Çankırı'nın Dede Korkut'u: Fikri Demirok

Fikri Demirok; Çankırı’daki ülkücü hareket zincirinin Necati Asım Uslu, Şevket Barutçu, Kemal Parıltı ağabeylerden sonraki halkasıydı…

Son nefesine kadar Çankırı’yı düşünen, Çankırı’yı konuşan, Çankırı’yı yazan Demirok; Çankırı araştırmalarını gençlerimize örnek bir dinamizm ve heyecanla, müthiş enerjisiyle sürdürerek, ulaştığı bilgi ve belgeleri yerel Doğruyol gazetemizde, Çankırı Türk Ocağı bülteninde paylaştı. Katıldığı etkinliklerde bu önemli araştırmaları dile getirdiği gibi, kimi dokümanları da detaylı araştırmalar yapılması için uzmanlarına iletti… Üniversite yıllarında Çankırı’ya sayısız kitap ve akademik kaynak göndererek, Çankırı’da Arapça ve Farsça gibi dillerin öğrenimini, kültürel kalkınmayı ve Türk-İslam düşüncesinin yayılmasını hedefledi.

İrfan Hoşafcıoğlu; duruşu, bilgeliği ve saygınlığından ötürü Çankırı’nın Dede Korkut’u olarak anılan Fikri Demirok’a veda yazısında, onu üç cümleyle özetlemişti:

"Kalbi sadece ama sadece devletin varlığı, milletin birliği, bayrağımızın sonsuza kadar dalgalanması inancı ve hepsinden önemlisi Çankırı için atan Fikri Demirok’u anlatmak, kelimelere sığdırmak zor. Çankırı’nın tarihi, kültürü, gelenekleri, folkloru, ekonomisi ve siyaseti dünü, bugünü ve en önemlisi de yarınına ait tükenmez hayalleri ondan sorulurdu. Okuyan, hep okuyan, araştıran ayaklı bir kütüphaneydi."

fikri-demirok-resim-02.jpg

Çankırı’nın köklü ailelerinden "Emirahmet" sülalesine mensup olan Fikri Demirok, 2 Ocak 1947 tarihinde Çankırı’da doğdu. Dedesi Hafız Hakkı Efendi, ninesi Nesibe Hanımdır. Babası kalaycı Ahmet Demirok ve annesi Nazmiye hanımın üç evladından biridir. Kardeşleri Fikrîye Nurcan ve Hakkı Demirok’tur. 26 Mayıs 1960’da Çankırı Kurtuluş İlkokulu’ndan, 1963 yılında "Taşmektep" olarak bilinen Çankırı Ortaokulu’ndan, 1966 yılında ise Çankırı Lise’sinden mezun oldu. 1966 yılında Ankara Üniversitesi Dil - Tarih - Coğrafya Fakültesi Edebiyat gece Bölümü’nü kazandı. 18 Mart 1967 tarihinde Maliye Bakanlığı’na bağlı Ankara Emekli Sandığı’nda ilk memuriyetine başladı. 1970 yılında Ankara Üniversitesi Dil-Tarih - Coğrafya Fakültesi Edebiyat Bölümü’nde mezun oldu.

Çankırı Türkçüler Derneği’nin kapatılması üzerine 15 Şubat 1972 tarihinde Şevket Barutçu, Namık Kemal Parıltı ve İrfan Keleş gibi isimlerle beraber "Türk Ülkücüler Teşkilâtı"nın kurucuları arasında yer aldı.

1973 yılında Çankırı Lisesi’nde Edebiyat öğretmeni olarak göreve başladı.

27 Ağustos1978 tarihinde İlkokul Öğretmeni Mürüvvet (Kesikoğlu) hanımla evlendi, Alper ve Tarık isminde iki evlada sahip oldu.

1 Şubat1993 tarihinde Çankırı Anadolu Lisesi’nden kendi isteği ile emekliye ayrıldı. Emekli olduktan sonra öğretmen arkadaşları ile birlikte bir süre üniversiteye hazırlık amaçlı dershane kurdu. Bununla da yetinmeyerek uzun yıllar ücretsiz öğrencilere ders verdi.

fikri-demirok-cankiri-resim-02.jpg

Çankırı Türk Ocakları Hars Heyeti üyesi olan Fikri Demirok, ömrünün sonuna kadar Karatekin ve Doğruyol Gazetesi’nde köşe yazıları yazdı. Çankırı Türk Ocakları Bülteni ve Türk Yurdu Dergisinde de yazıları yayınlandı. Yazıları genellikle Çankırı’nın gizli kalmış tarihini araştırmak, şehrinin sorunlarına çare üretmek ve Türk İslam düşüncesine ait fikirlerin aydınlatılması üzerineydi… Buna bağlı olarak Çankırı Ülkü Ocakları’nda, Türk Ocakları Çankırı Şubesi’nde ve Çankırı Türk Eğitim Vakfı’nda verdiği seminerlerle Çankırılı gençlerin Türk-İslâm ülküsü şuuruyla yetişmelerine katkıda bulundu. Çankırı’da çalışan işçi ve memurların sendikalaşmaları alanında çalışmalar yaptı.

Çankırı sevdalısı, dâva ve fikir adamı, ömrünü ülküsüne adamış, örnek bir öğretmen Fikri Demirok 1 Nisan 2017 tarihinde vefat etti. Kabri, Çankırı Sarı Baba Mezarlığı’ndadır. Fikri Demirok’un vefatından sonra, Çankırı Belediyesi güzel bir vefa örneği gösterip, kendisini sevenlerinin de arzuları doğrultusunda 2017 yılında Çankırı’da tarihi bir sokağa ismini vermiştir.

fikri-demirok-resim-03.jpg

Ömrü; okumak, araştırmak ve bunları başkalarına anlatmakla geçen, Çankırı ile ilgili şiirleri de bulunan Fikri Demirok biyografik, piyes, derleme, şiir ve araştırma dallarında eserler yazdı. Kitapları:

1- Çankırı’nın sorunları ve çözüm önerileri
2- Namık Kemal Parıltı -2010
3- Necati Asım Uslu -2011
4- Yapraklılı Hacı Hafız Hasan Sarıkaya -2012
5- Çankırı Şehit ve Gazileri -2015

fikri-demirok-resim-04.jpg

2012 yılında ilk rahatsızlandığında Hacettepe Hastanesi'nde ziyaretimizde Fikri Hocamızın güler yüz ve metanetle sözü yine Çankırı’dan açarak "Soracağın bir şey var mı, Metin Hocam?" deyince, Kasım beyin İstanbul’un fethindeki rolünü sormuş ve tarihe not düşen şu cevabı almıştım:

Ömrü gazâlarda geçmiş Kasım Bey, İstanbul’un fethinde Bizans’a gönderilen son elçidir. İstanbul’un fethine Çankırı’dan Kasım Bey ve oğlu Kaya beyin komutasında yaklaşık 20.000 kişilik bir kuvvet katılmış, yine bu kuvvetlere bilakis Fatih Sultan Mehmet’in emri üzerine Tuz mağarasında çalışan lağım ve tünel ustaları da iştirak etmiş, bu ustaların döktüğü barut ve lağımların patlatılması sonucu surlarda büyük tahribatlar meydana gelmiş ve İstanbul’un Fethinde Çankırılı ustalar büyük yararlıklar göstermiştir.

Ahmet Kemal Üçok’un 1931 yılında yayınlanan hatıralarında "Çankırı’da İstanbul’un fethi ve Fatih Sultan Mehmet’i anma törenleri, İstanbul’un Fethine Çankırı’dan iştirak eden kuvvetlerin komutanı Kasım bey ve eşi olan Fatih’in Halası Sultan Hatun’un kabri başında yapılırmış..."

fikri-demirok-resim-05.jpg

ŞANLI ÇARIK

Bu nedir deme bana çocuk!
Bu dededen yadigâr çarık!
Biraz yırtık biraz da yanık,
Uçları kırık, burnu yarık

Olsa da savaşta giydiği,
Gübreli arpadır yediği!
Arpa yanında sanki katık
Yaptığı budur şanlı çarık

Ki, tarih buna öyle tanık.
Başını dönüp geçme çocuk!

Fikri Demirok

Yazıyı hazırlarken katkıda bulunan saygıdeğer Hakkı Demirok Beye teşekkür ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
2 Yorum