CHP Ankara'da liste yarışı

CHP Ankara'da liste yarışı

CHP’de önseçime girecek aday adayları yoğun bir çalışma içinde. Önseçimin parti tabanına dinamizm kazandırdığını söyleyen aday adaylarına göre, kampanya külfetli.

Ankara’da önseçim yarışına hem birinci hem de ikinci bölgeden toplam 139 aday adayı katılacak ve üyelerin desteğini alarak milletvekili aday listesine girmeye çalışacak. Bu isimler arasında mevcut milletvekilleri de bir zamanlar partinin yönetim kadrolarında yer alan "parti büyükleri" de var. Milletvekilleri ve eski parti yöneticileri yarışın iddialı isimleri olarak görülüyor. Yarışın popüler isimleri de "ünsüz" isimleri de hem kendine hem örgüte güveniyor. Önseçimi "parti içi demokrasi şöleni" olarak tanımlayan aday adayları bunun partiye de bir dinamizm getirdiği görüşünde birleşiyor.

' TOMBALA VEKİLLİK DÖNEMİ KAPANMALI' 
İster tabanın yakından tanıdığı bir isim isterse adı duyulmamış olsun tüm aday adayları yoğun bir kampanya yürütüyor. Birinci bölgeden önseçime girecek 86 aday adayı arasında yer alan Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat birinci bölgede önseçime katılacak yaklaşık 46 bin üye ile temas kurmak için gece gündüz çalıştığını belirtti. Üyelere 'her zaman yanınızda ve yakınınızda olacağım' vaadinde bulunan Özbolat’a göre, artık kontenjan adaylık dönemi bitmeli.

'ÜYENİN DESTEĞİNİ ALANA SÖYLEYECEK LAF YOK'  
Parti yönetimine yakın isimlerin üye yazıldığı yönündeki eleştirilerin hatırlatılması ve "ahbap çavuş ilişkisinin" önseçimde işleyip işlemeyeceği sorusuna ise Özbolat şu yanıtı verdi:

"Bütün üyelerin bir insanın kontrolünde olma şansı yok. Bir insan üyelerin üçte birini veya onda birini tanıyabilir. Üyelere ulaşmak için de gayret göstermişse ve desteğini almışsa o da başarılıdır, kimsenin söyleyecek bir lafının olmaması lazım."

Daha önce milletvekili aday listelerinin genel merkezle örgütün arasını açtığını ve kırgınlıklara neden olduğunu belirten Özbolat’a göre, önseçim nedeniyle bu seçimde bir kırgınlık da olmayacak.

'ÖRGÜTE VE EMEĞİME GÜVENİYORUM' 
Önseçime giren Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka da önseçim yönteminin partiye dinamizm getirdiğini düşüyor. Nazlıaka "Genel Başkan’ın önseçime giriyor olmasının da mesaj niteliğinde olumlu etkisi var” diyor: Partililere iktidar olma, demokrasiyi ve Cumhuriyet’e sahip çıkma sözü veren Nazlıaka "Dört yıllık milletvekilliğim boyunca emeğime güvendim, ön seçimin tabii bir risk tarafı var, yüreğime güvendim. Örgüte ve üyelere güvendim. CHP tabanı farkındalığı yüksek, kime oy vereceğini bilen üyelerden oluşuyor, içim rahat bir şekilde giriyorum” dedi.

CHP'Lİ TAŞÇIER: ÖRGÜTE GÜVENİYORUM 
Ankara birinci bölgeden aday adayı Gamze Taşçıer kadın aday adayları arasında en genç isim. Eczacı olan Taşçıer 32 yaşında. CHP Gençlik Kolları’ndan gelen Taşçıer örgütün 'popülariteye' değil 'partinin evlatlarına' ve ilkelerine sahip çıkanlara destek vereceğini söylüyor.  

Yarışın iddialı isimlerine göre de ünsüz isimlerine göre de önseçim kampanyası külfetli. Gazete ilanları, salon toplantıları, üyeleri telefonla aramak, afiş bastırmak tüm bunlar için belli bir bütçe gerekiyor. Herkes kendi imkanına göre bir kampanya yürütüyor. Peki bu durum haksız bir rekabete yol açıyor mu? Bu soruya Gamze Taşçıer şu yanıtı verdi:

"Özellikle gençlerin çok para harcayabileceği bir kampanya mümkün değil. İmkânlarım dahilinde bir kampanya yürütmeye çalıştım. Ama üyelerin seçimde daha farklı kriterlere göre oy kullanacağını düşünüyorum. Gerçekten bu işi dava olarak gören, bilen kişileri seçeceğine inanıyorum.” 

SESSİZ VE DERİN KAMPANYA 
Ankara’da önseçim yarışının iddialı isimlerinden biri de Önder Sav. Sav birinci bölge aday adayları arasında. Bir dönem partinin ikinci adamı olan eski Genel Sekreter Önder Sav en sessiz sedasız kampanya yürüten isim. Tüm aday adaylarının afiş ve billboardları cadde ve sokakları süslerken, aday adayları sosyal medyada boy gösterirken Önder Sav afiş bile bastırmadı.  

CHP içinde Sav’ın bu sessiz kampanyası için "Eski genel sekreterin reklam verecek hali yok, afiş bastırsa irtifa kaybederdi" yorumları yapılıyor. Yüz yüze veya telefonla görüşmeyi tercih eden Sav üyelere SMS mesajı da gönderdi. Sav’a yakınlığıyla bilinen Hakkı Süha Okay da önseçime girecek. Önder Sav, Deniz Baykal'ın 2010'da genel başkanlıktan istifa etmesi üzerine Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkan adaylığını desteklemiş, ancak bir süre sonra Sav ile Kılıçdaroğlu'nun arası da tüzük tartışması nedeniyle açılmıştı. CHP lideri Kılıçdaroğlu, Sav ve ekibini bu tartışma üzerine görevden almıştı.

Sav milletvekili adaylığı başvurusu sırasında kontenjan değil önseçim tercihinin gerekçesini şöyle açıklamıştı: 

"Ben bir önseçim sevdalısıyım. Kaderimi hiçbir zaman önseçim yapıldığında parti yetkililerine bırakmadım."

Sav'ın başvurusuyla ilgili genel merkez yönetiminden bir tepki gelmedi. Önseçimde genel merkez yönetimi Sav aleyhine açıktan bir kampanya da yürütmüyor.

GENEL MERKEZ'İN TAVRI 
Genel Merkez yönetimi de bu süreçte "Hiçbir adayın lehine veya aleyhine kampanya yapmıyoruz, üyeler adayları kendi tercihleri ile belirleyecek" diyor. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada "Genel Merkez tarafsız, il veya ilçe başkanları üzerinden genel merkezin üyeleri etkileme çabası yok ve olmayacak" dedi.

Aday adaylarına göre de centilmence bir yarış var. Aylin Nazlıaka bu süreçte hiçbir adayın birbiri hakkında olumsuz konuşmadığını, kötülemediğini belirtti. 

ANAHTAR LİSTELERİN ÇIKMASI BEKLENİYOR 
Ankara'da birinci bölgede 86, ikinci bölgede 53 aday adayının katılacağı önseçimde milletvekili aday listesine girebilmek için aday adayları arasında güç birliği yapılması ve üyelerin aynı isimleri işaretlemesini sağlamak için anahtar listeler hazırlanması bekleniyor.

Önseçim ilk kez delegeyle değil üyelerin katılımıyla yapılacağı için anahtar listelerin işe yaramayacağı, tüm üyeleri anahtar listelerle etkilemenin mümkün olmadığı yorumu yapılıyor. Ankara’da kayıtlı üye sayısının seçime katılım oranı da belirleyici olacak. Aday adaylarının yakın çevresinde yer alan, daha önce kurultay delegeliği, il-ilçe yöneticiliği yapmış 'profesyonel üyelerin' bu anahtar listelere göre tercih yapabileceği, ancak mahalleli, sıradan üyenin serpme oy kullanabileceği, bunun da sürpriz sonuçlar doğurabileceği yorumları yapılıyor.

Ankara İl Başkanı Adnan Keskin de Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada, " İl Başkanlığı olarak anahtar liste çıkarmayacağız ve herhangi bir anahtar listeyi de desteklemeyeceğiz, çeşitli gruplar bu tür çalışmaların içine girebilir ama il ve ilçe yönetimleri böyle bir çalışma içinde olmayacak" dedi.

ANKARA'DA OY KULLANACAK ÜYE SAYISI 72 BİN 
CHP'nin Ankara genelindeki kayıtlı üye sayısı 80 bin civarında ancak 31 Aralık 2014 tarihinden önce üye olanlar önseçimde oy kullanabilecek. Yüksek Seçim Kurulu'nun CHP Ankara İl Başkanlığı'na verdiği bilgiye göre, önseçimde oy kullanabilecek toplam üye sayısı 72 bin 453. Buna göre, birinci bölgede oy kullanabilecek üye sayısı 45 bin 725, ikinci bölgedeki üye sayısı ise 26 bin 728. Önseçime üye katılımının yüksek olması için hem parti yönetimi hem de aday adayları çağrı yapıyor. 

ANKARA'NIN VEKİL SAYISI 32 
Ankara bu seçimde 32 milletvekili çıkaracak, geçen seçimde Ankara’nın milletvekili sayısı 31 idi. CHP ise 2011 seçimlerinde birinci bölgeden 6, ikinci bölgeden 4 olmak üzere toplam 10 milletvekili çıkarmıştı. Geçen seçimde birinci bölgeden Sencer Ayata, Emrehan Halıcı, Emine Ülker Tarhan, Aylin Nazlıaka, Bülent Kuşoğlu, Levent Gök, ikinci bölgeden ise Ayşe Gülsün Bilgehan, İzzet Çetin, Sinan Aygün, Gökhan Günaydın milletvekili seçilmişti.

Bu isimlerden Emrehan Halıcı ve Emine Ülker Tarhan CHP’den istifa ettmişti. Önseçime girecek tek isim ise Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka oldu, diğer isimler ise kontenjan adaylığına başvurdu.  (Kaynak: Al Jazeera)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler