AKP 1 milyon engelli ve yaşlının maaşını kesecek

AKP 1 milyon engelli ve yaşlının maaşını kesecek

CHP Milletvekili Oran, evde bakım, yaşlılık, engelli aylığı alan 1 milyon vatandaşın maaşının kesileceğini belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, AKP iktidarının, halen evde bakım, yaşlılık, engelli aylığı gibi sosyal yardımlardan yararlanan 1 milyon 200 bin vatandaştan 1 milyonunun maaşını kesmeye hazırlandığını söyledi. Oran’ın verdiği bilgiye göre, hükümetin isteğiyle geçen yıl, engelliye evde bakımı karşılığı yakınına ödenen engelli bakım maaşı alma koşulları değiştirildi. 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu’nda yapılan değişiklikle 793 liralık bu maaşı alabilmek için artık hanedeki kişi başına gelire bakılıyor. Hanedeki her bir bireyin aylık gelirinin 858 liralık asgari ücretin üçte ikisinden yani 572 lira 64 kuruşun altında olması şartı aranıyor. Umut Oran, “Bu durumda evde bakmakla yükümlü olduğu engellisi bulunan 3 kişilik bir aile, aylık toplam geliri 1.718 lirayı aşıyorsa, engelli bakım maaşı alamayacak; alıyorsa kesilecek. Üstelik kişi başına gelir sınırı, 1 Temmuz’da 606 lira 95 kuruşa yükselecek” dedi.

CİDDİ MAĞDURİYET DOĞURACAK
2022 Sayılı Kanun kapsamında 65 yaş üstü yaşlı ve engellilere ise üç ayda bir 435 lira ödeniyor. Bu maaşı alma koşulları da geçen yıl değiştirildi. Buna göre aylık 145 liralık yaşlılık maaşını alabilmek için ailede kişi başına düşen gelirin 286 TL’yi, 1 Temmuz’dan itibarense 303 TL’yi aşmaması gerekiyor. Yüzde 40-69 arasında özürlü olanlara verilen aylık 291 TL; yüzde 70 ve üstü bakıma muhtaç özürlü aylığı ise 437 lira. Türkiye’de evde bakım, yaşlılık, engelli aylığı gibi sosyal yardımlardan yararlanan 1 milyon 200 bin kişi bulunduğuna dikkat çeken Oran şunları söyledi:

“Son iki yılda 2022 ve 2828 sayılı yasalarda yapılan değişiklikler sonrasında zaten yüzlercesinin maaşı kesilmiş, hatta bu yurttaşlarımıza ağır cezalar kesilmiştir. Hukukçular ve uzmanların hesaplamasına göre mevzuat değişiklikleri doğrultusunda belirlenen bu aylık gelir sınırları uygulanırsa, bunlardan 1 milyonunun maaşı kesilecektir. Bu yardımlardan yararlanan insanlar toplumun en yoksul, en çaresiz kesimidir. AKP’nin sosyal devlet ilkesine aykırı uygulamaları ciddi mağduriyetler doğuracaktır. Bu kabul edilemez bir durumdur.”

ELEKTRİK ZARARINI DEVLET KARŞILASIN 
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, 31 Mart’ta yaşanan ve tüm Türkiye’yi karanlığa gömerek kaosa yol açan büyük elektrik kesintisi nedeniyle binlerce sanayici, üretici, esnaf, KOBİ ve vatandaşın toplam 700 milyon dolar civarında zarara uğradığını söyledi. Oran, bu zararın devlet tarafından karşılanması için yasa teklifi hazırladı. Umut Oran yasa teklifiyle, söz konusu elektrik kesintisine ve dolayısıyla bu zarara yol açan elektrik üretim, dağıtım, iletim şirketinin sorumluluğunun saptanması halinde ise devletin sanayicilere yapacağı bu ödemeyi söz konusu şirketlere rücu etmesini önerdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler