Çankırıda Pos Tefeciliği yaygınlaşıyor

Çankırı'da 'Pos Tefeciliği' yaygınlaşıyor

Tüm ülkede artış gösteren 'pos cihazı ile tefecilik' uygulamasının Çankırı'da da artış gösterdiği gözlemlenmekte.

Emniyetin tefecilik suçlarına yönelik sürdürdüğü operasyonlarda 'POS tefeciliği'nin yaygınlaştığı ortaya çıktı. Bu yöntemle gerçekte bir ürün satışı yapılmadığı halde, bir ürün satışı yapılmış ve satış ücreti ise kredi kartından ödenmiş gibi gösteriliyor. Bu işlemin sonucunda, kredi kartından çekilen miktardan ortalama yüzde 5 komisyon alınarak kalan tutar nakit olarak kredi kartı sahibine veriliyor.

Bilhassa oto galericileri kendi pos cihazları yokken bile kredi kartı ile satış yapılır reklamı yapıyor ve müşterinin kartı tefecilerin pos cihazından geçiriliyor.
 
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün tefecilik suçlarına yönelik hazırladığı rapora göre 2011 yılında meydana gelen tefecilik suçlarında suç örgütleri, iki farklı yöntem kullanıyor. Klasik yöntemle tefecilik, maddi açıdan zor durumda olan şahsa yakınlık gösterilerek faiz karşılığı para verme işlemi yapılıyor. Bu şekilde tefeci; borç verdiği şahsın kendisine çek, senet veya ipotek vermesini sağlayarak kendisini garanti altına alıyor. Bu durumda, mağdur borcunu ödese dahi, vermiş olduğu çek veya senet icra işlemine konuluyor.
 
Son yıllarda tefecilik suçunun işlenme şekli bakımından 'POS tefeciliği' olarak adlandırılan yeni bir yöntem ortaya çıktı. POS tefeciliği yönteminde, gerçekte bir ürün satışı yapılmadığı halde, bir ürün satışı yapılmış ve satış ücreti ise kredi kartından ödenmiş gibi gösteriliyor. Bu işlemin sonucunda, kredi kartından çekilen miktardan ortalama yüzde 5 komisyon alınarak kalan tutar nakit olarak kredi kartı sahibine veriliyor. Sonuç olarak POS cihazları ve kredi kartları araç olarak kullanılmak suretiyle tefecilik suçu işleniyor.
 
ÇANKIRI'DAKİ UYGULAMA SAHASI ALTIN VE KONTÖR SATIŞI
Tüm ülkede yaygınlaşma gösteren 'pos tefeciliği' Çankırı şehir merkezi başta olmak üzere ilçelerde de kendisini hissettiriyor.
 
Son aylarda piyasada fatura tahsilat noktası adı altında, altın alım satımı adı altında ve telefon kontör satışı adı altında kredi kartı komisyoncuları türedi. Çankırı'da bu tür işyerlerinin sayısında artış görülmekte. Bu işyerlerinde; vatandaşın bin tl kredi kartı borcu bir aylık tek çekim üzerinden alışveriş yapılmış gibi gösterilerek 1.050 tl olarak pos cihazından geçiriliyor. Komisyon oranı yüzde 3 ila 5 arasında değişkenlik göstermekte. Genelde altın ve kontör satışı gibi gösterilen işlemin gerekçesi ise bu alışverişlerde KDV oranının 0 (sıfır) olması. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler