YÖK Başkanı’ndan Bakan Ziya Selçuk’a rest

YÖK Başkanı’ndan Bakan Ziya Selçuk’a rest

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklanan 2024 yılında üniversite geçiş sisteminde yapılması planlanan sistem değişikliğine YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tepki gösterdi.

Yükseköğretim Kurumları (YÖK) Başkanı Prof. Dr Yekta Saraç, Türkiye’de Lisans ve Lisansüstü eğitim gören uluslararası öğrenciler ile iftar programında bir araya geldi. YÖK Başkanlığı’nda gerçekleşen programa büyükelçiler, rektörler ve 135 farklı ülkeden öğrenciler katıldı. İftar sonrasında gazeteciler ile bir araya gelen Saraç, eğitim sisteminde yaşanan kargaşa ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklanan 2024 yılında üniversite geçiş sisteminde yapılması planlanan sistem değişikliğine YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tepki gösterdi.

Sistem değişikliği ile ilgili bakanlıktan kendilerine ulaşan bir çalışmanın olmadığını dile getiren Saraç, “YÖK olarak gündemimizde üniversiteye giriş sisteminde hali hazırda yeniliğe gitme gibi bir düşüncemiz olmadığı gibi açık ve net olarak söylüyorum bu hususta yeni bir çalışmamız da bulunmamaktadır” dedi.

BİLİMSEL OLARAK İSPATLANMASI GEREK

Milli Gazete’den Sezer Yılmaz’ın haberine göre; geçen yıl uygulanan mevcut giriş sisteminin ilk senesinde değiştirmekte kamu yararı görmediklerini ifade eden Saraç, “Yeni getirilecek sistemin gerekliliklerinin bilimsel olarak ispatlanması lazım. Şu aşamada sistem değişikliği gündemimizde yer almıyor. Herhangi bir neden, durum, sebep yok bunun değişmesi için. YKS sınavının fırsat eşitliğini temin etmesi gerektiğine inanıyoruz. Eğitimde piyasanın şartlarının egemen olmamasını istiyoruz. Eğitim ana gövde olarak kamusal bir sistemdir. Ancak sonuçlarını 4 -5 sene sonra görebileceğimiz bir tasarıma göre şimdiden bir çalışma başlatmamız mümkün değil” diye konuştu.

SİSTEM BİR BÜTÜN OLARAK ELE ALINMALI
“YÖK olarak yeni lise tasarımı ile alakalı bir kurul oluşturulsun ve kurul sistemi incelesin diye düşünüyoruz” diyen Saraç, eğitim sisteminin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini vurguladı. Saraç devamında şunları kaydetti. “YÖK olarak gündemimizde üniversiteye giriş sisteminde hali hazırda yeniliğe gitme gibi bir düşüncemiz olmadığı gibi açık ve net olarak söylüyorum bu hususta yeni bir çalışmamız da bulunmamaktadır. 2024 yılında, yeni lise modelinin ilk mezunlarının verileceği dönemde, yani 4-5 yıl sonra zamanı gelince elbette YÖK olarak bir değerlendirme yapılacaktır. Fakat bu değerlendirme her zamanki gibi yine ‘piyasa’ kavramından uzak, fırsat eşitliği ve sosyal adalet kavramları etrafında olacaktır. Ayrıca üniversite sınavına girecek olan öğrencilerimiz ve aileleri YKS konusunda kendilerini bilinmezlik içerisinde hissetmesinler ve tedirgin olmasınlar.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler