İtfaiye teşkilatları AB standardına ulaştırılmalı

"İtfaiye teşkilatları AB standardına ulaştırılmalı"

25-30 Eylül tarihleri arasında kutlanan İtfaiye Haftası nedeniyle Erol Selci yazılı bir açıklama yaptı.

25-30 Eylül tarihleri arasında kutlanan “İtfaiye Haftası” nedeniyle Türk Yerel Hizmet-Sen Çankırı Şube Başkanı Erol Selci yazılı bir açıklama yaptı. Selci açıklamasında; Yangına koşan cesur yüreklerin karartılmaması gerektiğini ve itfaiye teşkilatlarının AB standardına ulaştırılması için çalışmaların yoğunlaştırılması gerektiğini vurgulayarak yerel yöneticilerden de görevleri gereği itfaiye teşkilatlarına yönelik hassasiyet göstermelerini istedi. Selci'nin açıklaması şöyle:

"Her yıl 25 - 30 Eylül tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanan İtfaiye Haftası, bu yıl yine çözümlenmemiş meseleler, teslim edilmeyen kazanılmış hakların beklentisi içinde geçiyor.
24 saat sürekli görev başında olan İtfaiye Personeli’nin sorunlarının başında can güvenliklerinin halen sağlanamamış olması geliyor. Büyükşehir Belediyeleri ve bir kısım il, ilçe belediyeleri hariç, Türkiye’nin birçok belediyesinde, itfaiye personeli yangınlara günlük elbiselerle müdahale etmek zorunda kalmaktadırlar. Çevre belediyelerdeki eski İtfaiyeci Elbiselerinden temin etme yoluna gitmektedirler.

Kendilerini ateşten, yüksek ısıdan, soğuktan, yağmurdan koruyamayacak elbiselerle, zaman zaman kimyasal yangınlara  bile müdahale etmek zorunda kalan itfaiye personeli, can güvenliklerinin yeterince sağlanamaması ve uygun araç gereç ile görev yapamamanın sıkıntısını çekmektedir.

İtfaiye teşkilatlarının teknolojik alt yapısının yeterli olmayışı, yeterli yangın söndürme araç-gereci bulunmaması, kimi belediyelerde ise itfaiye personelinin, taşeron firmalar aracılığı ile işe yerleştirilen eğitimsiz elemanlardan oluşması, itfaiye teşkilatlarının en büyük sorunlarından birisini oluşturmaktadır. Yaşanan yangınlar neticesinde Şehit olan itfaiye personelinin büyük bir kısmını taşeron firma elemanları oluşturmaktadır. Bu konuda idarecilerimizin hassa davranması en büyük temennimizdir.

İTFAİYECİLER HALN KENDİ MESLEKİ SINIFINA KAVUŞMUŞ DEĞİL

Meslek liselerinde yüksekokullarda itfaiyecilik bölümü bulunmasına, mezunlar verilmesine rağmen, itfaiyecilik halen kendi mesleki sınıfına kavuşmuş değil. Yani itfaiyecilik meslekten sayılmıyor. İtfaiye teşkilatı mensupları tıpkı silahlı kuvvetler mensubu, polis teşkilatı mensubu gibi mesleki bir sınıfa artık resmi olarak kavuşmak istiyorlar.

Büyükşehir Belediyeleri’nin itfaiye teşkilatlarına özellikle son yıllarda vermiş oldukları öneme rağmen, halen pek çok belediyede 24 saat görev yapmalarına rağmen 48 saat istirahat etmesi gerekirken 24 saat istirahat eden itfaiye personelleri bulunmaktadır. Böyle bir çalışma şartı dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmamaktadır. Uluslararası çalışma şartlarında da karşılığı bulunmamaktadır. Ayrıca 24 saat görev yapmalarına rağmen yemek veya yemek ücreti dahi alamayan itfaiye personeli bulunmaktadır.

Birçok belediyede, İtfaiye teşkilatının yemek, temizlik, çay hizmetleri yardımcı personel tarafından değil, bizzat itfaiye personelinin kendisi tarafından yapılıyor. İtfaiye teşkilatında tüketilen çay, şeker, su gibi ihtiyaç malzemeleri kısıtlanarak itfaiye personelinin çalışma azmi baltalanmaktadır. Mesleki eğitimden geçirilmeyen itfaiye personeli yangına, kazaya, afete müdahale sırasında zaman zaman bu eğitimsizliğin bedelini canıyla ödüyor, yaralanıyor, sakat kalabiliyor.

Avrupa standartlarında hizmet verilmesi için Türkiye’nin yaklaşık olarak 40 bin itfaiyeciye daha ihtiyacı bulunmaktadır. Avrupa ülkelerinde nüfus yoğunluğuna göre ortalama her 1.000 kişiye 1 itfaiyeci düşerken, Türkiye’de bu rakam 3500 kişiye bir itfaiyeci düşmektedir."

DAĞ GİBİ BİRİKMŞ SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN
YETKİLİLERDEN DESTEK İSTİYORUZ

Türk Yerel Hizmet-Sen Çankırı Şube Başkanı Erol Selci, İtfaiye Haftası sebebiyle yaptığı açıklamada, herkesin uykuda olduğu anlarda yangına koşan “yangın savaşçılarının” gerek kazanılmış haklarının tesliminde, gerekse dağ gibi biriken problemlerin çözümünde yetkililerden destek beklediklerini ifade etti. Ayrıca; yasalaşan ancak hayata geçirilmesi noktasında sıkıntılarla karşılaşılan Fiili Hizmet Yıpranma Zammı zaman mefhumu gözetilmeksizin tüm çalışanlara uygulanmalıdır. Bu konuda açılmış olan davalarımız mevcut olup karar aşamasındadır." dedi.

Türk Yerel Hizmet-Sen Çankırı Şube Başkanı Erol Selci, özellikle can güvenliklerinin sağlanması ve teşkilatların teknolojik alt ve üst yapı ile donatılması konusunda gerekli tedbirlerin acilen alınması gerektiğinin altını çizdi.

Kimi belediyelerde 24 saat görev başında olan itfaiyecilerin yemek ücretlerinin ödenmediğini, yasal izin haklarından dahi kısıtlamalara gidildiğini vurgulayan Selci, “Bazı kurumlarda itfaiye personeline “her işte çalışan personel” muamelesi yapılmaktadır. Belde ya da ilçemizde zaten yeteri kadar yangın olmaz onun için sen şimdilik falan işte çalış yangın çıkarsa gidersin ya da gece bekçisi olarak çalış yangın çıkarsa gidersin şeklinde uygulamalar sıkça karşılaştığımız uygulamalardır. Bunun çözümü itfaiyecilik mesleğine resmi bir sıfat kazandırılmasındadır” diyerek sözlerini  tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler