Çankırılı Ali Kemalin ailesinden de özür dilenecek mi?!

"Çankırılı Ali Kemal'in ailesinden de özür dilenecek mi?!"

Sözcü18 yazı ailesinden Ömer Sağlam, kaleme aldığı son yazısıyla bir hayli tartışma yaratacağa benziyor.

Sözcü18 yazı ailesinin değerli ismi Ömer Sağlam kaleme aldığı son yazısıyla yeni bir tartışmayı da gündeme taşıdı. Sağlam yaklaşık 24 saat önce köşesinden yayımladığı yazısında  "... Madem Dersim olayları için olayların elebaşı Seyit Rıza ve Dersim halkından özür dilediniz. Madem Milli Mücadele karşıtı Alemdar Gazetesi’nin yazarı ve yine Milli Mücadele Karşıtı Teali İslam Cemiyeti’nin kurucu genel başkanı İskilipli Atıf Hoca’nın idam kararını veren Ali Çetinkaya’ya “Kel Aliço” diyerek hakaret ettiniz. O zaman gelin isterseniz Çankırılı Ali Kemal’in ailesinden de özür dileyiniz! Yani birilerinin yakıştırmasıyla; “Artin Kemal”in ailesinden demek istiyorum!" diyor.

Ömer Sağlam'ın yazısının tamamını okumak için - TIKLA

Ali Kemal kimdir?
Kurtuluş Savaşı’na karşı çıktı, linç edilerek öldürüldü
İstanbul’da 1869’da doğan Ali Kemal, gazeteci, yazar ve siyasetçiydi. Asıl adı Ali Rıza olan Ali Kemal’in babası, Çankırı-Orta ilçesi Kalfat beldesinden İstanbul’a göçen Mumcular esnafına kahyalık yapan Hacı Ahmed Rıza’ydı. Paris Siyasal Bilgiler Yüksek Okulu mezunu Ali Kemal, Jön Türkler arasına katılmıştı.

Gazeteciliğe üniversite yıllarında başlayan, İstanbul’daki İkdam gazetesine Paris izlenimlerini anlatan yazılar ve çeviriler gönderen Ali Kemal, II. Meşrutiyet’in ilanından bir gün önce İstanbul’a döndü. Ali Kemal, 31 Mart olaylarından sonra Avrupa’ya kaçtı. Döndükten sonra da Peyam gazetesini çıkardı ve 14 Ocak 1919’da yeniden faaliyete geçen Hürriyet ve İtilaf Fırkası’nın ilk kurucu ve yöneticileri arasında yer aldı. 1919 yılında Damat Ferid Paşa kabinesinde Maarif Nazırı olan Ali Kemal, nazırlıktan ayrıldıktan sonra Peyam-ı Sabah gazetesinde ittihatçılığın devamı olarak gördüğü Kuvayı Milliye ve Kurtuluş Savaşı’na karşı çıktı. Savaştan sonra tutuklanan Ali Kemal, 1922’de Ankara’ya yargılanmak üzere götürülürken linç edilerek öldürüldü. Ali Kemal gazeteciliğinin yanı sıra çeviriler de yaptı. Ali Kemal’in Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Meslek Şehidi Gazeteciler Listesi içinde yer almasıyla, “şehit” sayılıp sayılamayacağına yönelik tartışmalar yaşanmıştı.

Halen Londra Belediye Başkanlığı koltuğunda oturan Boris Johnson, Ali Kemal’in torunun oğludur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
14 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler