Yeni Meclisin beşte biri hukukçu

Yeni Meclis'in beşte biri hukukçu

12 Haziran seçimleri sonrası 550 milletvekilinden 107'si hukuk kökenli.

Sivil anayasanın bütün partilerin seçim vaatleri arasında yer alması Meclis'e giren hukukçu vekillerin sayısını da artırdı. Yeni Meclis'te 107 hukuk kökenli milletvekili görev yapacak. Burhan Kuzu ve Ahmet İyimaya AK Parti'nin; Süheyl Batum ise CHP'nin kıdemli hukukçuları arasında bulunuyor.

Çankırı milletvekili avukat baro başkanı İdris Şahin'in de aralarında bulunduğu 107 hukukçu arasında Yozgat Baro Başkanı Avukat Yusuf Başer de bulunuyor.

Meclis'e en fazla hukukçu kökenli milletvekili gönderen il 12 milletvekiliyle İstanbul oldu, bunu 7 milletvekiliyle Bursa izledi. Burhan Kuzu, Ahmet İyimaya, Mustafa Şentop, hukukçu milletvekillerinin başında gelirken, CHP'den Süheyl Batum, Emine Ülker Tarhan ve İlhan Cihaner gibi isimler dikkat çekiyor. Meclis'te 71 mühendis, 37 doktor ve 10 gazeteci milletvekili yer aldı. Ayrıca Meclis'te, ev hamınından yazara, çiftçiden ilahiyatçıya kadar geniş yelpazede meslek grubu temsil ediliyor.

Yarısından fazlası yenilenen Meclis, renkli yapısıyla da dikkat çekiyor. Türkeş kardeşler AK Parti ve MHP'de siyaset yapacak. Hakan Şükür, Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü, aynı çatı altında çalışacak. Meclis'in en yaşlısı 79, en genci 27 yaşında olacak.AK Parti'nin yüzde 50 ile üçüncü kez birinci parti çıktığı 12 Haziran milletvekili genel seçimlerinin ardından renkli bir Meclis yapısı oluştu. 24. Dönem'e kapılarını açmaya hazırlanan Meclis'in yarıdan fazlası yenilendi.

349 yeni isim Ankara'nın yolunu tutarken, bir önceki dönemden 201 milletvekili görevlerine devam edecek. Partiler, yeni anayasa vaatleri sebebiyle Meclis'e en fazla hukukçu kökenli vekilleri taşıdı. 107 kişiyle Genel Kurul salonunun 5'te 1'ini dolduracak hukukçu milletvekillerini, 71 mühendis, 37 doktor ve 10 gazeteci kökenli vekille diğer meslekler izliyor.

Tolga Çandar, Sabahat Akkiraz, Sırrı Süreyya Önder sanat; Hakan Şükür spor dünyasını temsil edecek. Alparslan Türkeş'in iki oğlundan ağabey Tuğrul Türkeş MHP'de, Kutalmış Türkeş AK Parti'de siyaset yapacak. Partisinden ihraç edilen İhsan Barutçu, MHP'nin oylarıyla girdiği Meclis'te bağımsız olarak görev yapacak. Benzer bir durum BDP'de de var. Aysel Tuğluk ile Ahmet Türk, siyaset yasakları sebebiyle bağımsız kalacak, BDP'ye katılamayacak. 24 veya 25 Haziran'da yemin edecek vekillerin yaş aralığı ise 27 ile 79 arasında. Meclis'in en yaşlı üyesi CHP'li Oktay Ekşi, en genci AK Partili Bilal Macit olacak.

Yeni Meclis'in renkli yüzleri arasından AK Parti'den seçilen eski milli krampon Hakan Şükür de yer alıyor. Meclis dışından kabineye giren Dışileri Bakanı Ahmet Davutoğlu da ilk kez milletvekili seçildi. Türkücü Sabahat Akkiraz CHP'den, eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu MHP'den ilk kez seçildi. BDP'nin desteklediği yazar Sırrı Süreyya Önder de Meclis'teki yerini aldı. Eski TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, gazeteci-yazar Şamil Tayyar da AK Parti'nin, BM'de görevli ve engelli Şafak Pavey ile eski Deprem Konseyi Başkanı Haluk Eyidoğan da CHP'nin Meclis'teki yeni yüzleri arasında.

Bir önceki dönemden 201 milletvekili, bu dönemde de yeniden Meclis'te yer bulabildi. AK Partili Şevket Gürsoy, Ahmet Koca, Abdurrahman Arıcı, CHP'den Yaşar Ağyüz, Çetin Soysal, Mehmet Ali Özpolat, MHP'den Zekai Özcan, Erdal Sipahi, Osman Durmuş ve bağımsız adaylardan Zülfükar İzol ile Akın Birdal gibi isimler seçilemedi. 23. Dönem'den önce görev alan eski milletvekillerinden bazıları da yeni Meclis'te yer buldu. Bağımsız milletvekilleri Hatip Dicle ve Leyla Zana, 17 yıllık bir aradan sonra yeniden TBMM'ye girdi. Ayrıca yine eski dönem milletvekillerinden Ramazan Can (AK Parti), Zeynep Karahan Uslu (AK Parti), Semiha Öğüş (AK Parti), Bahattin Şeker (MHP), Aydın Ayaydın (CHP), Esat Canan (Bağımsız) yeniden milletvekili oldu. BDP desteğiyle seçilen Van Milletvekili Aysel Tuğluk ile Mardin Milletvekili Ahmet Türk ise haklarındaki beş yıllık siyaset yasağı sebebiyle bağımsız kalacak.

MHP'nin eski Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in iki oğlundan biri Yıldırım Tuğrul Türkeş MHP'den, diğer oğlu Ahmet Kutalmış Türkeş ise AK Parti'den milletvekili oldu. KCK ve Ergenekon sanıkları da milletvekili seçildi. Mahkemenin vereceği karar doğrultusunda KCK sanıkları Hatip Dicle, Kemal Aktaş, Selma Irmak, İbrahim Ayhan, Faysal Sarıyıldız, Gülseren Yıldırım, cezaevinden çıkarak Meclis'e gelecek. Ergenekon'un tutuklu sanıkları Mehmet Haberal, Mustafa Balbay da mahkeme kararını bekleyecek. Ergenekon'un tutuksuz sanıklarından İlhan Cihaner ve Sinan Aygün de CHP'den milletvekili seçildi. Balyoz'un tutuklu sanığı Engin Alan da MHP milletvekili olarak Meclis'te yer almak için mahkemenin kapısını çalacak.

kaynak: zaman.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler