2Bye müracaatta köylü 500, şehirli 2 bin lira ödeyecek

2B'ye müracaatta köylü 500, şehirli 2 bin lira ödeyecek

Orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışına ilişkin Maliye Bakanlığı'nın çalışmasının detayları belli oldu.

2B olarak bilinen bu yerlerin satışı kadastro işlemleri tamamlanan 36 ilden başlayacak ve vatandaş ödeme planında sıkıntıya düşmeyecek. Kırsal kesimde tarımsal arazi için başvuru bedeli 500 lira olarak belirlenirken, aynı rakam belediye mücavir alan sınırının dışındaki yerleşim yerlerinde bin TL olarak uygulanacak. Şehir merkezlerinde yer alan gecekondular için ise 2 bin lira başvuru bedeli alınacak. 2-B'lerin satışından ilk aşamada 10-15 milyar lira gelir elde edilebileceği hesaplanıyor.

Bu miktarlar rayiç bedel belirlendikten sonra ödenecek toplam rakamdan düşülecek. Yine borç yapılandırmasında olduğu gibi 2B arazilerinin satışında da taksit seçeneği uygulanabilecek. Ödemeyi peşin yapan, indirimden faydalanacak. Kademeli artış öngörülen bu rakamlara ilişkin son kararı siyasi irade verecek. Hükümet, Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu'nun ardından orman vasfını kaybetmiş arazilere ilişkin çalışmayı tamamlamayı hedefliyor.

Haziran 2011'de yapılacak seçimlere kadar tamamlanması öngörülen 2B'lerin satışından ilk aşamada 10-15 milyar lira gelir elde edilebileceği hesaplanıyor. Sonraki satışlarla birlikte toplam rakamın 20-25 milyar lirayı bulabileceği kaydediliyor. Teknik düzeyde tamamlanan çalışma hakkında bilgi veren üst düzey bir ekonomi yetkilisi taslağın ilk halinde hak sahiplerinden başvuru bedeli olarak 10 bin lira alınmasının yer aldığını ifade ederek, "Yeni halinde ise rakamı oldukça düşürdük. Burada asıl olan vatandaşın ödemeye ilişkin niyeti. İlk başvuru sırasında yüksek rakam istenmesi halinde birçok kişi bu parayı ödemeyebilirdi." dedi. Aynı yetkili, özellikle kırsal kesimler olmak üzere birçok arazinin toplam değerinin 10 bin liranın altında olabileceğine dikkat çekti.

Teknik çalışmaları tamamlanan 2B'lere ilişkin düzenlemede hak sahipliği için süre şartı aranmıyor. 2B'lerin satışını Maliye Bakanlığı koordine ederken hak sahipleri, 3-6 ay içinde başvuruda bulunacak. Bu süre, Bakanlar Kurulu kararı ile uzatılabilecek. Başvurular, illerde defterdarlıklara, ilçelerde ise mal müdürlüklerine yapılacak. 2B'ler, rayiç bedelleri üzerinden satılacak. Rayiç bedellerinin belirlenmesinde Hazine taşınmazlarının satışındaki kurallar geçerli olacak. Bu çerçevede il ve ilçelerdeki takdir komisyonları, hak sahiplerine satılacak 2B alanlarıyla ilgili değer tespitinde bulunacak.

EN FAZLA 2B ARAZİSİ ANTALYA'DA
Türkiye'de kamuya ait taşınmaz sayısı 3 milyonu aşıyor. Hazine'nin 3 milyon 214 bin 531 adet gayrimenkulü bulunuyor. Maliye Bakanlığı verilerine göre 181 milyar 176 milyon 943 bin 189 metrekarelik bir alan Hazine mülkiyetinde kalıyor. Hazine'ye ait alanlar, Türkiye'nin yüzde 23'lük bölümünü oluşturuyor. Orman vasfını kaybetmiş arazilerin en fazla bulunduğu şehirlerin başında Antalya geliyor. Antalya'yı Mersin, Balıkesir, Ankara, Sakarya, Muğla ve İstanbul gibi şehirler izliyor. Toplamda 22 bin 254 hektarlık 2B alanı üzerinde yerleşim yerleri bulunuyor. 2-B arazilerinin 6 bin 624 hektarının üzerinde ilçeler, 8 bin 514 hektarının üzerinde beldeler, 7 bin 35 hektarının üzerinde de köyler yer alıyor. Bu ilçeler arasında İstanbul'un Beykoz, Şişli, Sarıyer, Sultanbeyli ve Çekmeköy; Muğla'nın Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Dalaman; Mersin'in Anamur, Sakarya'nın Karasu ve Sapanca; İzmir'in Bornova, Menderes, Karaburun, Ödemiş, Buca ve Güzelbahçe ilçeleri dikkat çekiyor. (Kaynak: zaman.com.tr)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler