İşadamı Erdoğan Demirören cinayetle suçlanıyor

İşadamı Erdoğan Demirören cinayetle suçlanıyor

İşadamı Erdoğan Demirören'in cinayetle ve öldürülenlerin servetine haksız yere elkoymakla suçlandığı ortaya çıktı.

Milliyet ve Vatan gazetelerinin sahibi, Demirören Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören'in cinayetle suçlandığı ortaya çıktı.

İddia Taraf gazetesinden Mehmet Baransu'ya ait... Taraf'ın haberinde TTF Başkanı Yıldırım Demirören'in babası Erdoğan Demirören, cinayet ve ölenlerin mallarına haksız yere el koymakla suçlanıyor.
 
İşte Taraf'ta yer alan o haber:
 
SORUŞTURMA 21 YILDIR DEVAM EDİYOR
Genelkurmay kayıtlarına göre, cinayet soruşturması 1982'den beri devam ediyor. Taraf'tan Mehmet Baransu'nun elde ettiği Genelkurmay Başkanlığı'na ait 1982 tarihli belgeye göre, Erdoğan Demirören'in, Arşimidis Şirketi'nin haksız yere mallarının ele geçirilmesinde ve bir tuğla fabrikatörünün ölümünde parmağı var. Her iki şirket sahibinin şüpheli ölümlerinin ardından, Erdoğan Demirören, bu şirketlerin tüm mal varlıklarına el koymuş.
 
4 KEZ SORULMUŞ
Skandal olay, o dönem Genelkurmay Başkanlığı'na iki kez ihbar mektubuyla bildirilmiş. Gelen bilgilerin ardından konu önce MİT'e, ardından 1. Ordu Komutanlığı'na değişik aralıklarla dört kez sorulmuş. Her iki kurumdan gelen cevap yazılarında iddialar yalanlanmıyor. Bunun üzerine, iddiaların ivedilikle incelenip sonuçlandırılması için Başbakanlığa bir yazı gönderilmiş.
 
DEMİRÖREN'E SÜMEN ALTI SUÇLAMASI
Başbakanlığı gönderilen yazı, Başbakanlık masasından alınıp, önce Demirören ailesinden bir kişiye, ardından da Erdoğan Demirören'e ulaştırılmış. Taraf 'ın Demirören ailesine yakın kaynaklardan öğrendiği bilgiye göre, belgenin kendisine ulaştırılmasının ardından Erdoğan Demirören, arşivlerindeki kimi belgeleri imha ettirmek, dosyayı sümen altı etmek için bir dizi çalışma yapmış.
 
İşte skandal olayın perde arkası ve 1982'den günümüze yaşananlar.
 
İHBAR MEKTUBUYLA BAŞLADI
Yıl 1980 öncesi. Rum asıllı, Arşimidis Şirketi sahiplerinden bir kişi, İstanbul Halkalı'da yakılarak öldürülüyor. Cinayetin ardından da şirkete Erdoğan Demirören sahip oluyor. Şirkete haksız yere el konmasıyla ilgili şirket temsilcileri tarafından dava açılıyor. Bu dava uzun yıllar sürüyor.
 
1981 TARİHLİ MEKTUP
12 Eylül darbesinin ardından Genelkurmay Başkanlığı'na hem Arşimidis Şirketi hem de bir tuğla fabrikasıyla ilgili ihbar mektubu gidiyor. İhbarı yapan İnayet Esen isimli bir kişi. 21 Ekim 1981 tarihli ihbar mektubunda, hem işlenen cinayet hem de el konan şirketlerle ilgili bilgiler yer alıyor.
 
Bu ihbar mektubu üzerine Genelkurmay Başkanlığı konuyu incelemeye alıyor. Konu, 23 Ekim 1981'de Sıkıyönetim Koordinasyon Başkanlığı'na konu aktarılıyor. Konu incelenirken bu kez isimsiz ikinci bir ihbar mektubu Genelkurmay Başkanlığı'na geliyor. "Arşimidis olayı ile ilgili" bu mektup da dosyaya konuyor.
 
Tüm ihbar mektupları, 26 Ekim 1981 günü tek elde toplanıp, Genelkurmay Başkanlığı tarafından ikinci kez Sıkıyönetim Koordinasyon Başkanlığı'na gönderiliyor.
 
OLAY MİT'E SORULUYOR
İhbar mektuplarının içeriğindeki Erdoğan Demirören'in cinayet işlediğine dair iddialar ve biri Rum asıllı iki kişinin mallarına haksız yere el konmasının ciddiyeti üzerine, konu Başbakanlık Milli İstihbarat Başkanlığı'na incelenmek üzere iletiliyor. MİT, konuyla ilgili ilk cevabı yazısını 28 Ocak 1982'de Genelkurmay Başkanlığı'na gönderiyor. Taraf 'ın elindeki belgede MİT'in 8 Nisan 1982'de ikinci bir yazıyı Genelkurmay Başkanlığı'na gönderdiği görülüyor.
 
1. ORDU KONUYU İNCELİYOR
Genelkurmay Başkanlığı, MİT'in yanı sıra konuyu incelemek üzere 1. Ordu ve Sıkıyönetim Komutanlığı'na da yazı gönderiyor. 1. Ordu Komutanlığı'ndan ilk yazı 6 Nisan 1982'de Genelkurmay Başkanlığı'na ulaşıyor. İkinci cevap yazısı ise 16 Temmuz 1982'de Ankara'ya, Genelkurmay'a geliyor.
 
Genelkurmay Başkanlığı her iki kurumdan gelen dört cevap yazısının ardından, 20 Ağustos 1982 tarihinde "Başbakanlık Makamı'na" iki sayfalık bir yazı gönderiyor. Yazının konu başlığı "Arşimidis Şirketi Hakkında." Bu iki sayfalık resmî yazıya, ihbar mektupları, MİT ve 1. Ordu ve Sıkıyönetim Komutanlığı'nın cevap yazıları da ekleniyor.
 
GİZLİ BELGEYİ SEMRA ÖZAL ALDI
Sıkıyönetim Komutanlığı cinayetle ilgili dosyayı, "Gizli, Kişiye Özel" damgasıyla ve "Arşimidis Şirketi Hakkında" başlığıyla Başbakanlığa gönderiyor. Turgut Özal'ın eşi Semra Özal bu belgeyi Başbakanlıkta bir masanın üzerinde görüyor. Belgeyi alıp, 'Papatyalar Grubu'ndan arkadaşı olan Erdoğan Demirören'in kız kardeşine veriyor. Kız kardeş de bu belgenin arkasına, "Bu belgeyi Semra hanım bana verdi.  Başbakanın önüne okusun diye konmuş. O da görüp almış, bana verdi. Senin düşmanın olan biri koydurmuş. Özal'a okutmamış" notunu yazarak Erdoğan Demirören'e veriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler