Bahçeli’den ‘başkanlık sistemi’ açıklaması

Bahçeli’den ‘başkanlık sistemi’ açıklaması

MHP lideri Devlet Bahçeli, Anayasa değişikliği çalışmaları sırasında gündeme getirilen başkanlık sistemi için yeşil ışık yaktı!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yeni Anayasa ve başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili “Başkanlık sistemine geçme arzusu taşıyanlar bir fiili durum yaratmışlardır. Bu fiili durum, bu şekliyle devam ederse Türkiye, bir kriz ve kaos ortamına sürüklenebilir. TBMM’ye bir metnin getirilmesinde yarar vardır. Metin geldiği zaman MHP de metin üzerinde değerlendirme yapacak ve Anayasa değişikliği prosedürü çerçevesinde Meclis’teki çalışmalara katkı sağlayacak” dedi.

“TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL SÖZLEŞMEYE BÜYÜK İHTİYACI VAR”

MHP lideri Bahçeli, partisinin Siyaset ve Liderlik Okulu’nun 13’üncü Dönem Açılış Töreni’ne katıldı. MHP Genel Merkezi’nde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Bahçeli, başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Meclis Genel Kurulu’nda yeni Anayasa ve başkanlık sistemiyle ilgili yapılacak olası oylamada 330’un bulunması ve referandum yolunun açılması konusunda MHP’nin tavrının ne olacağı sorulan Bahçeli, “Önce TBMM’ye Anayasa değişikliğiyle ilgili nasıl bir metin geleceğini görmemiz lazım. Uzun zamandan bu yana tartışmalar devam etmektedir. Bazı komisyonlar aracılığıyla önemli bir metin hazırlanmıştır. Bugün için tartışılan bu konu, yeni bir konu değildir. Evet, Türkiye’nin dünyadaki gelişmeler çerçevesinde, Türkiye’deki oluşumlar ve talepler doğrultusunda bir toplumsal sözleşmeye büyük ihtiyacı vardır. Bu sözleşmeyle ilgili tartışmalara artık bir son vermenin zamanın da geldiği kanaatindeyiz. Bunun için MHP olarak objektif, ülkeye öncelik veren, sorunların çözümüne yüksek katkı sağlayabilecek bir öneri ortaya koymuştur. Şu an Türkiye’de parlamenter sistem vardır. Bunun işleyişi tartışmalara sebebiyet vermektedir. Bazı reformlar yapılmasına ihtiyaç olduğu ifade edilmektedir” diye konuştu.

“MHP MECLİS’TEKİ ÇALIŞMALARA KATKI SAĞLAYACAK”

Şu anda fiili bir durum olduğunu ve bu durumun devam etmesi halinde Türkiye’nin bir kriz ve kaos ortamına sürüklenebileceğini vurgulayan Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son dönemlerde de başkanlık sistemini gündeme getirmek suretiyle bu dönüşümün sağlanması arzusunu taşıyanlar vardır. Demek ki karşımızda iki temel tercih bulunmaktadır. Parlamenter sisteme devam mı edelim yoksa başkanlık sistemine geçelim mi? Başkanlık sistemine geçme arzusu taşıyanlar bir fiili durum yaratmışlardır. Bu fiili durum, bu şekliyle devam ederse Türkiye, bir kriz ve kaos ortamına sürüklenebilir. Bunu da aşmak lazımdır. Siyaseti yeni bir kaos ve kriz dönemiyle tıkamamak lazımdır. Önümüzdeki günlerde, siyasi iktidar başkanlık sisteminde çok ısrarlı duruşu ve zaman zaman da fiili durumlarıyla bunu şekillendirmeye çalışmasına cevaben TBMM’ye bir metnin getirilmesinde yarar vardır. Bu metin geldiği zaman MHP de metin üzerinde değerlendirme yapacak ve Anayasa değişikliği prosedürü çerçevesinde Meclis’teki çalışmalara katkı sağlayacaktır”

‘YEDEK LASTİK’ ELEŞTİRİSİNE YANIT: CEVABINI ÖNCE
SAYIN KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN VERMESİ LAZIM

CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke’nin, partisine yönelik ‘İktidarın yedek lastiği’ eleştirisi hakkındaki görüşleri sorulan MHP lideri Bahçeli, bu soruyu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cevaplaması gerektiğini belirterek, “Buna yanıt vermeye gerek yok. MHP’nin ilkeleri, amaçları, hedefleri vardır. Kimseye yedek lastik olması söz konusu değildir. Başka türlü anlaşmaları da çok yanlış bulmaktayız. Birileri eğer CHP Sözcüsü olarak bunu medya aracılığıyla konuşuyorsa bunun cevabını önce Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun vermesi lazım” diye yanıt verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler