5 senelik yakıt parası bir araba fiyatı kadar

5 senelik yakıt parası bir araba fiyatı kadar

Benzinin fiyatının 5 lira olmasıyla otomobil sahibi olmak daha zor hale geldi. İşte şaşırtan o istatistikler.

Temmuz ayında ikinci kez zamlanan benzinin litre fiyatı 5 TL'yi gördü. Rakamın bu seviyeye gelmesiyle bir araç için 5 yıl içinde ödenecek olan yakıt fiyatı, aracın satın alma fiyatını geçti.
 
Yakıt maliyeti, kredi maliyetiyle kıyaslandığında ise daha çarpıcı sonuçlar elde ediliyor. Habertürk'ten Hakan Özenen'in yaptığı değerlendirmeye göre araştırmalar, ortalama bir otomobil sahibinin günlük yaklaşık 40 kilometre araç kullandığını ortaya koyuyor. Bu sebeple yılda 14 bin 400 kilometre yol yapıldığının kabul edilmesi gerekiyor.
 
İşte Habertürk'ten Hakan Özenen'in yaptığı o hesaplama;
 
25 BİN TL'LİK ARAÇ İÇİN 24 BİN TL YAKIT
Yılda ortalama 15 bin kilometre yol yapan bir benzinli araç sahibi sadece yakıt için 6 bin TL'yi gözden çıkarmak zorunda. Bu sürücünün anahtar teslimi satış fiyatı 30 bin TL olan bir aracı 48 ay vadeyle ve ayda yüzde 0.80 faizle 20 bin TL kredi kullanarak satın aldığı varsayılırsa, vade sonuna kadar kredi için faizleriyle birlikte ödeyeceği 25 bin 55 TL olurken, yakıt için ödeyeceği para 24 bin TL'yi buluyor.
 
Bir de bu sürücünün 30 bin TL'lik aracı satın alırken, yaklaşık 12 bin 500 TL'de KDV ve ÖTV ödediği düşünülürse, 48 ay sonunda devlete ödediği vergi toplamı 28 bin 100 TL'ye ulaşıyor. Sürücünün ödediği vergiler bunlarla kısıtlı kalmıyor. Bir de bunun üstüne en düşüğü 518 TL olan Motorlu Taşıtlar Vergisi eklendiğinde, sürücünün araç kredisinin vadesi bitene kadar ödediği toplam vergi miktarı, aracın ilk alım fiyatını aşıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler