Fazıl Saya hapis!

Fazıl Say'a hapis!

Ve sanatçı kendisiyle ilgili verilen karara ilişkin açıklamada bulundu.

Piyanist Fazıl Say, bir sosyal paylaşım sitesindeki ifadeleri nedeniyle 'dini değerleri aşağılamak' suçundan yargılandığı davada 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, cezayı erteledi. 

İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanık Fazıl Say katılmadı. Şikayetçilerle taraf avukatlarının katıldığı duruşmada mahkeme, son savunmaları aldıktan sonra karar için ara verdi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, suçun işlendiğine karar verdi. Suçun işleniş şekli, sanığın kastı, suç işlemedeki ısrarı, suçun işlendiği zaman ve yeri, sanığın güttüğü amacı dikkate alan mahkeme önce 8 ay cezaya hükmetti. Suçun yayın yoluyla işlenmesi nedeniyle yarı oranında artırarak bir yıla çıkaran mahkeme, sanığın duruşmadaki davranışları nedeniyle cezayı 10 aya indirdi. Say'ın sabıkasız olmasını göz önünde bulunduran mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bıraktı. 
 
FAZIL SAY'A NEDEN DAVA AÇILMIŞTI
Fazıl Say, dava açılmasına neden olan rubai türündeki şiirin 11 ve 12. yüzyıllarda yaşayan İranlı bilimci ve şair Ömer Hayyam'dan alıntı olduğunu savunmuştu. Şikayetçi taraf duruşma salonunda tekrarladığı, Say'ın twitter hesabında yer alan ''Irmaklarından şaraplar akacak diyorsun, cennet-i ala meyhane midir / Her mümine 2 huri vereceğim diyorsun cennet-i ala kerhane midir - Bilmem fark ettiniz mi nerede yavşak, adi, magazinci, hırsız, şaklaban varsa hepsi Allahçı" mesajlarıyla dini değerleri aşağıladığını öne sürüyordu. Say'ın avukatı Meltem Akyol ise bu mesajı sadece Say'ın takipçilerinin görebildiğini dile getirerek, bunların "sohbet" niteliğinde olduğunu savunmuştu.
 
Fazıl Say hakkında, 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak' suçlamasıyla 9 aydan 1,5 yıla kadar hapis talebiyle dava açılmıştı.
 
FAZIL SAY'DAN İLK AÇIKLAMA
Say, karar sonrası yaptığı açıklamada, "Mahkeme sonucu çıkan karar için yurdum adına çok üzgünüm. İfade özgürlüğü açısından hayal kırıklığına uğradım. Hiçbir suçum olmamasına rağmen ceza almış bulunmam şahsımdan çok, Türkiye’deki ifade ve inanç özgürlüğü adına kaygı vericidir" diye konuştu.
 
SOSYAL MEDYADA DEPREM
Fazıl Say'a, yargılandığı 'dini değerlere hakaret' davasından 10 ay hapis cezası çıkması sosyal medyayı da sarstı. Ünlü isimler Fazıl Say'a verilen cezaya büyük tepki gösterdi. Gelen yorumlardan Akil İnsanlar Heyeti'nde de bulunan Deniz Ülke Arıboğan'ın mesajı dikkat çekiciydi. Arıboğan, Erdoğan'a verilen ceza ile Say'ın cezasını karşılaştırdı.
 
Can Ataklı ‏@can_atakli_ 
Fazıl Say'a verilen cezadan sonra inşallah erdoğan'ın "başkasının yazdığı şiir için beni hapse attılar" mağduriyet edebiyatından kurtuluruz
 
Deniz Ülke Arıboğan ‏@DenizUlke 
Fazıl Say'a verilen hapis cezası utanç verici.Başbakan Erdoğan'a verilen cezanın mantığı ile aynı. Ömer Hayyam'ı cezalandırsaydınız ya!
 
T.C. bedri baykam ‏@meettheturk 
Dünya Sanat Gününde Fazıl Say'a verilen 10 ay hapis cezası, yalnız Türkiye'nin değil, evrensel açıdan insanlığın ayıbıdır!
 
FERHAT TUNC ‏@ferhatttunc 
Fazıl Say'a hak görülen ceza,bu ülkede İfade özgürlüğünün olmadığına kesin bir kanıttır.Yargı,özgürlükler üzerinde tehdit olmaktan çıkmalı!
 
Melda Onur ‏@meldaonur 
Fazıl Say'a hapis??? ŞŞŞŞ..... Barış sürecine zarar vermeyelim lütfen!!!!
 
Atılgan Bayar ‏@atilganbayar 1m
Bırakın dinsel veya ahlaki değerleri, Fazıl Say'a hakaret etmenin bile cezası vardır.
 
Yekta Kopan ‏@yektakopan
Fazıl Say'a verilen ceza hukukun bir kez daha çöküşüdür. Akıl tutulması devam ediyor.
 
Dilara Gonder ‏@dilaragonder 31m
Dini değerleri aşağılama suçundan verilen 10 ay hapis..100 yıllık bir şiirin paylaşımı sonucu oldu bu.yemin ediyorum gözlerim dolu su an!
 
Nihat Doğan ‏@NihatDogan_ND 19 dk
Fazıl'dan hiç haz etmem Burada da çok eleştirdiğim oldu lakin hayyam'ın dizelerini sadece RT yaptı diye 10 ay ceza bayağı bi ağır olmuş
 
Nihat Doğan ‏@NihatDogan_ND 14 dk
Fazıl ateist olabilir ama tüm inananlara yaşam hakkı veren Allah'ın ateistlerede yaşam hakkı verdiğini unutmadan kimseyi linç etmeyelim.
 
Nihat Doğan ‏@NihatDogan_ND 10 dk
Fazıl o dizeleri paylaştığında gerekli cevabı burdan almış halkın sanatçısı olmadığını görmüş twitter profilini kapatmış.bence bu bile yeter
 
Nihat Doğan ‏@NihatDogan_ND 4 dk
Fazıl say'a almış olduğu cezadan dolayı geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.Onun gibi değerli bir piyanist umarım ceza yatmaz
 
Nihat Doğan ‏@NihatDogan_ND 1 dk
Biz kimsenin hüzün gözyaşları ile suladığı bahçesine, mutluluk fidanları dikmeyiz...N.D ' Düşünce özgürlüğünü kendimiz için istemiyoruz'

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler