Muammer Güler, Komisyon’a rica etti: Beni Yüce Divan’a göndermeyin

Muammer Güler, Komisyon’a rica etti: Beni Yüce Divan’a göndermeyin

AKP’li 4 eski bakan hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarını araştırmak üzere kurulan Meclis Komisyonu’na ifade veren eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’in, Komisyon’dan “Beni Yüce Divan’a sevk etmeyin” ricasında bulunduğu ortaya çıktı.

Komisyon Güler’e; eşi, oğlu ve kızına ait ortak banka hesabının neden mal beyanında bulunmadığını, THY’de 5 bin TL maaşla çalışan kızının hesabındaki 915 bin TL’yi, oğlu Barış Güler’e ait daireler ile 26 tarlayı sordu. Ailesinin mal varlığını izah etmekte zorlanan Güler, uzun yıllar devlete farklı kademelerde hizmet ettiğini ve kariyerini herkesin bildiğini anlattı.

Ardından Komisyon üyelerinden şu ricada bulundu: “‘Kuşkudan sanık yararlanır’ ilkesi gözetilerek Yüce Divan’a sevkime karar verilmemesini takdir ve tasviplerinize saygılarımla arz ederim.” Güler, İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ın ev ve işyerlerine koruma tahsis edildiğini, Zarrab’ın şirketlerinin Çin’deki işleri için referans mektubu yazdığını doğruladı.

Zaman’ın haberine göre; oğlu Barış Güler’e ait 26 tarla ve 4 daire tespit edilen Güler, çocuklarının mal varlığına ilişkin soruları cevaplarken zorlandı. Uzun yıllar devlete farklı kademelerde hizmet ettiğini ve kariyerinin herkes tarafından bilindiğini anlattı. Memurluktan başlayarak tüm kademelerde çalıştığını, 9 yıl kesintisiz valilik yaptığını hiçbir makam hırsının ve beklentisinin olmadığını öne sürdü.

Ardından Komisyon üyelerinden şu ricada bulundu: “İnsan haklarına dayalı ve demokratik rejimle yönetilen ülkelerin hukuk sistemlerinde kabul edilen ceza yargılamasının en önemli ve evrensel nitelikteki ilkelerinden biri olan, ‘öğreti ve uygulamada suçsuzluk ya da masumiyet karinesi’ şeklinde ifade edilen, ‘Kuşkudan sanık yararlanır.’ ilkesi gözetilerek, hakkımda Yüce Divan’a sevkime karar verilmemesini takdir ve tasviplerinize saygılarımla arz ederim.”

SARRAF’A KORUMA TAHSİS EDİLMİŞ
Geçtiğimiz çarşamba günü Meclis Soruşturma Komisyonu’na ifade veren Muammer Güler’e 2 avukatı eşlik etti. Hakkındaki suçlamalara cevap veren Güler, İran asıllı işadamı Reza Zarrab’a İstanbul Valiliği’ne dilekçe ile başvurması üzerine ev ve işyerlerine koruma tahsis edildiğini doğruladı.  Güler, bu konuda şunları anlattı: “Yönetim Kurulu Başkanı olduğu şirketlerin işleri nedeniyle tehditler aldığını ve can güvenliğinin tehlikede olduğunu belirterek yakın koruma polisi verilmesi talebinde bulunmuştur. Valilik, ikamet ve işyeri adreslerinde gerekli önleyici tedbirlerin alınmasına karar vermiştir. 2 tane yakın koruma verilmiştir. Safahat budur.”

RÜŞVET ANLAŞMAYLA OLUR
Güler’in suçlamalar karşısında “Rüşvet suçunun varlığı için Yargıtay Ceza Genel Kurulu ve özel idarenin yerleşik kararları ile öğretide kamu görevlisiyle iş sahibi arasında menfaat teminini öngören özgür iradeye dayalı bir anlaşmanın yapılması gerekmektedir. Dosyada şahsımın menfaat temin ettiğine dair hiçbir delil yok. Rıza Sarraf’la rüşvet anlaşması yaptığımın, bunun da süreklilik arz ettiğinin ne kadar gerçekçi  takdirlerinize sunmak istiyorum. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kovuşturmaya yer olmadığına karar vermesi, rüşvet almak suçunun unsurlarının oluşmadığının kabulünü gerekmektedir. Rüşvet verdiği ve rüşvete aracılık ettiği iddia edilen kişiler hakkında takipsizlik verildiğine göre rüşvet alındığı iddiası da tamamen hukuken ortadan kalkmış olmaktadır” belirtildi.

ZARRAB İÇİN YAZDIĞI REFERANS MEKTUBUNU DOĞRULADI
Reza Zarrab’la amcasının torunu olan Rüçhan Bayar üzerinden tanıştıklarını belirten Güler, Bayar’ın 2012 yılından itibaren Zarrab’ın yanında çalıştığını, aylık kazancının da 50-200 bin dolar arasında değiştiğini söyledi. Güler, oğlu Barış’ın akrabaları Rüçhan Bayar’a 2007 yılında 2 milyon 50 bin dolar borç verdiğini ve aralarında ödeme planı olduğunu da kaydetti. Bu parayı alabilmek için görüşmeler yaparken, yanında çalıştığı Zarrab’la diyalog oluştuğunu aktardı. Zarrab’ın şirketlerinin Çin’deki işleri için referans mektubu yazdığını ancak bunun resmi bir tarafının olmadığını belirten Muammer Güler, “Çin’de kurulu bankaların yetkilerine sunulmak üzere düzenlenen referans mektupları, kesinlikle resmi bir evrak niteliğinde değildir. Bakanlık kanalıyla gönderilmiş değildir.” diye konuştu.

OĞLU VE KIZI GAYRİMENKUL ZENGİNİ ÇIKTI
Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, Güler’e eşi, oğlu ve kızının ortak bir banka hesabının neden mal beyanında bulunmadığını sordu. “Halk Bankası’nda 233 bin TL olan hesap mal beyanında gözükmüyor.” diyen Köylü’ye, Güler, “Belki oğlum tarafından açıldıysa onu bilemiyorum.” demekle yetindi. Güler, THY’de çalışan kızının üzerine alınan daireler ve banka hesabındaki paralara ilişkin soruları cevaplamakta da zorlandı. Kızının maaşını ‘Umarım 5 bin lira civarında.’ diye cevaplayan Güler, kızının Şişli ve Esenyurt’taki dairelerinin Özel İdare’den vakıf yoluyla alındığını söyledi. Güler “Biri 75 bin, diğeri 40 bin ödendi.” deyince Başkan Köylü “Şişli’deki daire 270 bin liraya alınmış.” diye düzeltti. Köylü, Güler’in kızının banka hesabında da 915 bin TL olduğunu kaydetti.

Komisyon Başkanı Köylü, Barış Güler’in mal varlığını anlatırken “İstanbul’da 2 daire ve 1 tarla, İzmit’te 2 daire ve 1 tarla, Tekirdağ Çorlu ve Marmara Ereğlisi’ne bağlı köylerde de 26 tane tarlasının bulunduğu tespit edilmiştir.” dedi. Muammer Güler, bu bilgiler üzerine “Gayrimenkul işi yapıyorlar bizim bir komşumuzla. Alıyorlar, satıyorlar bu son yıllarda gayrimenkul danışmanlığı adı altında ev, arsa almak…” açıklamasında bulundu.

“2 MİLYON DOLAR OĞLUMUN ALACAĞI”
2 milyon dolarla ilgili komisyon üyeleri ile Muammer Güler arasında yaşanan diyalog ise şöyle:

Rüçhan Bayar’ın size 200 bin dolar borcu mu var?”

-2 milyon 50 Dolarlık borçları var efendim.

Peki bununla ilgili 2 milyon doları bir yerde beyan ettiniz mi?

– Benim oğlumun (Barış Güler) alacağı efendim, benim alacağım değil ki.

Oğlunuzun böyle bir gücü, yanı borç verebilme gücü var mı?

– Efendim, o borcun kaynağını teşkil eden para, sonuç itibarıyla kendisine ifade edilen para, ‘Paranız bu kadar oldu’ şeklinde. Yanı başlangıçtaki 1.5 Milyon civarında iken 4 yılda bunun nemalanmış şekli olarak bu rakama geldi.

Neden beyan etmemiş bunları?

– Efendim, oğlumun mal beyanında bulunma statüsü yok ki…

Neden bankalarda değildir, bu paraları yurt dışından getirdiğinde?

-Evet, yaptığı işlerdeki kazançlarını değerlendirmek üzere başka dışında değerlendirmiş olabilir…

OĞLUM RİTZ CARLTON’DA MAKUL BİR ÜCRETE OTURUYOR
Oğlunuz nerede oturuyordu o gün? Daha doğrusu oğlunuzun ikametgâhı nerede?

– Efendim, oğlumun daha önce benimle beraberdi, sonradan ayrılıp dışarıda kaldı

Nerede?

– 37 yaşındaki adam, benim onu takip edecek hâlimyok.

Onu sormadım ben. Nerede oturuyor, onu soruyorum. Nerede oturuyordu oğlunuz? Semt, ev nerede yani?

– Ritz Carlton’da oturuyordu.

“Ritz Carlton” dediğimiz, bu hemen İnönü Stadı’nın üstündeki o büyük rezidansta.

– Evet.

Kendi dairesi mi?

– Hayır efendim.

Ne kadar kiraya oturuyor?

– Valla ne bileyim efendim kirasını? Makul bir ücrete oturduğunu biliyorum ama herhâlde kamuoyunda söylendiği kadar da öyle speküle edildiği kadar..

EVİNDEKİ PARA GAYRIMENKULSATIŞINDAN

BAŞKAN – 1,5 milyon liraya yakın bir para.

MUAMMER GÜLER (Mardin) – Sayın Başkanım, arama sırasında oğlumun ikametgâhında tespit edilen paranın kaynağını gösteren 15 Kasım 2013 tarihli ev satış protokolü oğlum gözaltındayken soruşturma makamlarına teslim edilmiştir, sureti de buradadır. Buna göre, oğlumun 2006 yılında Eston Yapı’dan, kırk ay taksitle ve 250 bin Türk lirasına satın aldığı ve sonrasında üzerine 1 milyon 275 bin lira ipotek konulan dairesini 2003 yılından beri tanıdığı B.Y adlı şahsa 400 bin Türk lirası peşin, 1 milyon Türk lirası bir ay içinde ödenmek ve 250 bin Türk lirasına da senet düzenlenerek toplam 1.650 bin Türk lirasına satılması sonucu alınan paradır. Bu paranın bir kısmı değerlendirilmek üzere dövize çevrilmiştir. Ev üzerindeki ipoteğin kaldırılmasını müteakip senedin de ödenmesiyle Tapuda satışın ve devrin yapılacağı bu protokolde öngörülmüştür. Belirtilen satış işlemi, tarafların ve tanıkların cumhuriyet savcılığındaki ifadeleri ve imza testleriyle de tespit edilmiş bulunmaktadır. Protokolü de vardır.

BAŞKAN – Gayrimenkul satışından elde edilmiş bir para diyorsun. 2000 kaçta alınmıştı efendim?

MUAMMER GÜLER (Mardin) – 2006’da 40 taksitle.

BAŞKAN – Kaç liraya 2006’da?

MUAMMER GÜLER (Mardin) – 250 bin liraya alındı. Senetleri de ibraz etmek üzere…

BAŞKAN – Taksitle alındı 250 bine, değil mi?

MUAMMER GÜLER (Mardin) – Evet efendim. Beşer bin lira taksitle, 50 bin lirası peşin, 40 ay taksitle Eston Yapıdan alındı.

BAŞKAN – 2000 kaçta satmıştı o zaman, bunu 2013’te mi sattı?

MUAMMER GÜLER (Mardin) – 2013’te sattığını öğrendim efendim protokolle.

BAŞKAN – 2013’te 1 milyon kaç dediniz?

MUAMMER GÜLER (Mardin) – Evet, 1 milyon 650 bin liraya satmış. Ayrıca, biliyorsunuz, orada bir de 250 bin lira senet var tabii ki.

BAŞKAN – Senet ilavesi, yani paranın dışındaki bir senet mi?

MUAMMER GÜLER (Mardin) – Bakiye senedi ayrıca efendim.

BAŞKAN – Hayır, 1 milyon 650’nin üstüne 250 daha…

MUAMMER GÜLER (Mardin) – Hayır, hayır Sayın Başkanım.

BAŞKAN – Nasıl diyorsunuz?

MUAMMER GÜLER (Mardin) – Hayır, 1 milyon 400 bin liraya tekabül eden para, 250 bin lira da senet. Sayın Başkanım, demin arz ettim efendim, müsaade ederseniz, bakın…

BAŞKAN – İkisi beraber 1.650 ediyor yani?

MUAMMER GÜLER (Mardin) – Evet, hepsi beraber. Tabii, tabii

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler