AİHM'den Selahattin Demirtaş için tahliye kararı

AİHM'den Selahattin Demirtaş için tahliye kararı

AİHM aldığı kararda Demirtaş'ın tutukluluğuna son verilmesi için gereğinin yapılması gerektiğine hükmetti...

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluk haline ilişkin başvuruyu bugün karara bağladı. AİHM aldığı kararda Demirtaş'ın tutukluluğuna son verilmesi için gereğinin yapılması gerektiğine hükmetti...

Mahkeme'nin kararında, yargılama öncesi uzun tutukluluk süresinin Türkiye'deki yargı sistemiyle bağdaşmadığı belirtildi.

AİHM, tutukluluğun devam etmesini haklı kılan yeni gerekçeler ve kanıtlar ileri sürülmedikçe tutukluluğun mümkün olan en kısa tarihte sonlanmasını talep etti.

Karara göre Türkiye 10 bin euro manevi tazminat ile 15 bin euro yargılama gideri ödeyecek...

İnsan Hakları Hukukçusu Kerem Altıparmak da Twitter hesabından konuyla ilgili olarak dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

Altıparmak, "AİHM Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna son verilmesi için gereğinin yapılması gerektiğini karara bağladı. Şu andan itibaren tutuklu olması hem ulusal hem de uluslararası hukuka aykırıdır. Derhal serbest bırakılması gerekir" dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN İLK YORUM
Karar sonrası açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizi bağlamaz. Biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz" ifadelerini kullanırken, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de "O kararı görmek lazım, ama son kararı verecek olan Türk yargısıdır" dedi.

HDP’DEN İLK DEĞERLENDİRME
HDP’nin karara ilişkin değerlendirmesinde, “Demirtaş’ın cezaevinde kaldığı her bir dakika hukuksuzluktur. Karar tüm tutuklu vekillerimiz için emsal teşkil etmektedir. Milyonların iradesi vekiller özgür olmalıdır” görüşüne yer verildi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise “Demirtaş ve vekillerimizin tutuklu kaldığı her an hukuksuzluktur. AİHM son sözü söylemiştir” açıklamasında bulundu. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de, AİHM kararına uyulması çağrısı yaparak, “Demirtaş ve tüm vekil arkadaşlarımız hemen serbest bırakılsın” dedi.

ESKİ BAKAN GÜNAY: BAĞLAYICIDIR
Eski AKP’li Bakan Ertuğrul Günay ise Türk yargısının direniş göstererek Türkiye'yi yeni tartışma ve yaptırımlarla muhatap etmemesi gerektiğini savundu. Günay, Twitter'da yazdığı mesajında şu ifadelere yer verdi: “AİHM Kararlarının taraf devletler için bağlayıcı olduğu bilinen bir gerçektir. Yargının yapması gereken, gereksiz direniş ve uzatmalarla Türkiye'yi yeni tartışma ve yaptırımlara muhatap etmek değil, AİHM'de bozulmayacak kararlar vermeye özen göstermektir.”

AİHS 18. MADDE NEDİR?
AİHS 18. madde kararıyla, Demirtaş’ın muhalif kimliği nedeniyle tutuklandığı şikayeti, AİHM’de karşılık bulmuş oldu.

AİHS’in 18 maddesi şöyle: “Bu Sözleşmenin hükümleri gereğince, sözü edilen hak ve özgürlüklere getirilen sınırlamalar ancak öngörülen amaçlar için uygulanabilir.”

Karara ilişkin hukukçular ve akademisyenler de, sosyal medya hesaplarından değerlendirmelerde bulundu. 

DEMİRTAŞ'TAN AÇIKLAMA
AİHM kararı ile ilgili Selahattin Demirtaş avukatları aracılığıyla açıklama yaptı. Demirtaş'ın avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamayı HDP milletvekili Ahmet Şık sosyal medya hesabından paylaştı.

Demirtaş'ın yaptığı açıklama şöyle:

fot-2.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler