Başbuğ tutuklandı

Başbuğ tutuklandı

‘İnternet Andıcı’ soruşturması kapsamında savcı Kansız’a 7 saat ifade veren eski Genelkurmay Başkanı emekli Org. İlker Başbuğ, mahkemece tutuklanarak cezaevine konuldu

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, dün “internet andıcı” soruşturması kapsamında “şüpheli” sıfatıyla ifade verdi.  Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından 7 saat ifadesi alınan  Başbuğ, “örgüt yöneticiliği” ve “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçlarından tutuklanması istemiyle İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesine sevk edildi. Mahkemece tutuklanan Başbuğ,   cezaevine konuldu. Başbuğ, tutuklanan ilk Genelkurmay Başkanı oldu.

“İnternet andıcı” davasının birleştirildiği “İrticayla Mücadele Eylem Planı” davasının 30 Aralık 2011’deki 50. duruşmasında mahkeme heyeti, sanıkların savunmalarıyla ilgili beyanlarında ve belgelerde adı geçen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında “gereğinin takdir ve ifası için” Beşiktaş’taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasını karara bağlamıştı. Mahkemenin Başbuğ ile ilgili yazı geçtiğimiz günlerde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ulaşmış, Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği de emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında “internet andıcı” kapsamında soruşturma başlatmıştı. Özel Yetkili Savcı Cihan Kansız tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Başbuğ’a, dün saat 13.30’da ifade vermesi için tebligat gönderilmişti.

Albay ve amir karşıladı
İlker Başbuğ adliyeye gelmeden yaklaşık 1 saat önce, Merkez Komutanlığı’ndan gelen bir Albay ve bazı subaylar güvenlik tedbirlerini inceledi. İncelemeler sürerken bir süre Merkez Komutanlığı’nda bekleyen emekli Orgeneral Başbuğ, 13.35’te aynı renk (metalik gri) ve model üç araçtan oluşan konvoy ve korumalarıyla birlikte adliyeye geldi.

Renault Laguna marka araçtan avukatıyla birlikte inen Başbuğ, gazetecilerin sorularına tebessümle karşılık verdi. Üzerinde lacivert takım elbise ve kırmızı kravat bulunan Başbuğ’u araçtan inişinde Merkez Komutanlığı’nda görevli, sivil takım elbise giyen bir Albay ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli bir emniyet amiri karşıladı. Başbuğ, Çevik Kuvvet polislerinin asansöre kadar oluşturulduğu koridordan adliyeye girdi. Başbuğ’un ifadesi Özel Yetkili Savcı Cihan Kansız tarafından alındı.

‘Tarihe not olarak düşülmeli’
Savcıya 7 saat ifade veren Başbuğ tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi. “Bu suçu reddediyorum. Suçlama onuruma dokunmaktadır. Ben TSK’nın komutanıydım. Bunun tarihe not olarak düşülmesini istiyorum. Bir Genelkurmay Başkanı olarak çete kurmakla suçlanmak bana yapılan en büyük cezadır” diyen Başbuğ, mahkemece tutuklandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler