AKM önünde müdahale

AKM önünde müdahale

Akşam saatlerinde AKM önüne çekilen polis ile göstericiler arasında tansiyon yeniden yükseldi. Polis, biber gazı ile müdahale ediyor

Taksim, 15. gününe giren Gezi Parkı eylemlerinde en gergin günlerinden birini yaşıyor. 18.40 itibarıyla AKM önüne çekilen polis ile göstericiler arasında 20.20 sıralarında tansiyon yeniden yükseldi.
 
Eylemcilerin Taksim Meydanı'na toplanmasıyla birlikte, meydandaki tüm polis ekipleri Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde bir araya geldi. Polis ekipleri, saat 20.10 sıralarında gruplara müdahale etti. Müdahale sonrası gruplar kaçarak uzaklaşırken, polisin müdahalesi sürüyor.
 
Polis, Meydana çıkan tüm yolları kapattı.
 
Taksim Meydanı'da atılan gaz bombalarından Gezi Parkı'nda bekleyişlerini sürdüren eylemcileri de etkiledi.
 
Taksim Meydanı çevresine çok sayıda ambulans sevk ediliyor.
 
Meydan'daki TOMA'lardan biri atılan molotof kokteylleriyle yanıyor.
 
VALİ: KAYGILANMAYIN
Vali Mutlu, AKM'nin önündeki çatışmayla ilgili Twitter'dan açıklama yaptı. Müdahalenin "marjinal grupların saldırısı üzerine" gerçekleştiğini kaydeden Mutlu, şunları yazdı:
 
"Marjinal grupların Atatürk Kültür Merkezi'nde bekleyen polise yoğun saldırısı sonucu yeniden çatışma oluşmuştur. Alandaki sade halkımızın marjinal gruplardan ayrışarak, alanı tamamen terk etmesini özellikle rica ediyorum. Bu önemli talebin halkımızca herkesin güvenliği nedeniyle yerine getirilmesi önemlidir. Bizleri marjinal gruplarla mücadele noktasında, bu suretle desteklediniz. Teşekkür ediyorum. Kaygılanmayınız."
 
İKİ GÖSTERİCİ GRUP BİRBİRİNE GİRDİ
Taksim'de bir grubun polisi taşlaması üzerine iki gösterici grup birbirine girdi. Polis grubu tazyikli su ve biber gazı ile müdahale ederek ayırırken, olaylar sırasında bir kişi gözaltına alındı.
 
TAKSİM DUMANA BOĞULDU
Taksim Meydanı'nda park halinde bulunan 2 minibüs alev alev yandı. Bir GSM operatörünü baz istasyonu taşıyan minibüs Talimhane'de yanarken, bir minibüs de Taksim Meydan'da yandı. Taksim yayalaştırma projeinde kullanılan bir iş makinasında da yangın çıktı. Alev alev yanan araçlara süren olaylar yüzünden itfaiye ekipleri müdahale edemezken, meydanda yanan minibüse TOMA'lar müdahale etti. TOMA'lar minibüsteki yangını söndürmede başarılı olamadı. Yangının eylemcilerin de yardımıyla söndürüldüğü belirtildi.
 
VALİ MUTLU'DAN SON AÇIKLAMA
Vali Mutlu, AKM önündeki müdahaleden saatler önce attığı Tweet'te, "Gençler, provokatörler durmuyor, bu gece polisin Gezi Parkı'nı ablukaya alacağını yayıyorlar. Kesinlikle yalandır. AKM'de bulunacağız.  AKM'deki bekleyişimiz, sadece gece flama ve pankartların yeniden asılmaması içindir. Özellikle bilgilenmenizi istiyorum." demişti.
 
İLK YARDIM HASTANESİNDE 39 YARALI
Taksim olaylarında yaralananlar İlkyardım Hastanesine getirildi. Yaralanan 39 kişiden 3'ü polis, 5'i gazeteci, 30'u eylemci.
 
Olaylar sırasında Alman Konsolosluğuna gitmek isteyen bir aile de gazdan etkilendi. Ailenin 1 yaşındaki kızları Gülten Nur Filiz'in tedavisi İlkyardım Hastanesi'nde yapıldı.
 
VALİ'DEN AÇIKLAMA
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da Twitter'dan Gezi Parkı'na müdahale edilmeyeceğini, sadece AKM'nin üzerindeki pankartları indireceklerini açıkladı.
 
Hüseyin Avni Mutlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:
 
Gezi Parkında bulunan gençler hepinize hayırlı sabahlar diliyorum.SİZE ÖNEMLİ TWEETLER GÖNDERİYORUM.LÜTFEN OKUYUN ve RT leyin.
Gezi parkında ve Taksim'de başlayan bekleyişinizi gece ve gündüz halen sürdürüyorsunuz.Bu konuda hiçbir sorun yok.
Yaşanan olaylar hepimizi sizi,bizi üzdü.Tekrarlanmasını hiç birimiz asla istemiyoruz.Mevcut durum hakkında pek çok analizler yapabilirsiniz.
Fakat alanda görünen flama ve pankartlarda tablo sizin İDEAL ve BEKLENTİLERİNİZİN dışında pek çok legal veya illegal sesin reklamına dönüştü
Bu tablo milletimizi üzerken,dünya kamuoyunda itibarımızı sarsan yayınlar halen bu görüntüler üzerinden servise devam ediliyor.
Artık bu görüntülere bir son vermek gerektiğini düşünüyoruz.Bu nedenle  bu sabah saat 08 den itibaren bir çalışmamız olacak.
GAYEMİZ ;Atatürk Heykeli, Atatürk Kültür Merkezi ve alan üzerindeki PANKART ve RESİMLERİ kaldırmaktan itibarettir.Başka bir amacımız yoktur
Sizlere,Gezi Parkı'na ve Taksim'e dokunulmayacağını bir kez daha KESİNLİKLE ifade ediyorum.Arkadaşlarınızı lütfen bu mesajım yönünde uyarın.
GEZİ PARKI ve TAKSİM'e KESİNLİKLE  DOKUNULMAYACAK,SİZLERE ASLA DOKUNULMAYACAKTIR.Bu sabah ve bundan sonra polis kardeşlerinize emanetsiniz.
Sizin hiçbir provokasyona maruz kalmadan,sükunetle bulunduğunuz yerde beklemenizi,olası yanlışlıklardan uzak kalmanızı özellikle rica ederim
Sadece kendini ifadeye çalışan siz gençlerin ideallerini de gerçekleştirecek bu çalışmada güvenlik güçleriyle birlikte olun,GEZİ'de bekleyin
Hepinize tekrar hayırlı sabah dileklerimi iletiyorum.Allah milletimize sevgi, hoşgörü birlik ve güzellikler nasip etsin.Allahaısmarladık..  
Açıklamalarım doğrultusunda çalışma yürütülmektedir Gezi Parkında bekleyen gençlere teşekkür ederim.Küçük bazı çatışmalar oldu meraklanmayın
Ayrıca göstericilerin havai fişek kullandıkları da görüldü.Şu anda durum daha sakin.
Bazı eylemciler sis ve duman çıkartan materyaller kullandılar.Amaçlarının polisin aşırı gaz kullandığı intibası yaratmak olduğunu bilelim.
Gezi Parkında bulunan gençler;sizi olaylara sokmak için gayret eden gruplara karşı dikkatli duruşunuz için size tekrar teşekkür ediyorum.
Gençler,Gezi parkı içine,çevresine sis bombası atıp bunu polisin gaz bombası attığı yönünde kışkırtmalar için kullanacaklara dikkat edin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler