleştirerek çetenin liderliğini Mehmet Ali G.'nin (50) yaptığını, Mehmet Ali G.'nin daha önceden, çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, ihaleye fesat karıştırma ve nitelikli dolandırıcılıktan suç kaydı bulunduğu için firmayı eşi Pembe G.'nin (46) üzerine yaptığı ortaya çıktı.

Polis, firma üzerine iki tane tanker olduğunu ve bu tankerlerin yakıtları eskortlu getirildiği, birinde kaliteli yakıt diğerinde ise kalitesiz yakıt olduğunu belirledi. Yapılan takipte tankerler sürekli kontrol edildi. Tankerlerin 6 numaralı kalitesiz yakıtın yanı sıra asfaltı yakıta çevirdiği de görüldü. Bu arada çetenin üniversite görevlilerine getirdiği yakıttan numune ermediği görevlilere temiz numune verdiği belirlendi. Ayrıca çetenin üniversite görevlilerine 5 yılda 20 bin lira nakit rüşvet ve özel araçlarına belirlenen petrol istasyonundan yakıt verdiği ortaya çıktı. Çetenin bu rüşveti ve verdiği yakıtları ajandasına kime verdiyse tek tek yazdığı da belirlendi. Polis bütün bu delilleri topladıktan sonra 4 gün önce operasyon düğmesine bastı. "Kara Rüşvet" operasyonunda 2'si kadın çete lideriyle birlikte 16 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan kişilerle birlikte çok sayıda mermi, yakıt ve ajandalar ele geçirildi. Çetenin rüşvetin belgelerini yırtıp çöpe attığı da görüldü. Yapılan incelemede çetenin 5 yılda devleti yılda 700 bin lira toplamda ise 3.5 milyon lira zarara uğrattığı belirlendi. Yakalanan 16 kişi arasında çete lideri Mehmet Ali G.'nin eşi Pembe G. ile hem sekreteri hem de sevgilisi olduğu ileri sürülen Damla P. (31) bulunuyor. Ayrıca gözaltına alınanlar arasında üniversitenin bakım işletme müdürü, müdür yardımcısı, Levazım Ayniyet Şube Müdürlüğü Şefi, Satın Alma Müdürlüğü Şefi, Döner Sermaye İşletme Müdürlüğünde görevli memurda bulunuyor. Çetenin Çukurova Üniversitesinde yönetim ve sınıfların kaloriferlerinin yakıtlarını verdiği belirlendi. Bu arada Adana Emniyet Müdürlüğü çetenin üniversiteye verdiği yakıttan aldığı numuneyi TÜBİTAK'ta inceletti. Yakıtın kalitesiz olduğu ve 6 numaradan daha kötü olduğu ortaya çıktı.

Çete üyeleri emniyetteki sorgularının ardından "Çıkar amaçlı suç örgütü faaliyeti çerçevesinde ihaleye fesat karıştırmak, ihale şartlarına uymayarak kalitesiz yakıt vermek, kamu kurumlarını dolandırmak ve rüşvet vermekten" adliyeye sevk edildi.

kaynak: sabah.com.tr (fotoğraf: arşiv görüntüsü)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler