Tahsin Şahinkayadan şok çıkış!

Tahsin Şahinkaya'dan şok çıkış!

"Biz doğru olanı yaptık'' dedi soruları yanıtsız bıraktı..

12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı, Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahin Kaya'nın yargılandığı davanın bugünkü duruşması başladı.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, sanıkların avukatı Bülent Hayri Acar, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, CHP, MHP, DİSK ve HAK-İŞ'in de aralarında bulunduğu müdahiller ve avukatları katılıyor.
 
SADECE DARBEDEN SORGULANACAKLAR
 
Evren'in avukatı, işkence iddiaları için "Sorgu sadece darbeden yapılabilir. İşkence iddiaları ayrı bir soruşturmanın konusudur" dedi. Avukatın bu itirazi üzerine mahkeme başkanı sanıkların sadece darbe suçlamasıyla yargılanacağını söyledi. Sanıklar sistematik işkenceden sorgulanmayacak.
 
ŞAHİNKAYA RAHATSIZLANDI
 
Duruşmanın sanıklarından Tahsin Şahinkaya rahatsızlandı. Şahinkaya'ya tıbbi müdahale yapıldı. Duruşmaya sanıkların ilaç alması için 10 dakika ara verildi.
 
Sanıkların görüntüleri, 4 LCD ekran aracılığıyla mahkemeye yansıtılıyor. Evren ve Şahinkaya, sesli ve görüntülü iletişim sistemiyle savunmalarını yapacak. Duruşmada önce Tahsin Şahinkaya ifade verdi.
 
ŞAHİNKAYA: SORULARA CEVAP VERMEYECEĞİM
 
Yazılı savunmasını okuyan Şahinkaya, ”Bizler o gün için en doğru olanı yaptık” dedi. Şahinkaya, ”12 Eylül müdahalesi Türk ve dünya tarihinde yerini almış büyük bir olaydır. Tarihi olayları ancak tarih yargılar” ifadesini kullandı.
 
Savunmasını tamamlayan sanık Şahinkaya, ”herhangi bir soruya cevap vermeyeceğini” söyledi.
 
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Şahinkaya’ya, ”Bireysel olarak bir darbe yapmanın gerektiğine ne zaman inandınız? Bu kararınızı kimlerle paylaştınız? Darbe yapılması yönündeki karara hangi tarihli toplantıda, hangi komuta kademesi ile hangi komutanlarla karar verdiniz? Sizin dışınızda kalan, yani emir komuta zinciri dışındaki TSK görevlilerince veya TSK dışında bir silahlı güç tarafından darbe yapılsaydı, buna o dönemdeki tepkiniz ne olurdu?” sorularını yöneltti.
 
Sorulara cevap vermeyeceğini kaydeden Şahinkaya, mahkemenin, ”12 Eylül 1980 askeri darbesinin yapılmasında ABD veya bir başka ülkenin bilgisi veya onayı var mıdır?” sorusu üzerine de ”Arz etmiştim efendim, (yanıt) vermeyeceğim” diye konuştu.
 
MÜDAHİL AVUKAT: SANIKLAR ULUSLARARASI ÇETENİN PARÇASI
 
Şahinkaya'nın soruları yanıtsız bırakması üzerine müdahil avukat, "Şahinkaya yanıt vermese de sorularımızı soracağız" dedi. Müdahil avukat, "Sanıklar uluslararası çetenin parçası olarak darbe yaptı" diye konuştu. 
 
Kenan Evren'in avukatı ise, yanıt alınmamasına rağmen soru sorulmasının yasal olmadığını söyledi.
 
Mahkame heyeti, duruşmaya öğle arası verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler