Bank Asya operasyonunda '1 saatlik sır'

Bank Asya operasyonunda '1 saatlik sır'

BDDK’nın saat 15:30’da aldığı Banka Asya’ya el koyma kararının borsa aktörlerine sızdırıldığı öne sürüldü.

Bilgiyi alanlar satışa geçince, bankacılık hisseleri 1 saatte yüzde 4.2 değer kaybetti. Türkiye bankacılık sektörünü karıştıran, BDDK ve TMSF’nin “Bank Asya” operasyonuna gölge düştü. BDDK’nın, Bank Asya yönetimini el koyma kararının borsa oyuncularına sızdırıldığı ve bu bilgi nedeniyle Borsa İstanbul’da seansın kapanmasına bir saat kala, banka hisselerinde yoğun satışların gerçekleştiği öne sürüldü. Bu durum, Ankara’da Bank Asya operasyonunu kim sızdırdı tartışmasının yaşanmasına yol açtı.

Bank Asya operasyonundaki, “inseder trading” iddiasının ayrıntıları şöyle:

BİR ANLAM VERİLEMEMİŞTİ
Bankacılık Düzenlem ve Denetleme Kurulu (BDDK ) ile TMSF’nin ortaklaşa düzenlediği “Bank Asya” operasyonu ile ilgili olarak dün Ankara’da ilginç bir iddia ortaya atıldı. TARAF’ın ekonomi bürokratlarından edindiği bilgiye göre, enflasyon rakamlarının açıklandığı 3 Şubat günü, Merkez Bankası da, “ara toplantı kararını” erteledi. Bu da piyasalarda olumlu algılandı, döviz kurları adeta jet hızıyla düşmeye başladı. Bu esnada bürokratlar, Borsa İstanbul’da endeksin yükselmesini bekliyorlardı. Ancak ikinci seansın kapanmasına bir saat kala jet hızıyla bankacılık hisselerinde satış gelmeye başladı. Toplam işlem hacminin 4.6 milyar lira olarak gerçekleştiği 3 Şubat tarihinde borsa günü yüzde 2.46 düşüşle kapattı. Banka hisselerinde ise son bir saatte gelen sert satışlarla kayıp yüzde 4.24 oldu. Bu satışlar nedeniyle, İş C yüzde 5.7, Akbank yüzde 4.57, Vakıfbank yüzde 4.4, Halkbank yüzde 1.32 düşüşle kapattı. Ekonomi bürokratları bu düşüşe bir anlam veremedi.

BİR SAATİN SIRRI BDDK’DA SAKLI
BDDK’nın, Bank Asya’ya yönelik gece yarısı operasyonu gözlerin borsada son bir saatte yaşanan satışlara çevrilmesine yol açtı. Bunun üzerine, ekonomi bürokratları, kararın peşine düştüler. Ve, BDDK’nın “yönetimi el koyma” kararını, saat 15.30’da aldığı ve kararın bu esnada “Cumhurbakanlığı”, “Başbakanlık”, “TMSF” ve “Emniyet” ile paylaşıldığı belirlendi. Bilginin bu esnada, borsa oyuncularına ulaştığı öğrenildi. Bu konuda ekonomi bürokratları, önemli bilgilere ulaştı. Yani, Sermaye Piyasaları Kanunu’nda, en ağır borsa suçlarının başında gelen “inseder trading” (içerden bilgi alarak haksız kazanç sağlama) olayının gerçekleştiği konusunda ciddi emarelere ulaşıldı. Ancak bu konudaki iddiaların SPK’nın incelemesi ile netleşecek. SPK’nın ise, 3 Şubat’taki işlemlerle ilgili bir inceleme yapıp yanmayacağı bilinmiyor. (TARAF)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler