2022 yılı dış ticaret rakamları açıklandı

2022 yılı dış ticaret rakamları açıklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Cumhuriyet tarihimizin rekoru" diyerek açıkladı: 2022'de ihracatımız 254,2 milyar dolar olarak gerçekleşti, ihracatımız 2021 yılına göre yüzde 12,9 arttı.

2022 yılında ihracatın yüzde 12.9 oranında artışla 254.2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini açıklayan ve bu "Cumhuriyet tarihimizin rekorudur" diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Hedefimiz, Türkiye'nin dünyanın en çok ihracat yapan ilk 10 ülkesindeki yerini almasını sağlamaktır" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılı dış ticaret rakamlarının açıklandığı toplantıda konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından önemli satır başları:

-Türkiye Yüzyılımızın başlangıcı olan ilk günü ihracat ailemizle birlikte açıyoruz. Gazi Mustafa Kemal’in ifade ettiği ‘ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkartma’ hedefiyle çalıştık. Hayata geçirdiğimiz demokrasi ve kalkınma atılımlarıyla hem geçmişin ihmallerini, eksiklerini, hatalarını telafi ettik hem de geleceğin altyapısını kurduk.

-Rabbime binlerce kez hamdolsun ki artık sahip olduğu stratejik önemin ve imkânların farkında bir Türkiye var. Artık siyasi ve ekonomik özgüveni yüksek bir Türkiye var. Artık ufkunu bölgesinin ötesinde, küresel düzeye taşımış bir Türkiye var. Artık kimseye özenmeden, kimseye tabi olmadan her alanda kendi özgün politikalarını geliştirebilen, uygulayabilen, sonuç alabilen bir Türkiye var.

"Türkiye artık krizleri fırsata çeviriyor"

-Eğitimden sağlığa, adaletten güvenliğe, ulaşımdan sanayiye, tarımdan spora, çevreden sosyal yardımlara her alanda bu Türkiye fotoğrafını görebilmek mümkündür.

-Ekonomide de büyük hayallerle çıktığımız bu yolda, en somut neticeleri aldığımız alanlardan biri ihracattır. Ülkemizin küresel ihracattan aldığı pay ilk kez yüzde 1’in üzerine çıktı.

-Yatırımları kesintisiz sürdürmek, istihdamı 31 milyona çıkartmak, ihracatı yükselterek devam ettirmek, ülke ekonomisine katkı sağlamak... Tüm bu işleri başarmak öyle kolay değildir.

-Türkiye artık krizleri yöneten ve fırsata çeviren bir ülke haline geldi.

"Milli paramızla ihracat yaptığımız ülke sayısı 197"

-2022 yılı ihracatımız yüzde 12.9 oranında artışla 254.2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam Cumhuriyet tarihimizin rekorudur.

-Hedefimiz, Türkiye’nin dünyanın en çok ihracat yapan ilk 10 ülkesindeki yerini almasını sağlamaktır.

-Aylık ortalama 3 milyar ihracattan, 21 milyar doların üzerinde ihracata çıktık. 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayımız 5’ten 24’e yükseldi.

-Milli paramızla ihracat yaptığımız ülke ve bölge sayısı 197’yi buldu.

"Bakanıma talimat veriyorum"

-Yılın ilk 10 ayında hizmet ihracatımızı 76.4 milyar dolara yükselttik. Yıl sonu 85 milyar doların üzerine çıkmasını ve cari açığın azaltılmasına 50 milyar dolarlık katkı sağlamasını hedefliyoruz.

-Yeşil dönüşüm yatırımlarının bölge ayrımı yapmadan teşvik kapsamına alınmasını istedi. Ben de bakanıma talimat veriyorum. Evet bunu hayata geçirelim.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022'deki ithalat tutarını ve dış ticaret açığını ise açıklamadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler