Yarışmadan çok mansiyon ödülü konuşuldu!

Yarışmadan çok "mansiyon" ödülü konuşuldu!

Çerkeş'te Abrek Usta'nın baklavası mansiyon ödülü kazanan yarışmacılara 'ödül' olarak dağıtıldı.

Çerkeşhabersitesi.com tarafından düzenlenen “Geçmişi ve Geleceği ile Çerkeş” konulu soru yarışmasının 'mansiyon' ödülü uzun süre unutulacak gibi değil: Abrek Usta baklavası!

Çerkeş'in yerel haber sitesi "çerkeşhabersitesi.com" okuyucuları arasında düzenlediği "Geçmişi ve Geleceği ile Çerkeş" konulu soru yarışmasının ödülleri geçtiğimiz gün Çerkeş Gözde Lokantasında sahiplerine verildi.
 
Yarışmanın birinciliğini yüzlerce soru arasından Ayşe Reyhan Çevik'e ait "Çerkeş geleneksel kadın giysileri biliniyor. Geleneksel erkek giysileri nasıldır?" sorusu kazandı. Çevik'e ödül olarak bir çeyrek altın takdim edildi. Yarışmaya katılan sorular arasında 29 adet soru da "mansiyon ödülü" kazandı.
 
Sıra mansiyon ödüllerinin dağıtılmasına geldiğinde yüzlerde tebessüm belirdi. Yarışmayı düzenleyenler "mansiyon ödülü" olarak yarışmacılara Saray'dan Çerkeş'e uzanan tatlı kültürünün baş mimarı Abrek Usta anısına yapılan baklava ikram edildi.
 
ABREK USTA'YI TANIYALIM
 
Son araştırmalara göre, bir gönül macerası sonucu II. Abdülhamid’in has mutfak aşçılarından Abrek Usta aşkı Zevkinaz kadının peşinden Çerkeş’e gelir, Çerkeş’te onlarca yıl yaşayıp baklava, börek, yemek yapmayı öğretir, af dilemek için İstanbul’a giderken Gebze yakınlarında vefat eder. Abrek ustanın eşi Zevkinaz’a padişahın buyruk ile maaş bağlattığı devlet arşivlerinde belgelidir. (Arşiv 23/L/1311 (Hicri), Miladi 1895, Dosya Nu. 231,  Buyruk şöyledir: “Zevcinin vefatı üzerine çocuklarıyla zarurete düşen (Çerkeşli) Zevkinaz adlı kadına Şehremanetince maaş tahsisi…)
 
Abrek - Zevkinaz çiftinin yaşadığı tahmin edilen Çerkeş Bedil Köyü sınırları içindeki, 1930'lu yıllarda terkedilen Basmul köyü halkının günümüzde nerede yaşadığı bilinmiyordu. Son araştırmalarda köy halkından Sait Bey oğullarından Hikmet Aslan (Çörçil) ailesinin halen Çerkeş’te yaşadığı tespit edilmiş ve ödül töreninde “Saraydan Çerkeş’e, Çerkeş’ten Herkese” plaketi verilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler