Ve Azerbaycan, Dağlık Karabağı'na kavuştu

Ve Azerbaycan, Dağlık Karabağı'na kavuştu

Ermenistan Kelbecer, Ağdam ve Laçın'dan daha sonra Dağlık Karabağ'ın tamamından çekilecek. Teslim olma anlaşmasının imzalanması bekleniyor...

Ermenistan, Dağlık Karabağ'da teslim oldu. Ermenistan Kelbecer, Ağdam ve Laçın'dan daha sonra Dağlık Karabağ'ın tamamından çekilecek. Teslim anlaşması Putin ve Aliyev tarafından aynı anda imzalanırken Aliyev, “Paşinyan bu anlaşmayı kendi isteğiyle değil, Azerbaycan'ın demir yumruğu sayesinde imzalayacak. Kameralardan uzak bir yerde, korkakça imzalayacak” açıklamasını yaptı.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yenilgiyi kabul etti. Ermenistan önce 3 il (rayon), sonra tüm işgal edilmiş arazilerden çıkacak. Paşinyan açıklamasında şunları yazdı:

“Sevgili yurttaşlar, ablalarım ve kardeşlerim. Kendim ve hepimiz için çok ama çok zor bir karar verdim.

Rusya ve Azerbaycan Cumhurbaşkanları ile Karabağ savaşının saat 13:00'de bitirilmesine ilişkin bir bildiri imzaladım. Daha önce yayınlanan bildirinin metni kişisel olarak benim için ve halkımız için tarifsiz derecede acı verici.

Bu kararı, askeri durumun derinlemesine bir analizi ve durumu en iyi bilen kişilerin değerlendirmesi sonucunda aldım. Ayrıca bunun mevcut duruma mümkün olan en iyi çözüm olduğu inancına dayanıyor. Önümüzdeki günlerde tüm bunlar hakkında detaylı bir mesaj vereceğim.

Bu bir zafer değil, ama kendinizi bir kaybeden olarak görene kadar yenilgi yok. Kendimizi asla kaybedenler olarak tanımayacağız ve bu, ulusal birleşme ve yeniden doğuş çağımızın başlangıcı olmalı.

Geleceğimizi planlamak ve geçmişin hatalarını tekrar etmemek için bağımsızlık yıllarını analiz etmemiz gerekiyor.

Tüm şehitlerimizin önünde diz çöküyorum. Vatanı canlarıyla savunan ve savunan tüm askerlerimize, subaylarımıza, generallerimize, gönüllülerimize boyun eğiyorum. Artsakh Ermenilerini özverili bir şekilde kurtardılar.

Sonuna kadar savaştık. Ve biz kazanacağız. Artsakh duruyor.

Çok yaşa Ermenistan! Çok yaşa Artsakh!”

PUTİN’DEN AÇIKLAMA GELDİ
Ermenistan'ın yenilgiyi kabul etmesinin ardından Kremlin'den yapılan açıklamada, "Karabağ'da savaşın tamamen durdurulması konusunda anlaşma imzalandı" ifadeleri kullanıldı.

Kremlin'den yapılan açıklamada; Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin, Karabağ'da savaşın tamamen durdurulması konusunda bir anlaşma imzaladığı kaydedildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, konuya ilişkin açıklamada bulunarak Karabağ bölgesine barış güçlerinin konuşlandırılacağı bilgisini verdi. Putin “Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu gece 00:00'dan (TSİ) itibaren ateşkes başladı” ifadelerini kullandı.

ALİYEV VE PUTİN ORTAK AÇIKLAMADA BULUNDU
Rusya Devlet Başkanı Putin, Azeri mevkidaşı Aliyev'le video-konferans yoluyla ortak bir açıklamada bulunarak, anlaşmayı canlı yayında imzaladı Aliyev, yaptığı açıklamada "Savaşın sona eriyor oluşundan memnunum" diyerek, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti. Anlaşmanın Ermenistan'ın yenilgisi anlamına geldiğini söyleyen Aliyev, "Bugün bu belgenin imzalanması Rusya'nın aktif rolünün bir göstergesidir" değerlendirmesinde bulundu. "Sorunun çözümü için ortak bir format oluşturduk" ifadelerini kullanan Aliyev, Karabağ'a hem Türk hem de Rus barış güçlerinin konuşlanacağı bilgisini paylaştı.

Öte yandan Aliyev, Kelbecer'in 15 Kasım, Laçın'ın ise 1 Aralık'a kadar Azerbaycan'a geri verileceğini duyurdu.

ANLAŞMANIN DETAYLARI ORTAYA ÇIKTI
Azerbaycan - Ermenistan ve Rusya arasında yapılan anlaşmanın detayları da ortaya çıktı. Anlaşma maddeleri arasında;

1. Dağlık Karabağ ihtilaf bölgesindeki tüm askeri eylemler saat 00’dan itibaren duracaktır. (10 Kasım 2020 Moskova saati) Tam bir ateşkes sağlanacaktır.

2. Ermenistan’ın kontrolündeki Ağdam ve Gaza bölgesindeki alanlar, 20 Kasım 2020 tarihine kadar Azerbaycan tarafına iade edilecektir.

3. Dağlık Karabağ’daki temas hattı boyunca ve Laçin Koridoru boyunca, Rusya Federasyonu barışı koruma birliği 1960 hafif silahlı asker, 90 zırhlı araç, 380 adet otomotiv ve özel teçhizat konuşlandırılacak.

Rusya Federasyonu barışı koruma birliği, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin çekilmesine paralel olarak konuşlandırılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler