Yapraklıda birinci parti TORTOR!

Yapraklı'da birinci parti TORTOR!

İlçe merkezinde ve köylerde yaşayan birçok insanın günlük hayatını kolaylaştıran sepetli motosikletin adı Yapraklı'da "tortor" (!)

Çankırı'nın en yeşil ilçelerinden biri olan Yapraklı'ya seçimin nabzını tutabilme amacıyla giden Sözcü18 Seçim Kervanı ilginç tespitlerle döndü.

Kim ne derse desin Yapraklı'da günlük hayatın vazgeçilmezi TORTOR! İktidar Partisi dahi "tortor"dan sonra geliyor Yapraklı'da...

İşin esprisi bir yana "tortor" yani sepetli motosiklet Yapraklı ilçesinde insanların en fazla rağbet ettikleri motorlu taşıt aracı. Fazla benzin harcasa da tortorsuz bir yaşam Yapraklı insanı için hayatın kabusa dönmesi için önemli bir neden.

İlçede yaklaşık 150 dolayında tortor olduğunu öğrendiğimizde, bu aracın önemini çok daha iyi anladık. Tortor'un sepetinde her türlü nakliyeyi yapan Yapraklı insanı, dağdan odun da getiriyor, hayvanının yemini yaylaya da tortorla çıkarıyor. Yaz - kış demeden, kar - çamur demeden her türlü engeli tortorla aşıyor bölgenin insanı. Genellikle orta yaş ve üzeri insanların kullandığı tortorla, köyden köye aile ziyaretleri de gerçekleştiriliyor. Anlayacağınız Yapraklı'da günlük hayatın her derde deva ilacı Tortor!

yaprakli-av-resim-03.jpg

GELELİM YAPRAKLI'DA SİYASETİN NABZINA

Yapraklı'nın meydanına girdiğimizde günlerden Cuma idi... Yapraklı'da pazar kurulmuş, çevre köylerden gelen insanların da getirdiği yoğunlukla meydanda hayli bir kalabalık mevcut. Pazarın hemen girişindeki tabela hayli dikkat çekici: Avcılık ve Atıcılık!

Tamam işte; ilk durağımız burası olsun ki; bugünlerde çevremizi saran avcı ve atıcılarla, tabela altında uğraş verenleri bir mukayese edelim...

İlk selamlaşmadan sonra "Hanginiz daha fazla atıyorsunuz! Sizler mi yoksa politikacılar mı?" diye sormamla karşımdaki grup "Onların attığının yanında bizimki hiç kalır" (!) şeklinde yanıt alınca anladım ki oturduğum gruptan zengin malzeme çıkacak...

"Hadi o zaman anlatın da cümle alem bilsin Yapraklı insanı ne düşünüyor bu günlerde?" dedim. Benim cümlemi bitirmemle birlikte çaylar da önümüze gelmişti. Karşımda eli-yüzü saf Anadolu delikanlısı, misafirperver genç kardeşim Mustafa başladı anlatmaya:

"Çankırı - Yapraklı yolu nihayet tamamlandı ve bizler mutlu olduk. Ancak bu yolun Tosya'ya kadar uzanması lazım. Bundan sonra E-80'e 30 km var. Bu yolun da Çankırı - Yapraklı yolu gibi olması ve bizi E-80'e bağlaması gerekir. Ancak o zaman Yapraklı, dağ başında bir köy olmaktan kurtulur diye düşünüyorum. İlçede istihdama yönelik fabrika yok. Bir iki teşebbüs oldu, kısa süre sonra tabelayı indirip gittiler. 420 yataklı YİBO 120 öğrenci ile öğrenim görüyor. Onun da önümüzdeki yıl kapatılacağı söyleniliyor. Bölgede yaşayan insanımızın çoğu bir yerlerden emekli, genç nüfus Yapraklı'dan kaçıyor. Yapacak iş yok. "

"Siyasetçiler sıkça uğruyor Yapraklı'ya, bunları onlara anlatmıyor musunuz?" diyerek sözünü kestiğimde "Adaylar geldiler gittiler,  tekrar geldiler ancak hiçbiri sizin gibi vatandaşa yaklaşmıyor" (!) dedi hemen yanıbaşımda oturan arkadaş! "Nasıl yani" dedim ve yanıtını aldım:

"Politikacı geliyor, milliet karşısına dikiliyor, yanındaki birkaç kişi elindeki broşürleri çevreye dağıtıyor! Bu arada politikacıya yakın bizlerden biri 'hoşgeldiniz' diyor, sazı veriyor politikacının eline! Başlıyor konuşmaya, o konuşuyor biz dinliyoruz! Arada kafamıza takılan bir şey oluyor, atak yapalım diyoruz ancak kimseden ses çıkmayınca biz de sesimizi çıkaramıyoruz" (!)

Karşımda oturan Mustafa devam ediyor: Abi, Yapraklı'da ekonomi emekli maaşına endeksli. Burada tek bir banka şubesi var. Adliyemiz vardı kapandı gitti. Cezaevi kapandı. 80 tane memur görev yapıyor Yapraklı'da. Kaymakam, jandarma ve polis haricinde burada yaşayan yok! Tamamı Çankırı'dan sabah geliyor akşam Çankırı'ya dönüyor!"

Masadan aldığım bilgiler içerisinde Yapraklı ilçesinden Çankırı'ya dolmuş 3 tl'ye götürüyor. Ev kiraları yeni binalarda 300, eski evler 100-150 tl arası. 42 köyü olan Yapraklı'nın merkezinde 1250 seçmen var. Yerel seçimde MHP kazanmasına karşın, genel seçimde Merkez dahil oyların çoğunluğunun Ak Partiye gidebileceği öngörüsü yaygın.

yaprakli-mhp-resim-04.jpg

MHP İLÇE BAŞKANI: OYLARIN YÜZDE 50'SİNİ ALACAĞIZ

Yapraklı caddelerinde dolaşırken karşıma yine bir tortorlu çıktı! Yerel seçimde ziyaret ettiğimde tanıştığım MHP İlçe Başkanı Mehmet Yıldırım'dı bu tortorlu! Aracını durdurdu ve gündemi konuşmaya başladık. Pesküvit salgınının Yapraklı'da da tavan yaptığını ifade eden Yıldırım "Bakkallar pesküvit satışında rekora gidiyorlar! Her çocuğun elinde pesküvit var! 12 Haziran'da MHP Yapraklı'da seçmenin yarısına yakınından oy alacak." diyordu. Ve de bu cümlelerini de bastıra bastıra ifade ediyordu.

yaprakli-naksibendi-resim-06.jpg

NAKŞİBENDİ ŞEYHİ HACI MUSTAFA EFENDİ CAMİSİNİ ZİYARET ETTİK

Yapraklı ilçe merkezinde restore edilmiş birkaç cami mevcut. Bunların içerisinde 1942'de vefat eden Nakşibendi Şeyhi Hacı Mustafa Efendi Camisi ve medresesi de mevcut. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen cami ve medrese ziyaretimizle birlikte yaptığımız fotoğraf çekimleriyle Namazgah'a çıktık.

yaprakli-gencler-vedo-resim-03.jpg

Yağmur duasının da yapıldığı ilçenin yüksek bir yerinde yapılı açık alanda gençlerle konuşma fırsatım oldu. 4 gencin oturduğu kamelyadaki sohbetimizin özeti "Yapraklı'da gençler için hayat hiç de kolay değil. Mahalle baskısı en üst düzeyde. Can sıkıcı bir günlük hayatı yaşamak zorundayız. Üniversite sınavlarını kazanarak buradan gidersek kendimizi şanslı hissederiz! Yapraklı'da kalırsak hayallerimizle birlikte körelip gideceğimizi düşünüyoruz" (!)

Politikacılara nacizane tavsiyem, karşınızda boncuk gibi dizilenleri değil de, kenardan köşeden sizleri izleyen ancak yanınıza gelme cesareti olmayan gençlere kulak vermeniz... Yapraklı'da sorun çok ama bizim de yolumuz uzun... Tekrar Çankırı'ya dönelim demiştik ama kararımızı değiştirdik ve Yayla'dan dağa, onun ardındaki E-80'e ulaşmayı deneyeceğiz...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler