Dünya Süleyman Demirel'in ölümünü böyle gördü

Dünya Süleyman Demirel'in ölümünü böyle gördü

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatı uluslararası basında da büyük yankı buldu.

Reuters "Türkiye'nin iki kez ordu tarafından devrilen ve yedi kez iktidara gelen eski Cumhurbaşkanı" ifadesini kullanırken; New York Times, Türkiye'de dahi pek çok kişinin bilmediği bir detaya dikkat çekti. Gazete, tam adı Sami Süleyman Gündoğdu Demirel olan Baba'nın nüfusa kayıtlı ismini hatırlatarak "demir el" soyadına vurgu yaptı.

Uluslararası ajansların acil koduyla geçtiği haberi dış basın şöyle duyurdu:

AFP: Türk siyasetinde yarım asrı aşkın süreye damga vuran dev bir figür olan eski cumhurbaşkanı ve başbakan Süleyman Demirel 90 yaşında hayatını kaybetti.

AP: Türk siyasetinde son yarım asrın en baskın figürlerinden biri olan Süleyman Demirel yaşamını yitirdi. Doktorlar, 90 yaşındaki Demirel Ankara'daki Güven Hastanesi'nde saat 02.05'te solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliğinden öldüğünü açıkladı.

REUTERS: Türkiye'nin iki kez ordu tarafından devrilen ve yedi kez iktidara gelen eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel yaşamını yitirdi.

NEW YORK TIMES: Türkiye'de yedi dönem başbakanlık yapan ve ülkenin şiddet, ekonomik durgunluk ve askeri iktidarla mücadele ettiği yıllarda siyasete yön veren Süleyman Demirel hayatını kaybetti.

'SÜLEYMAN GÜNDOĞDU DEMİREL' 
Soyadı "demir el" anlamına gelen Süleyman Gündoğdu Demirel, 1 Kasım 1924'te Türkiye'nin güneybatısındaki İslamköy'de doğdu. Doğduğu kent Isparta'daki havaalanı ve yerel üniversiteye onun adı verildi.

'MUHTARLARIN İSMİNE KADAR BİLİRDİ'
Güçlü bir hatip olan Sayın Demirel, Türkiye hakkındaki ansiklopedik bilgisiyle tanınıyordu. Gittiği her köyün muhtarının ismini söyleyebileceği rivayet edilirdi.

Kendisiyle röportaj yapan gazeteciler sık sık Sayın Demirel'e bir siyasi duruştan diğerine nasıl bu kadar hızlı geçtiğini sorarlardı. O da "Dün dündür, bugün bugündür" diye yanıtlardı. Bu onun en iyi bilinen sloganı oldu.

BBC: Hastane yetkilileri, Türkiye'nin eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 90 yaşında öldüğünü açıkladı. Sayın Demirel, 1993'ten 2000'e kadar cumhurbaşkanlığı yaptı.

1964-1990 yılları arasında Adalet Partisi liderliği yapan Sayın Demirel dahil çok sayıda politikacı, 1980'deki askeri darbenin ardından siyasetten men edilmişti. Bu yasak 1987'de kaldırılınca, Sayın Demirel'e iktidar yolu açılmış oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler